Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Τέλος ο ΑΝΤ-1 από την Α1, μπάχαλο με τα δικαιώματα. Ολα τα σενάρια...

Νέα δεδομένα στο μπασκετικό τηλεοπτικό σκηνικό δημιουργούνται όπως διέρρευσε κατά τη διάρκεια της κλήρωσης της Α1 το βράδυ της Δευτέρας σε ξενοδοχείο της Αθήνας καθώς ο ΑΝΤ-1 αποχωρεί οριστικά από την κατοχή των δικαιωμάτων των μεταδόσεων των εντός έδρας αγώνων Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού και πλέον οι 12 από τις 14 ομάδες βρίσκονται σε αναζήτηση τηλεοπτικής στέγης. Ποια είναι τα σενάρια που κυκλοφορούν και οι πιθανές «καραμπόλες» που ίσως προκύψουν με βάση τα όσα ακούγονται στην τηλεοπτική πιάτσα.
Το δεδομένο λοιπόν, αν και ακόμη δεν έχει υπάρχει επίσημη ανακοίνωση, είναι ένα. Ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ-1 ένα χρόνο μετά το γερό (;) μπάσιμό του στα μπασκετικά δρώμενα και την απόκτηση των δικαιωμάτων των εντός έδρας αγώνων πέντε ομάδων τη Α1 (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, Αρης, ΑΕΚ, Πανελλήνιος) αφού… ξεμπέρδεψε με τους Αρη, ΑΕΚ και Πανελλήνιο που ούτως ή άλλος είχαν μονοετή συμβόλαια, πλέον έχει βγάλει εκτός πλάνου για τη νέα σεζόν και τους δύο «αιώνιους». Βέβαια τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά αφού με τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αξιώνουν αποζημιώσεις αλλά λέγεται πως με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο ο ΑΝΤ-1 θα αφήσει το πρωτάθλημα της Α1 στη… μοίρα του.

Ισως τη λύση δώσει διαφημιστική εταιρεία και πιο συγκεκριμένα η εταιρεία Mondial που σύμφωνα με πληροφορίες ήταν η μόνη από τις τρεις εταιρείες με τις οποίες συναντήθηκε ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ κ.Οικονομίδης ζητώντας τις προτάσεις τους, που «εξασφάλισε» από τον ΑΝΤ-1 τα δικαιώματα Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού. Δηλαδή η εν λόγω εταιρεία θα διαπραγματευτεί από εδώ και πέρα τα τηλεοπτικά τους δικαιώματα. Οι πληροφορίες του greekbball αναφέρουν ότι την προσεχή Πέμπτη εκπρόσωποι της εταιρείας θα συναντηθούν με αντιπροσωπεία του ΕΣΑΚΕ προκειμένου να ενημερώσουν για το ύψος της οικονομικής πρότασης που θα αφορά όμως όχι μόνο τα δικαιώματα των «αιώνιων» αλλά και των υπόλοιπων ομάδων.
Πλέον το ζητούμενο είναι αφενός σε ποια τηλεοπτική στέγη θα φιλοξενηθούν οι δύο «αιώνιοι» και που οι υπόλοιπες ομάδες αφού περίπτωση κεντρικής διαχείρισης με δεδομένο ότι Μαρούσι και ΠΑΟΚ έχουν ακόμη συμβόλαιο με τη NOVA δεν υφίσταται τουλάχιστον με την πλήρη έννοια των λέξεων. Πράσινοι και κόκκινοι θέλουν, για να μη διεκδικήσουν αποζημιώσεις από τον ΑΝΤ-1 τουλάχιστον το ίδιο ποσό που θα έπαιρναν για τη νέα σεζόν, δηλαδή 1,5 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα όμως που πολύ δύσκολα θα βρουν σε ελεύθερο κανάλι. Και τι εννοούμε με αυτό; Οτι ενδέχεται είτε η NOVA είτε το Conn-X TV που είναι συνδρομητικά να κινηθούν για τους δύο «αιώνιους». Όμως το «κλείδωμά» τους όπως λέγεται στη διαφημιστική πιάτσα, σε «κλειστά» κανάλια θα επηρεάσει την εμπορικότητα των δύο συλλόγων που για να δεχθούν μία συμφωνία με κάποιον από αυτούς τους σταθμούς σίγουρα θα αξιώσουν αρκετά έως πολύ περισσότερα χρήματα για να «ρεφάρουν» την απώλεια της εμπορικότητας.
Τι λέγεται λοιπόν δεξιά και αριστερά ανάμεσα στους εκπροσώπους του ΕΣΑΚΕ, των ομάδων, των διαφημιστών και των τηλεοπτικών καναλιών; Πολλά. Πάρα πολλά σενάρια κυκλοφορούν με πιο… πρόσφατο την εμπλοκή της κρατικής τηλεόρασης (ΕΡΤ) σε συνεργασία με το Conn-X TV του ΟΤΕ για να πάρουν «πακέτο» τις 12 από τις 14 ομάδες της Α1 κάνοντας όμως ξεχωριστές συμφωνίες με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό τουλάχιστον για την τρέχουσα σεζόν. Ένα άλλο σενάριο θέλει την εμπλοκή της NOVA και του ΣΚΑΙ με τη Νόβα να παίρνει έναν από τους δύο «αιώνιους» και τον ΣΚΑΙ τον άλλο ενώ οι υπόλοιπες ομάδες να καταλήξουν στην ΕΡΤ. Ένα τρίτο σενάριο θέλει με… καραμπόλες το πρωτάθλημα να μοιράζεται στα τρία ή ακόμη και στα… τέσσερα (κανάλια) με «κρυφό χαρτί» την Ευρωλίγκα τα δικαιώματα της οποίας για την τριετία 2010-13 δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε κάποιο κανάλι. Σύμφωνα με το τελευταίο σενάριο ο ΣΚΑΙ θα δώσει τα φετινά του δικαιώματα της Ευρωλίγκα (ένα ματς εβδομαδιαίως) στη NOVA που για λογαριασμό του θα «πάρει» έναν από τους δύο αιώνιους στο πρωτάθλημα συν 1-2 ακόμη ομάδες (είτε θα παραχωρήσει τα δικαιώματα Μαρουσίου και ΠΑΟΚ που έχει για φέτος) ενώ ο «αιώνιος» που θα… περισσέψει θα παίζει στην ΕΡΤ και οι υπόλοιπες ομάδες στο Conn-X TV.
Το ιδανικό για τις ομάδες και τον ΕΣΑΚΕ σενάριο πάντως θέλει ΕΡΤ και NOVA να μοιράζονται τα δικαιώματα των ομάδων της Α1 αφού σύμφωνα με παράγοντες των ομάδων και του ΕΣΑΚΕ είναι η μοναδική λογική και βιώσιμη λύση. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο θα πρέπει η κρατική τηλεόραση να ξεχρεώσει περσινές οφειλές αφού όπως έλεγαν παράγοντες των λεγόμενων «μικρομεσαίων» ομάδων της Α1 ακόμη δεν έχουν πάρει τα χρήματα που δικαιούνται από την περσινή σεζόν από την ΕΡΤ.
Το σίγουρο πάντως είναι πως με όλο το παραπάνω μπάχαλο χαμένοι δεν είναι άλλοι πρώτα από τους τηλεθεατές και λάτρεις του μπάσκετ και μετά οι ομάδες και ο ΕΣΑΚΕ με τον τελευταίο ειδικά τα τελευταία χρόνια να παραμένει απαθής στις εξελίξεις… Οσο για το σενάριο να μη βρεθεί κανάλι ή κανάλια για τα ματς της Α1 και να μείνει η κατάσταση ως έχει, δηλαδή Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και Πανελλήνιος στον ΑΝΤ-1 (αν τελικά υποχρεωθεί να τηρήσει το συμβόλαιο που υπέγραψε πέρυσι) και Μαρούσι, ΠΑΟΚ στη NOVA, δηλαδή 9 από τις 14 ομάδες δίχως τηλεοπτική στέγη, το πρωτάθλημα δύσκολα θα… αρχίσει. Ισως στις εξελίξεις παίξουν σημαντικό ρόλο και οι Βουλευτικές Εκλογές της προσεχούς Κυριακής και τα πρόσωπα που θα προκύψουν στην οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση και στα οποία, στο τελευταίο δυσμενές για τις ομάδες σενάριο, ασκήσουν πιέσεις (ως συνήθως, δηλαδή…) οι παράγοντες του ΕΣΑΚΕ και των ομάδων ώστε να βρεθεί… κυβερνητική λύση στο πρόβλημα.


2 σχόλια:

  1. και διηγώντας τα να κλαις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και το χειρότερο απ' ολα είναι πως (προ)βλέπω να επικρατεί το τελευταίο σενάριο... Του να μείνουν όλοι ξεκρέμαστοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails