Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Κέρδισαν αν και ήθελαν να χάσουν...

Οι περισσότεροι φαν του μπάσκετ στην Ελλάδα ήταν… αγέννητοι όταν η Γαλλία κέρδιζε για τελευταία φορά την Ελλάδα σε μεγάλη διοργάνωση (το… προϊστορικό 1983 στο Λιμόζ) αλλά πλέον θα έχουν να λένε στα παιδιά τους ότι είδαν τους «τρικολόρ» να κερδίζουν την Ελλάδα μετά από 26 χρόνια. Το τελικό 71-69 υπέρ της Γαλλίας που έσπασε έτσι την «κατάρα» ήρθε σε ένα ματς το οποίο δίχως ίχνος υπερβολής και έτσι όπως φάνηκε, ήθελαν να το χάσουν! Δεν εξηγείται αλλιώς ότι ο Βινσέν Κολέ κράτησε σχεδόν για ένα ολόκληρο ημίχρονο τον Τόνι Πάρκερ εκτός αγώνα, ότι στην τελευταία ελληνική επίθεση με το σκορ στο 69-66 κανείς Γάλλος δεν κινήθηκε καν για να κάνει φάουλ στον Σπανούλη που με τις… ευχές τους ευστόχησε σε τρίποντο κάνοντας το 69-69 για να έρθει το τυχερό καλάθι του Ντε Κολό 2 δέκατα πριν το τέλος του αγώνα για να γράψει το τελικό σκορ, μία νίκη που παραδόξως δεν πανηγυρίστηκε ούτε στο ελάχιστο από τους Γάλλους. Οσο για αυτούς που υποστηρίζουν πως ούτε η Ελλάδα ήθελε να κερδίσει (όπως προσπάθησαν να "μεταδώσουν" κάποιοι στην Πολωνία), απλά παραθέτουμε τις δικές μας πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το "σύνθημα" πριν το ματς ήταν "νίκη και μόνο νίκη για την πρώτη θέση". Ετσι πλέον η Ελλάδα πήρε την 3η θέση στον όμιλο και θα παίξει την ερχόμενη Παρασκευή το απόγευμα με την 2η ομάδα του Ζ Ομίλου (λογικά την ηττημένη του Τουρκία-Σλοβενία) για μία θέση στην τετράδα της διοργάνωσης. Μία Εθνική Ελλάδας που όπως και στο ματς με τη Ρωσία έπαιξε περισσότερο με το ένστικτο ορισμένων παικτών (Σπανούλης), το ταλέντο κάποιων (Καλάθης) και το φιλότιμο (Καϊμακόγλου) αλλά που σε καμία περίπτωση σε έπεισε ότι είναι ικανή για να προχωρήσει πέρα από την 8αδα. Βέβαια μέχρι την Παρασκευή έχει τρεις μέρες να διορθώσει τα κακώς κείμενα, να ανασυντάξει τις δυνάμεις και την ψυχολογία της αφού υπήρχαν αρκετές γκρίνιες κατά τη διάρκεια του ματς από πολλούς παίκτες και να διαβάσει όσο καλύτερα γίνεται τον αντίπαλο της που δεν αποκλείεται να είναι η Σλοβενία που αύριο κόντρα στην Τουρκία θα παραταχθεί με πολλές και σημαντικές ελλείψεις έχοντας ήδη χάσει τον Ντράγκιτς, με τον Σμόντις παροπλισμένο και τους Σλοκάρ και Ντομέν Λόρμπεκ στα "πιτς".

Η ελληνική ομάδα παρουσιάσθηκε στο γήπεδο συγκεντρωμένη και με σωστές επιθετικές επιλογές και με τους Σπανούλη και Φώτση σκόρερ προηγήθηκε μέσα σε τριάμισι λεπτά αγώνα με 10-2. Η διαφορά έφτασε και στους 9 (13-14) για να αναλάβει δράση για τους Γάλλους ο Πάρκερ και να μειώσει με 6-0 σερί σε 13-10 και αργότερα σε 16-14. Όμως το δεκάλεπτο βρήκε την Ελλάδα μπροστά στο σκορ με 21-18 από τις ενέργειες του Σχορτσιανίτη. Οι Γάλλοι προσπέρασαν για πρώτη φορά στο 12’23’’ με τον Τραορέ να κάνει καλή δουλειά κάτω από το καλάθι και ξέφυγαν με 31-24 (σερί 13-3) στο 16ο λεπτό με δράστη τον Κοφί, απουσία Σπανούλη, Φώτση, Μπουρούση από το παρκέ αλλά και του Πάρκερ που ήταν επίσης στον πάγκο. Κάπως έτσι η Γαλλία, κάνοντας πάρτυ κάτω από το ελληνικό καλάθι (10 επιθετικά ριμπάουντ) έκλεισε το ημίχρονο στο +7 (41-34) αν και η διαφορά είχε φτάσει στους 9 (41-32) με την Ελλάδα να βρίσκεται σαφώς εκτός κλίματος αγώνα. Στο ξεκίνημα του τρίτου δεκαλέπτου, δε, η διαφορά ξεπέρασε τους 10 πόντους (45-34) υπέρ της Γαλλίας με τον Καζλάουσκας να ρίχνει στο παρκέ τους παγκίτες Καλάθη, Καλαμποκη και Καϊμακόγλου οι οποίοι απάντησαν με 8-0 σερί και έριξαν τη διαφορά σε απόσταση βολής, 45-42 στο 25’23’’. Όμως αυτό το ξέσπασμα δεν είχε συνέχεια αφού η Γαλλία με τον Πάρκερ ξέφυγε γρήγορα με 54-46 για να μειώσει με ένα ασύλληπτο τρίποντο σχεδόν από το κέντρο το γηπέδου ο Σπανούλης σε 56-53 στο τέλος της περιόδου κρατώντας έτσι ζωντανή την Ελλάδα.

Στο τελευταίο δεκάλεπτο η ελληνική ομάδα μένοντας μόλις στους δύο πόντους από κάρφωμα του Μπουρούση για πέντε λεπτά, είδε τη Γαλλία να ξεφεύγει 61-55 και 63-56 με τον Μποκολό τέσσερα λεπτά πριν το φινάλε και αφού η ελληνική ομάδα είχε αποτύχει διαδοχικά να μειώσει τη διαφορά με άστοχα σουτ τριών πόντων. Ένα γκολ-φάουλ του Σχορτσιανίτη και το νέο τρίποντο του Σπανούλη όμως μείωσαν σε 63-62 στο 36’30’’ και έδωσαν χαρακτήρα θρίλερ στο ματς. Ο Φώτσης μάλιστα, 2’46’’ πριν το τέλος έβαλε για πρώτη φορά μετά από τις αρχές του δεύτερου δεκάλεπτου την Ελλάδα μπροστά στο σκορ με 64-63 και με αυτό το 8-0 σερί ξύπνησαν οι μνήμες του… Βελιγραδίου. Όμως στο φινάλε οι επιλογές της Ελλάδας ήταν κακές (άστοχα τρίποντα) και η Γαλλία ξέφυγε 69-66 πριν έρθει η ισοφάριση με τον Σπανούλη και το νικητήριο καλάθι του Ντε Κολό.

ΓΑΛΛΙΑ: Ντιό 3, Μπατούμ 8, Ζανό 2,Κοφί 14, Πάρκερ 12, Μποκολό 10, Πιετρίς 2, Ντε Κολό 6, Ντιαό, Τουριάφ 4, Τραορέ 10.

ΕΛΛΑΔΑ: Καλαμπόκης 2, Μπουρούσης 8 (10 ριμπ.), Ζήσης 4, Σπανούλης 16, Καλάθης 7, Φώτσης 9, Πρίντεζης, Καϊμακόγλου 4, Περπέρογλου 7, Σχορτσιανίτης 12.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails