Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

Το τρυπήσαμε το ταβάνι. ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ!!!

Μάγκες ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε για μία ακόμη φορά που κρατήσατε το μπάσκετ της χώρας ψηλά. Η κατάρα των χαμένων τελικών, μία ακόμη κατάρα, ξορκίστηκε από τα παλικάρια του Γιόνας Καζλάουσκας και η Εθνική Ελλάδα κατάφερε το κατά τον Βασίλη Σπανούλη, να τρυπήσει το ταβάνι. Να ξεπεράσει δηλαδή τα όριά της και να φτάσει στο χάλκινο μετάλλιο, το μοναδικό στην ιστορία της Εθνικής Ανδρών σε μεγάλη διοργάνωση την τελευταία εικοσαετία και να προσθέσει έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των επιτυχιών. Απέναντι στη φοβερή στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας Σλοβενία που δεν είχε χάσει ματς σε 40λεπτο, οι διεθνείς μας ξεπέρασαν τους εαυτούς τους, ξεπέρασαν τις προσδοκίες, ξεπέρασαν τα προγνωστικά και ανέβηκαν στο τρίτο σκαλί του βάθρου.

Σε ένα ματς για γερά νεύρα το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αν και στο φινάλε έπαιξε με τη φωτιά πανηγύρισε τη νίκη με 57-56 σκορ που διαμόρφωσε με δύο εύστοχες βολές ο Νίκος Ζήσης και αφού στη συνέχεια ο Σπανούλης αστόχησε σε δύο βολές και οι Σλοβένοι στο δίχως τύχη τρίποντο απελπισίας από το κέντρο του γηπέδου. Μία νίκη που πιστώνεται δίχως ίχνος υπερβολής στον παμμέγιστο Σοφοκλή Σχορτσιανίτη ο οποίος στο καλύτερο παιχνίδι της καριέρας του επιβεβαίωσε το παρατσούκλι του οδοστρωτήρα, πετυχαίνοντας 23 πόντους σε 32 λεπτά συμμετοχής με 7/9 δίποντα, 9/12 βολές (σ.σ. όταν πρέπει θα τις βάλω είχε πει μετά τις χαμένες βολές στον πρώτο και δεύτερο γύρο και τήρησε την υπόσχεσή του), 8 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα και 2 τάπες αναγκάζοντας τους Σλοβένους να του υποκληθούν.

Ο Σόφο ήταν αυτός μετά το 13-12 υπέρ της Σλοβενίας στο 9ο λεπτό που πήρε από το χεράκι την Εθνική που προσπέρασε με 4 σερί δικούς του πόντους με 16-13 στο δεκάλεπτο και δεν κοίταξε ποτέ ξανά πίσω. Η διαφορά για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα που στήριξε το παιχνίδι του στην άμυνα στα ατού της Σλοβενίας Εραζεμ Λόρμπεκ και Γιάκα Λάκοβιτς έφτασε ακόμη και στους 10 πόντους με σερί 12-0 (23-13 από το 11-13) και την κράτησε σε αυτά τα επίπεδα μέχρι την 4η περίοδο παρά την κακή επιθετικά βραδιά από τους Σπανούλη, Φώτση, Ζήση και Μπουρούση. Δίπλα στον Big Sofo ο Νικ Καλάθης για τα 16 από τα 22 λεπτά που έπαιξε ήταν καταπληκτικός οργανώνοντας άψογα ενώ αθόρυβη αλλά πολύτιμη δουλειά έκανε κυρίως στην άμυνα ο Γιώργος Πρίντεζης.

Η Σλοβενία με τα καλάθια του Λάκοβιτς μετέτρεψε το εις βάρος της 42-35 σε 47-46 στο 36ο λεπτό αλλά ο Σόφο ήταν εκεί. Όπως και ο Αντώνης Φώτσης με το καθοριστικό του τρίποντο (54-49) στα 31 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε που βρήκε τους διεθνείς στο καθιερωμένο… syrtaki dance στο κέντρο του γηπέδου και όλους τους Ελληνες να υποκλίνονται στο μεγαλείο τους.

ΕΛΛΑΔΑ: Μπουρούσης 9, Ζήσης 6, Σπανούλης 3 (1/11 σουτ), Καλάθης 4, Φώτσης 5, Πρίντεζης 4, Περπέρογλου 3, Σχορτσιανίτης 23

ΣΛΟΒΕΝΙΑ: Σλοκάρ 9, Λάκοβιτς 16, Ούντριχ 5, Μπρέζετς 5, Σμόντις 4, Κλόμπουτσαρ 1, Νάχμπαρ 9, Γιαγκότνικ, Ντ.Λόρμπεκ, Γκόλεματς, Ε.Λόρμπεκ 12 (9 ριμπ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails