Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

Τα σενάρια πρόκρισης της τελευταίας αγωνιστικής

Μία αγωνιστική απέμεινε για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης. Ηδη την πρόκριση στη Β Φάση έχουν εξασφαλίσει: Ελλάδα, Κροατία, FYROM (Α Ομιλος), Γαλλία, Ρωσία (Β Ομιλος), Σλοβενία (Γ Ομιλος), Πολωνία και Τουρκία (Δ Ομιλος). Η Σερβία και η Λιθουανία προκρίνονται μόνο αν νικήσουν Μεγάλη Βρετανία και Βουλγαρία αντίστοιχα αλλιώς μένουν εκτός! Αναλυτικά τα σενάρια ανά όμιλο:

Α ΟΜΙΛΟΣ

Η Εθνική Ελλάδα ό,τι και να συμβεί στον αγώνα με το Ισραήλ έχει εξασφαλισμένη την 1η θέση αλλά και το ξεκίνημα της δεύτερης φάσης της διοργάνωσης με ρεκόρ 2-0. Η δεύτερη θέση θα πάει στον νικητή του Βαλκανικού ντέρμπι Κροατίας-FYROM ενώ το Ισραήλ έχει ήδη αποκλεισθεί και μαθηματικά αφού έχει χάσει και από Κροατία και από FYROM και υστερεί σε οποιαδήποτε ισοβαθμία.

Ιδού τα σενάρια πρόκρισης ανεξάρτητα με το τι θα γίνει στο ματς Ελλάδας-Ισραήλ (στις παρενθέσεις αναφέρονται τα ρεκόρ νικών-ηττών με τα οποία θα ξεκινήσει κάθε ομάδα τη Β φάση):

Νίκη Κροατίας: 1. Ελλάδα (2-0), 2. Κροατία (1-1), 3. FYROM (0-2)

Νίκη FYROM: 1. Ελλάδα (2-0), 2. FYROM (1-1), 3. Κροατία (0-2)

Β ΟΜΙΛΟΣ

Η Γαλλία έχει ήδη προκριθεί στην επόμενη φάση και με νίκη και επί της Ρωσίας θα ξεκινήσει τη Β φάση με ρεκόρ 2-0 όπως και η Ελλάδα. Οι Ρώσοι θέλουν νίκη για να είναι σίγουρα στην επόμενη φάση όπως και η Γερμανία. Από το αποτέλεσμα του αγώνα Γερμανίας-Λετονίας, δε, θα κριθεί και η 3η θέση πρόκρισης. Η Λετονία για να προκριθεί θέλει είτε νίκη της επί της Γερμανίας (δίχως να την ενδιαφέρει η διαφορά πόντων) και παράλληλα νίκη της Ρωσίας επί της Γαλλίας, είτε αν η Γαλλία νικήσει τη Ρωσία, θα χρειάζεται νίκη με 8 πόντους (και άνω) διαφορά για να αφήσει έξω τους Γερμανούς. Ιδού τα σενάρια πρόκρισης (στις παρενθέσεις αναφέρονται τα ρεκόρ νικών-ηττών με τα οποία θα ξεκινήσει κάθε ομάδα τη Β φάση):

Νίκη Γαλλίας, νίκη Γερμανίας: 1. Γαλλία (2-0), 2. Γερμανία (1-1), 3. Ρωσία (0-2)

Νίκη Γαλλίας, νίκη Λετονίας με 1-7 πόντους: 1. Γαλλία (2-0), 2. Γερμανία (1-1), 3. Ρωσία (0-2)

Νίκη Γαλλίας, νίκη Λετονίας με 8 ή και παραπάνω πόντους: 1. Γαλλία (2-0), 2. Ρωσία (1-1), 3. Λετονία (0-2)

Νίκη Ρωσίας, νίκη Γερμανίας: 1. Ρωσία (1-1), 2. Γερμανία (1-1), 3. Γαλλία (1-1) (η τελική κατάταξη θα εξαρτηθεί από τη διαφορά νίκης της Ρωσίας)

Νίκη Ρωσίας, νίκη Λετονίας: 1. Ρωσία (2-0), 2. Γαλλία (1-1), 3. Λετονία (0-2)

Γ ΟΜΙΛΟΣ

Κι όμως. Η Σερβία που στην πρεμιέρα νίκησε την παγκόσμια πρωταθλήτρια Ισπανία κινδυνεύει να μείνει εκτός επόμενης φάσης. Πως θα συμβεί αυτό; Αν χάσει από τη Μεγάλη Βρετανία στο ματς της τελευταίας αγωνιστικής. Αν πάντως τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά και νικήσουν οι Σερβοι θα προκριθούν με ρεκόρ 1-1 στη Β φάση. Το ματς Σλοβενίας-Ισπανίας έχει ξεχωριστή σημασία για… όλους. Αν η Σλοβενία νικήσει τότε θα πάρει την πρώτη θέση και θα μπει στη Β φάση με ρεκόρ 2-0 ενώ η Ισπανία (σε περίπτωση που περάσει η Σερβία) θα ξεκινήσει τη Β φάση με 0-2! Η Ισπανία θέλει πάσει θυσία τη νίκη ώστε να ξεκινήσει τη Β φάση έστω με 1-1 ρεκόρ ενώ υπάρχει και σενάριο που την αφήνει εκτός, αν χάσει και παράλληλα η Μεγ.Βρετανά νικήσει με διαφορά 8-10 πόντων τη Σερβία. Ιδού τα αναλυτικά σενάρια του ομίλου (στις παρενθέσεις αναφέρονται τα ρεκόρ νικών-ηττών με τα οποία θα ξεκινήσει κάθε ομάδα τη Β φάση):

Νίκη Σλοβενίας, νίκη Σερβίας: 1. Σλοβενία (2-0), 2. Σερβία (1-1), 3. Ισπανία (0-2)

Νίκη Σλοβενίας, νίκη Μεγ.Βρετανίας (έως και 6 πόντους διαφορά): 1. Σλοβενία (2-0), 2. Σερβία (1-1), 3. Ισπανία (0-2)

Νίκη Σλοβενίας, νίκη Μεγ.Βρετανίας (με 7 πόντους διαφορά και λιγότερους από 65 πόντους στην επίθεση): 1. Σλοβενία (2-0), 2. Σερβία (1-1), 3. Ισπανία (0-2)

Νίκη Σλοβενίας, νίκη Μεγ.Βρετανίας (με 7 πόντους διαφορά και περισσότερους από 65 πόντους στην επίθεση): 1. Σλοβενία (2-0), 2. Μεγ.Βρετανία (1-1), 3. Σερβία (0-2)

Νίκη Σλοβενίας, νίκη Μεγ.Βρετανίας (με 8, 9 ή 10 πόντους διαφορά): 1. Σλοβενία (2-0), 2. Μεγ.Βρετανία (1-1), 3. Σερβία (0-2)

Νίκη Σλοβενίας, νίκη Μεγ.Βρετανίας (με 11+ πόντους διαφορά): 1. Σλοβενία (2-0), 2. Ισπανία (1-1), 3. Μεγ.Βρετανία (0-2)

Νίκη Ισπανίας, νίκη Σερβίας: 1. Ισπανία (1-1), 2. Σλοβενία (1-1), 3. Σερβία (1-1) (η τελική κατάταξη θα εξαρτηθεί από τη διαφορά νίκης της Ισπανίας)

Νίκη Ισπανίας, νίκη Μεγ.Βρετανίας: 1. Ισπανία (2-0), 2. Σλοβενία (1-1), 3. Μεγ.Βρετανία (0-2)

Δ ΟΜΙΛΟΣ

Στον Δ Ομιλο τα πράγματα είναι σαφώς πιο ξεκάθαρα. Από το ματς των αήττητων Πολωνίας-Τουρκίας θα κριθεί η 1η θέση και το ποια ομάδα θα μπει στη Β φάση με ρεκόρ 2-0 (η νικήτρια) και ποια με 1-1 (η ηττημένη) και από το ντέρμπι Λιθουανίας-Βουλγαρίας θα κριθεί η τρίτη θέση αλλά όπως και να ‘χει η νικήτρια ομάδα θα ξεκινήσει τη Β φάση με ρεκόρ 0-2. Τα σενάρια πρόκρισης (στις παρενθέσεις αναφέρονται τα ρεκόρ νικών-ηττών με τα οποία θα ξεκινήσει κάθε ομάδα τη Β φάση):

Νίκη Πολωνίας, νίκη Λιθουανίας: 1. Πολωνία (2-0), 2. Τουρκία (1-1), 3. Λιθουανία (0-2)

Νίκη Πολωνίας, νίκη Βουλγαρίας: 1. Πολωνία (2-0), 2. Τουρκία (1-1), 3. Βουλγαρία (0-2)

Νίκη Τουρκίας, νίκη Λιθουανίας: 1. Τουρκία (2-0), 2. Πολωνία (1-1), 3. Λιθουανία (0-2)

Νίκη Τουρκίας, νίκη Βουλγαρίας: 1. Τουρκία (2-0), 2. Πολωνία (1-1), 3. Βουλγαρία (0-2)

Σημ: Τα κριτήρια ισοβαθμίας αναλύονται στον επίσημο κανονισμό της FIBA (σελ. 68)

6 σχόλια:

  1. ερώτηση : αν η Ισπανία χάσει από την Σλοβενία και η Μ.Βρετανία κερδίσει την Σερβία τότε με ποιο κριτήριο η Ισπανία προκρίνεται σίγουρα στην τριπλή ισοβαθμία, όπως αναφέρεται στο άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να κάνω δύο ερωτήσεις? Και τις κάνω σε εσάς γιατί, χωρίς διάθεση κολακείας, νομίζω ότι είστε από τους πολύ λίγους που μπορούν με εγκυρότητα να απαντήσουν – και μιας και σας βρήκαμε εύκαιρο…
    1. Η κατάταξη με βάση το γκολ αβερέιτζ παίζει κανένα ρόλο στον όμιλο του δεύτερου γύρου; Ή απλώς μετράνε οι νίκες – ήττες; Αυτό που λέω είναι ότι αν οι τρεις ομάδες που περνάνε έχουν 1-1 νίκες-ήττες στον πρώτο γύρο, δεν έχει καμία σημασία η κατάταξή τους με βάση τις μεταξύ τους διαφορές. Αυτές θα μετρήσουν για την κατάταξη του ομίλου του δεύτερου γύρου, αν και εφόσον ξανα-υπάρξουν ισοβαθμίες, σωστά? Απλώς ξεκινάνε με 1-1 στον όμιλο του δεύτερου γύρου, ε?
    2. Τι ακριβώς ισχύει για αυτό το περίφημο σημερινό Σερβία – Μεγ. Βρετανία? Με πόσους πόντους διαφοράς σε νίκη των Βρετανών μένει έξω η Ισπανία (αν φυσικά αυτή έχει χάσει προηγουμένως από τη Σλοβενία)? Το ρωτάω γιατί μέχρι στιγμής έχω διαβάσει τουλάχιστον τρεις εκδοχές που κυκλοφορούν στα διάφορα μπλογκς. Άλλος λέει ότι οι Ισπανοί μένουν έξω με νίκη των Βρετανών με ακριβώς 7 πόντους, άλλος με νίκη 8-9 πόντους, ενώ εσείς λέτε (αν κατάλαβα καλά, βεβαίως, βεβαίως) ότι οι Ισπανοί θα περάσουν έτσι κι αλλιώς και μάλιστα ως δεύτεροι. Τι τελικά ισχύει? Περισσότερο για τη συζήτηση βέβαια, αφού δεν πιστεύω ότι θα φτάσουν εκεί τα πράγματα – ήττα Ισπανία, νίκη Μεγ. Βρετανίας – σήμερα το βράδυ…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Guru, έχεις δίκιο και ήδη διόρθωσα τα σενάρια. Υπαρχει ένα σενάριο (ήττα Ισπανίας, νίκη Μεγ.Βρετανίας με 8-10 πόντους διαφορά) που αφήνει τους Ισπανούς εκτός. Αν προσπαθείς να κάνεις αναλύσεις (για μενα το λέω...) μετά τα μεσάνυχτα, ε, όλο και κάποιο λάθος θα κάνεις. Οσο για τις ισοβαθμίες, στην τριπλή είναι το μεταξύ των ομάδων γκολ-αβερεϊτζ. Στη Β φάση μετράνε οι νίκες-ήττες και αν προκύψει καποια στιγμή ισοβαθμία το γκολ-αβερεϊτζ.
    Η Σερβία αυτή τη στιγμή είναι στο +9, η Ισπανία στο -1 και η Βρετανοί στο -8. Αρα με +7 Βρετανίας έχουμε: Σερβία +2, Ισπανία -1, Βρετανία -1 μένουν έξω οι Βρετανοί αφού μετράει ως έξτρα κριτήριο το μεταξύ τους ματς. Στο +8 έως +10 μένουν έξω οι Ισπανοί, στο +11 και βάλε μένουν έξω οι Σέρβοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συνέχεια εκ του προηγούμενου ψάχνοντας τους κανονισμους της FIBA (θα βάλω link): Τελικά ισχύει και το +7 των Βρετανών αρκεί να σκοράρουν πάνω από 67 πόντους στην επίθεση. Τότε μένουν έξω οι Ισπανοί. Με 65 των Βρετανών περνάνε οι Σέρβοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. NiΒttG ευχαριστώ για την έρευνα σχετικά με τα έξτρα κριτήρια σε περιπτώσεις ισοβαθμίας ... άρα μετά το goal average επιβραβεύεται η καλύτερη επίθεση (πάντα στα παιχνίδια μεταξύ των ισόβαθμων ομάδων)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ω, yes! Εγώ σε ευχαριστώ για την επισήμανση σου. Και μπορείς απλά να με αποκαλεις Γιαννη!
    Υ.Γ. Επίτηδες το έκανα το λάθος για να δω αν προσέχει κανεις αυτά που γράφω :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails