Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Λεφτά τέλος!


Σε κατάσταση απελπισίας -συνεχίζουν να- βρίσκονται οι περισσότερες (για να μην πούμε σχεδόν όλες) οι ομάδες της Α1 λόγω των οικονομικών οφειλών προς παίκτες και προς τρίτους. Τα χειρότερα, δε, έπονται καθώς εντός της εβδομάδας υποτίθεται ότι πολλές από αυτές περιμένουν «χείρα βοηθείας» από την κρατική τηλεόραση και τον ΟΠΑΠ από περσινές και φετινές οφειλές, οικονομική βοήθεια όμως η οποία βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα και αν δεν υπάρξουν δραματικές αλλαγές οι εξελίξεις στις ομάδες θα είναι ραγδαίες με φυγή παικτών, ακόμη και προπονητών!
Οι πληροφορίες του greekbball αναφέρουν πως η ΑΕΚ, ο Πανιώνιος, ο ΠΑΟΚ, τα Τρίκαλα, η Ολύμπια Λάρισας, το Περιστέρι ακόμη και ο Αρης και το Μαρούσι έχουν τους περισσότερους παίκτες τους απλήρωτους εδώ και μήνες άλλη ομάδα για 2 μήνες (το λιγότερο) άλλη ομάδα μέχρι και τέσσερις μήνες δίχως να υπάρχει προοπτική να καλυφθούν αυτές οι οφειλές.
Σε αρκετές ομάδες κάποιοι παίκτες, κυρίως Ελληνες, έχουν συνάψει συγκεκριμένες συμφωνίες εκχώρησης μέρους ή όλου του ποσού από τα τηλεοπτικά δικαιώματα κάτι που όμως δημιουργεί φοβερές τριβές εντός των ομάδων με τους μισούς παίκτες πληρωμένους και τους άλλους απλήρωτους. Το… χειρότερο, δε, είναι πως παράγοντες των ομάδων αυτών (π.χ.ΑΕΚ) διαρρέουν προς τον Τύπο πληροφορίες περί… αδιαφορίας των –απλήρωτων- παικτών και εσωτερικής κόντρας με τους υπόλοιπους –πληρωμένους- παίκτες ώστε η κοινή γνώμη να στραφεί εναντίον τους μέσω δημοσιευμάτων.
Οσο για την προοπτική να καλυφθούν τα χρέη των ομάδων αυτών, μοιάζει από δύσκολη έως απίθανη. Εντός της εβδομάδας οι περισσότερες ομάδες αναμένουν τη δόση από τον ΟΠΑΠ που είναι βασικός χορηγός του πρωταθλήματος αλλά στον ΟΠΑΠ είναι έξαλλοι με τον ΕΣΑΚΕ λόγω της στάσης δύο ομάδων, της Ολύμπια Λάρισας στην αρχή της σεζόν όταν και διαφήμισε στη φανέλα της ξένη στοιχηματική εταιρεία και του Αρη, τις τελευταίες εβδομάδες λόγω διαφήμισης ξένης στοιχηματικής εταιρείας στο γήπεδό του. Ο Οργανισμός Προγνωστικών μάλιστα απείλησε πως την επόμενη φορά που θα παρατηρηθεί παρόμοιο φαινόμενο από οποιαδήποτε ομάδα θα καταγγείλει τη σύμβαση και δεν θα δώσει ούτε ένα ευρώ στις ομάδες!
Πολλές ομάδες, δε, περιμένουν εδώ και μήνες τα χρωστούμενα της κρατικής τηλεόρασης ΕΡΤ από την περσινή σεζόν με τη συμφωνία που έχει γίνει για πέντε ομάδες (Περιστέρι, Τρίκαλα, Ολύμπια, Καβάλα και Ηλυσιακός) για τη φετινή σεζόν να βρίσκεται στον αέρα. Η ΕΡΤ εδώ και μήνες έχει υποσχεθεί την καταβολή των περσινών οφειλών η οποία όμως μοιάζει με το… γιοφύρι της Αρτας αφού όλο εκταμιεύονται τα χρήματα αλλά όλο κάπου «σκαλώνουν» και αν δεν δοθούν τα χρήματα μέχρι το τέλος του μήνα πολλές ομάδες θα κινδυνεύσουν με διάλυση! Οσο για τη φετινή συμφωνία, ενώ η ΕΡΤ με έγγραφό της ενημέρωσε τον ΕΣΑΚΕ πως από τον 2ο γύρο (που ξεκινάει το Σαββατο) θα ισχύσει η νέα συμφωνία (η προηγούμενη ήθελε την ΕΡΤ να δίνει 3.000 ευρώ ανά μετάδοση στις ομάδες) οι εξελίξεις όμως είναι διαφορετικές αφού οι σύμβουλοι του Υπουργού κ.Γερουλάνου που συμμετέχουν στο συμβούλιο της ΕΡΤ έκαναν γνωστό ότι δεν θα δοθούν τα χρήματα που «συμφωνήθηκαν» στο πλαίσιο των γενικών περικοπών από το κράτος κάτι που οριστικά θα αποφασισθεί την προσεχή Πέμπτη στο συμβούλιο της ΕΡΤ. Αν η απόφαση είναι αρνητική προς το ποσό που είχε αρχικά συμφωνηθεί, τότε τα ρολά σε αρκετές ομάδες θα αρχίσουν να κατεβαίνουν από Παρασκευή…

7 σχόλια:

  1. Mόνο δύο μήνες απλήρωτοι !!!!
    Ούτε στον παπά να το πούνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πες το ψέμματα. Δύο μήνες απλήρωτοι θεωρούνται... καλοπληρωμένοι αλλά είναι λίγοι αυτοί. Σε δύο ομάδες υπάρχουν (κάποιοι) παίκτες απλήρωτοι από την αρχή ης σεζόν και σε άλλες τέσσερις υπάρχουν (καποιοι) παίκτες που έχουν πληρωθεί μόνο τον Σεπτέμβριο και "δοση" από τον Οκτώβριο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Simfono kai epafxano oti to kratos den prepei na hrimatodotei to basket se epohes dimosionomikis piesis. Na mas pei omos o kyrios OPAP an vgazei kerdos apo tin epidotisi tou aishous pou legetai podosfairiko protathlima kai poso kratikodiaites einai oi podosfairikes omades ton 500 eisitirion ana agona. I ERT kai o OPAP profanos exorgizontai me tis diafimiseis stoihimatikon etaireion, alla to gegonos oti olo to podosfairiko oikodomima tis horas stirizetai (kai enishiei taftohrona) tin tzogadoriki parazali tou mesou Neoellina oudolos tous enohlei. Stin teliki, an diakopsei tin epidotisi tis A1 na vgalei olous tous basketikous agones apo to kouponi (afou profanos den ton endiaferei i epiviosi tou athlimatos). Afta gia ton organismo pou einai 'stin ipiresia tou athlitismou kai tou politismou...'

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έκανα copy-paste το άρθρο σου και το έβαλα στο blog χωρίς την άδεια σου και αυτό για τους παρακάτω λόγους:
    1 Είναι πάρα πολύ καλό και ζήλεψα
    2 Τα ίδια πιστεύω και εγώ και είχα την εντύπωση πως ήμουν γραφικός όταν τα έλεγα .
    3 Πρέπει να τα μάθουν όλοι τα περί του μπάσκετ (το παρασκήνιο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ ανωνυμος
    Σε βρίσκω πολύ καλά ενημερωμένο! Και με τεκμηριωμένη άποψη η οποία με βρίσκει απολύτως σύμφωνο. Ο ΟΠΑΠ είναι η 2η ή 3η (δεν θυμάμαι ακριβώς) πιο επικερδής επιχείρηση στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία. Τα περισσότερα έσοδά του, δε, πάνε οπως έγραψες στην επιδότηση του άθλιου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος και στη χρηματοδότηση (έμμεση ή άμεση) ακόμη και των ΜΜΕ. Και αυτό γιατί έχει διά νόμου το μονοπόλιο το οποίο όσο και να προσπαθούν δεν μπορούν να σπάσουν ξένες εταιρείες παρά το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος νόμος είναι αντίθετος με αυτούς της Ε.Ε.
    Οσο για την "παραζάλη του τζόγου" όχι μόνο δεν τους ενοχλεί αλλά την προωθούν κιόλας αφού ο Ελληνας, με τη φτώχια που υπάρχει, ζει με το όνειρο είτε οτι θα βρει τους αριθμούς του λότο ή ότι θα βρει τα... στημμένα στο στοίχημα για να κονομήσει νομίζοντας ότι θα... κοροϊδέψει τους στοιχηματζίδες. Αλλά μια ζωή θα χάνει και θα χρεώνεται γιατί οι στοιχηματζίδες είναι πάντα ένα βήμα πιο μπροστά...
    @ xanthibasket
    Εννοείται πως καλά έκανες και το αναδημοσίευσες και ευχαριστώ για το... "πρόμο". Οχι φίλε μου, δεν είσαι γραφικός και κυρίως δεν είσαι ο μόνος που πιστεύεις τα ίδια. Ευτυχώς είμαστε πολλοί και έχουμε αποκτήσει και φωνή εσχάτως. Και θα φωναζουμε και θα γκρινιάζουμε μέχρι να μπει μια τάξη σε αυτό το χάος του ελληνικού μπάσκετ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν δεν απατωμαι μιλαμε για ανωνυμες εταιρίες ή για εταιρες??? Την επιχορηγηση γιατι την θελουν.............απο το κρατος - εμας.Εγω μπορω να ζητησω που εχω μια επιχειριση και πολεμαω καθε μερα για το .......νοικι....?
    Αν δεν βγαινουν, κανοντας το κομματι τους ή τα "πλυσιματα" τους να τα κλεισουν τα μαγαζια οπως παρα πολλοι αλλοι. Δεν υπαρχει θεμα. Εδω εκλεισαν και πεταξαν στο δρομο "κολλοσοι", υποτιθεται, τα μικρομαγαζα θα μεινουν????

    Τεσπα θα δουμε ποιοι θα επιβιωσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλε Ψαράκη, σε ότι αφορά τους Ελληνες αθλητές, μέλη του ΠΣΑΚ,που είναι απλήρωτοι, το άρθρο σου επιστρέφεται ως... απαράδεκτο.
    Για τους αλλοδαπούς που είναι απλήρωτοι, παρακαλούνται να υπογράψουν συμβόλαιο και με δεύτερη ομάδα, να τα φτιάξουν με καμιά ανήλικη ή έστω να βάλουν στο μπλογκ τους καμιά φωτογραφία με τα χάλια μας...ούτως ώστε να μπορούμε α καταγγείλουμε την σύμβαση εργασίας μαζί τους.

    Btw, η χώρα δεν έχει πολλά περιθώρια να συνεχίζει το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ. Ηδη γίνανε οι πρώτες προσφυγές από μεγαθήρια ξένους μπουκ, κατά (και)της Ελλάδας.Το 2012 υποχρεωτικά δεν θα υπάρχει μονοπώλιο πλέον.
    Για αυτό και το κράτος πουλάει τον ΟΠΑΠ, αν και η τιμή διαπραγμάτευσης που ακούγεται είναι εξευτελιστική....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails