Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Take no prisoners...

Το να κατηγορήσει κάποιος μία ομάδα, 14 παίκτες και ένα προπονητικό τημ για μία κάτι περισσότερο από βαριά ήττα σε έναν τελικό της Ευρωλίγκα από μία αν μη τι άλλο καλύτερη ομάδα είναι ο εύκολος δρόμος μετά το 68-86 του «Μπερσί». Κάτι τέτοιο όμως θα ακυρώνει μία ολόκληρη πορεία επτά μηνών, μία πορεία που έφερε τον Ολυμπιακό, στην προκειμένη περίπτωση, 40 λεπτά μακρυά από τον δεύτερο ευρωπαϊκό του τίτλο. Και αυτό κάθε άλλο παρά δίκαιο θα είναι...
Πάμε λοιπόν στην ουσία. Και η ουσία είναι πως ο Ολυμπιακός πολύ απλά δεν δικαιούτω να τρέφει ελπίδες για έναν τίτλο που δεν άξιζε να κατακτήσει με την εμφάνισή του στο κρισιμότερο ματς της σεζόν. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως ο Ολυμπιακός έχασε από το... τζάμπολ απέναντι σε μία ομάδα (τη Μπαρτσελόνα) με σαφείς αγωνιστικούς προσανατολισμούς και το κυριότερο με άριστα μοιρασμένους ρόλους. Η Μπαρτσελόνα δεν έκανε τίποτε περισσότερο απ’ όσα έκανε σε όλη τη σεζόν. Να παίζει άμυνα που σχεδόν πάντα βρισκόταν ένα βήμα πιο μπροστά από τον αντίπαλο και να χτυπάει στο τρανζίσιον με υποδειγματικό τρόπο αλλά και στο σετ παιχνίδι να ξέρει που θα βρει το αδύναμο σημείο του αντιπάλου του. Και ο Ολυμπιακός το βράδυ της Κυριακής είχε παραπάνω από ένα αδύνατα σημεία.
Για τον Ολυμπιακό δεν είναι καθόλου υπερβολή να πούμε ότι σχεδόν σε όλο τον αγώνα έπαιζε κυριολεκτικά στην τύχη. Στηριζόμενος αποκλειστικά και μόνο στο ατομικό ταλέντο κάποιων παικτών του δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπίσει μία καλοκουρδισμένη μηχανή σαν αυτή της Μπαρτσελόνα. Ετσι, η έλλειψη ισορροπίας στην επίθεση, οι τυχαίες επιλογές σαν το τρίποντο με... πίβοτ του Μπουρούση, οι εμπνεύσεις του Παπαλουκά, κάποια σκόρπια καλάθια Τεοντόσιτς, Τσίλντρες, Κλέιζα έδωσαν την ευκαιρία στη Μπαρτσελόνα να κάνει το παιχνίδι της.
Αμυντικά, δε, ο Ολυμπιακός, ειδικά στην πρώτη περίοδο, με ένα απλό play (side pick-n-roll με έξτρα πάσα) βρήκε πάνω από τέσσερις φορές λύσεις στην αδύναμη πλευρά της άμυνας του Ολυμπιακού πετυχαίνοντας πανεύκολα καλάθια. Τι σημαίνει αυτό; Πως ο Ολυμπιακός ήταν απλά αδιάβαστος.
Οταν, δε, οι ερυθρόλευκοι αποφάσισαν (;) να παίξουν για ένα τρίλεπτο άμυνα και να ρίξουν τη διαφορά από τους 12 στους 5 (52-47) τότε φάνηκε η έλλειψη καθαρού μυαλού. Τρία λάθη στην επίθεση, ισάριθμα καλάθια στην άμυνα και αντίο κύπελλο.
Εν κατακλείδι το Κύπελλο το πήρε κάτι παραπάνω από δίκαια η καλύτερη ομάδα της σεζόν, η Μπαρτσελόνα. Μία ομάδα που κερδίζει δύο φορές τον προηγούμενο πρωταθλητή Ευρώπης, που κερδίζει δύο φορές σε τρεις μέρες στην έδρα της αιώνιας αντιπάλου της Ρεάλ στα πλέι-οφ και που κάνει περίπατο στο φάιναλ-φορ αποτινάζει οριστικά την ταμπέλα της λούζερ ομάδας.
Οσο για τον Ολυμπιακό; Εκανε το ένα βήμα παραπάνω σε σχέση με πέρυσι στο Βερολίνο αλλά με βάση την εξέλιξη της σεζόν και την ήττα στον τελικό, αν δεν κατακτήσει το πρωτάθλημα στην Ελλάδα δεν θα έχει κάνει την υπέρβαση για την οποία έγινε η επένδυση του περασμένου καλοκαιριού.
Υ.Γ. Για την οικτρή εμφάνιση του Κλέιζα ο οποίος αναμένω ότι θα φάει και το... ανάθεμα των περισσότερων οπαδών του Ολυμπιακού δεν χρειάζεται ιδιαίτερος σχολιασμός. Οποιος γνώριζε τον συγκεκριμένο παίκτη από τη θητεία του στο ΝΒΑ θα ήξερε με τι έχει να κάνει. Παίκτης που από το 9 τη μία μέρα έπεφτε στο 3 και τούμπαλιν, παίκτης με τεράστιο ταλέντο και επαφή με το αντίπαλο καλάθι που όμως έδειξε ότι δεν μπορεί να μπει σε καλούπι ευρωπαϊκής ομάδας σε τέτοιο επίπεδο αφού στο σύγχρονο ευρωπαϊκό μπάσκετ οι αυτοσχεδιασμοί είναι αρκετοί μέχρι ενός σημείου...

5 σχόλια:

  1. Πασκουάλ και Γιαννάκης προσλήφθηκαν την ίδια χρονική περίοδο. Κλήθηκαν να διαχειριστούν περίπου ίδιο μπάσκετ και έκαναν οι ίδιοι τις επιλογές. Χημεία από την μια και... βιολογία από την άλλη. Νομίζω ότι η εικόνα των δυο ομάδων μιλάει από μόνη της και αυτό αφορά σε ολόκληρη την πορεία τους και όχι μόνο στον αποψινό τελικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. krima alla epiveveothika se afta pou sas elega xthes nomizo mexri kereas. simera den epekse katholou kai o papaloukas opote den yparxei kanena sxolio.
    aristotelis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. όλη τη χρονιά παίζει τυχαία ο Ολυμπιακός βρε Γιάννη μου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ banou
    Ασφαλώς και οι επιλογές παικτών για τον φετινό Ολυμπιακό βαρύνουν τον Γιαννάκη. Δεν υπάρχει αμφιβολία.
    @ ανωνυμος
    Σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να δεχτώ ότι μία ομάδα έφτασε τυχαία σε έναν τελικό Ευρωλίγκα. Μα σε καμία. Μην τα ισοπεδώνουμε και όλα. Απλά το στυλ μπάσκετ του Ολυμπιακού που άλλαξε σε σχέση με τα "χαλινάρια" της περσινής σεζόν (σε μία προσπάθεια να παίξει κάτι που δεν μπορούσε στο στυλ του Παναθηναϊκού) πέρασε φέτος στο άλλο άκρο, ελέω Κλέιζα και Ουέιφερ (στην αρχή της σεζόν) όπου η ομάδα στηριζόταν στο ταλέντο και το ένστικτο των σπουδαίων παικτών που διέθετε. Απλά αποδείχθηκε ότι δεν ήταν ομάδα (όλοι αυτοί) όταν χρειάστηκε. Ταμείο θα γίνει φυσικά στο τέλος της σεζόν για όλους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Ολυμπιακός έπαιξε ωραίο μπάσκετ σε όλη της διάρκειας της χρονιάς, αλλά στο φάιναλ φορ αποφάσισε να αλλάξει τις αρχές που ακολουθούσε σε όλη τη σεζόν.

    Ακόμη και αν υπήρχε οποιαδήποτε ευκαιρία για να έχει προϋποθέσεις έστω δευτερεύοντα αιφνιδιασμού, δεν τις διεκδίκησε. Επίσης λάθος επιλογές παικτών σε κομβικές θέσεις όπως στη θέση του σούτινγκ γκαρντ..

    Για τον Κλέιζα θεωρώ ότι δεν είχε βοήθεια και από τον πάγκο σήμερα παιδιά. Ήξεραν σε κάθε περίπτωσε το ένα και μοναδικό σύστημα για τον Λιθουανό - κοινώς προβλέψιμη η αντιμετώπισή του.

    Έχασε απο μια καλύτερη ομάδα χωρις όμως να διεκδικήσει τις πιθανοτητες που του αναλογούσε η αξία των παικτών του.

    Πολύ πιο δουλεμένη ομάδα η Μπάρτσα.

    Συγχαρητήρια και στους 2.

    Υ.Γ.1. Θεωρώ φαβορί τον ΠΑΟ μακράν για το πρωτάθλημα

    ακιλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails