Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Ταπείνωση αλλά και υπονοούμενα...

Με μία λιτή δήλωση που λέει πολλά αλλά αφήνει να εννοηθούν πολλά περισσότερα ο Γιώργος Βασιλακόπουλος κάνει "ηρωϊκή έξοδο" από την παραγοντική δράση στα ευρωπαϊκά και παγκόσμια κλιμάκια. Στη δήλωσή του που αναρτήθηκε στο επίσημο site της Ομοσπονδίας μπάσκετ ο κ.Βασιλακόπουλος παραδέχεται όχι απλά την ήττα αλλά και την ταπείνωση του (όπως χαρακτηριστικά αναφέρει), μιλάει όμως παράλληλα για "έξοδο με το κεφάλι ψηλά" επειδή δεν τον ήθελαν και αφήνει να εννοηθούν πολλά περισσότερα όσον αφορά στις ισορροπίες στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο μπάσκετ εν τη απουσία του, ισορροπίες που λογικά έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της Εθνικής Ανδρών... Εντονες αντιδράσεις και στη Σερβία.
«Ύστερα από εννέα χρόνια παρουσίας στην προεδρία της FIBA Ευρώπης, η διεθνής αθλητική κοινότητα δεν μπορούσε να ανεχτεί άλλο την παρουσία μου, μια παρουσία αιρετική και γι’ αυτό ενοχλητική. Η αποτυχία περιλαμβάνει και την ταπείνωση, αλλά και την τιμή. Την τιμή ότι προτίμησα την πτώση από τον συμβιβασμό. Προτίμησα να κρατήσω και να συνεχίσω να αγωνίζομαι για τις αρχές και τις αξίες που μια ζωή υπηρέτησα. Και μια παρατήρηση: Η σύνθεση του νέου γραφείου της FIBA Ευρώπης με ηχηρούς αποκλεισμούς και απουσίες προκαλεί ανησυχίες και δεν εγγυάται την απρόσκοπτη πορεία του ευρωπαϊκού μπάσκετ».
Αυτή είναι η δήλωση του Γιώργου Βασιλακόπουλου ο οποίος στην... παρατήρηση της δήλωσής του έκανε λόγο για ηχηρούς αποκλεισμούς από τη σύνθεση του νέου γραφείου της FIBA Europe. Ρίχνοντας λοιπόν μία ματιά στη σύνθεση του γραφείου της FIBA Europe στην τετραετια 2006-2010 και σε αυτή από το 2010 έως το 2014 υπάρχουν όντως σημαντικές απουσίες αφού απουσιάζουν παράγοντες όπως ο Τούρκος Τουργκάι Ντεμιρέλ, ο Ρώσος Σεργκέι Τσερνόβ, ο Σέρβος Πρέντραγκ Ντανίλοβιτς αλλά και ο Ιταλός Φαούστο Μαιφρέντι τη θέση του οποίου πήρε ο νέος πρόεδρος της ιταλικής ομοσπονδίας μπάσκετ Ντίνο Μενεγκίν. Νέα πρόσωπα είνα δε ο Σλοβένος Ιστοκ Ρεμς, ο Κροάτης Μπορίς Λάλιτς (αμφότεροι παράγοντες της Αδριατικής Λίγκας και με διασυνδέσεις στην Ευρωλίγκα) κάτι που σημαίνει ότι όντως αλλάζουν οι ισορροπίες...
Εκτός του Γιώργου Βασιλακόπουλου αντιδράσεις στα αποτελέσματα των εκλογών προκλήθηκαν και στη Σερβία. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας μπάσκετ Ζόραν Γκαβρίλοβιτς έκανε λόγο για "απόφαση σοκ" που "χωρίζει στα δύο την Ευρώπη" υποστηρίζοντας πως τόσο η μη εκλογή του Γιώργου Βασιλακόπουλου όσο και η μη εκλογή του Τουργκάι Ντεμιρέλ στην προεδρία της FIBA Europe και αυτή του Πρέντραγκ Ντανίλοβιτς ως μέλους αναμένεται να επιδράσουν αρνητικά σε πολλές χώρες. "Τα αποτελέσματα ήταν σοκαριστικά" δήλωσε προσθέτοντας: "Στη σύνθεση του κεντρικού γραφείου της FIBA Europe δεν υπάρχουν εκπρόσωποι από τη Σερβία, τη Ρωσία, το Ισραήλ, την Ουκρανία... Δεν ξέρω τι να περιμένω από εδώ και πέρα. Μάλλον δεν έχω να περιμένω κάτι ευχάριστο", είπε με νόημα ο κ.Γκαβρίλοβιτς.

2 σχόλια:

  1. Αφελής απορία - χωρίς διάθεση ειρωνείας: ποιές ακριβώς είναι οι αρχές και οι αξίες, για τις οποίες προτίμησε την πτώση από το συμβιβασμό; Να έχουμε εμείς και οι φίλοι μας το "πάνω χέρι", και όχι οι άλλοι; Ή κάτι άλλο; (που θα μπορούσε να το εξηγήσει ο Βασιλακόπουλος, αντί μιας αόριστης αναφοράς σε αρχές και αξίες που υπηρέτησε) (βέβαια κάτι έχει πει ή υπονοήσει κατά καιρούς σε λόγους του αλλά πάλι, θα μπορούσε στην ανακοίνωση της "ηρωικής εξόδου" να γίνει πιο σαφής, για να καταλάβουμε τις διαφορετικές αρχές και αξίες που έχουν οι καινούριοι τώρα)

    Μάριος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάθε άλλο παρά αφελής η απορία σου Μάριε... Τα πράγματα αν διαβάζεις πίσω από τις λέξεις είναι απλά. Το ευρωπαϊκό μπάσκετ (γραφείων...) είχε χωριστεί εδώ και καιρό σε δύο μέτωπα. Το ένα ήταν το ανατολικό μπλοκ (Ελλάδα-Ρωσία με Βασιλακόπουλο-Τσερνόβ, τους Βούλγαρους, τους Τούρκους με τον Ντεμιρέλ, τους Ισραηλινούς και τους Σέρβους) και το δυτικό (Ισπανία, Ιταλία κλπ) που όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν στην απ'εξω. Ολα άλλαξαν μετά την εκλογή Μενεγκίν στην Ιταλία αφού ο Μαϊφρέντι ήταν ΟΦΑ (οπου φυσαει ο άνεμος) και το... πλήρωσε με τον αποκλεισμό της Ιταλίας από το Ευρωμπάσκετ του 2009 και τις σφαλιάρες του 2005 και του 2007. Ο "Μπούφαλο Μπιλ" ξεσήκωσε όλους τους Δυτικούς, έβαλαν έναν... Ισλανδό "μαριονέτα" για πρόεδρο και μαζί με τον Μαινινί, τους Ισπανούς, τους Γερμανούς θα κάνουν από εδώ και πέρα κουμάντο. Τα περί "ηρωϊκής εξόδου", "αρχών" κλπ είναι για εσωτερικη λαική κατανάλωση. Απλά πράγματα. Γιώργο χάσαμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails