Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Κι όμως κινείται...

Μάλλον έπρεπε να φτάσει σε οριακές καταστάσεις ο φετινός Ολυμπιακός για να δείξει το πρόσωπο που είχε συνηθίσει τους φίλους του μέχρι και τα πλέι-οφ της Ευρωλίγκα. Κάτι η άθλια εμφάνιση του πρώτου τελικού (χειρότερα δεν γινόταν) κάτι το πανταχόθεν κράξιμο παικτών και προπονητή, κάτι η «έφοδος» των αφεντικών της ομάδας στην προπόνηση αφύπνισαν τους ερυθρόλευκους που απέτρεψαν ενδεχόμενο «σκούπισμα» και έδωσαν νέο ενδιαφέρον στη σειρά των τελικών. Όλα αυτά, δε, απέναντι στον ίσως χειρότερο φετινό Παναθηναϊκό (σε παρκέ και πάγκο…) που ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο θύμιζε κάποιες στιγμές τον Ολυμπιακό του ΟΑΚΑ.
Στον 2ο τελικό λοιπόν τα πράγματα ήταν απλά, ή μάλλον τα έκαναν να δείχνουν απλά η ενέργεια και το πάθος που έβγαλε ο γηπεδούχος (στο όχι γεμάτο ΣΕΦ) Ολυμπιακός σε συνάρτηση με την επιεικώς κακή εικόνα του Παναθηναϊκού. Ο Ολυμπιακός φάνηκε από τις πρώτες φάσεις ότι το ήθελε περισσότερο. Ειχε άγχος (που φάνηκε στις χαμένες βολές στην πρώτη περίοδο, 2/6) αλλά όταν άρχισαν να μπαίνουν τα σουτ (το είχαμε γράψει και στον 1ο τελικό ότι το 0/23 τρίποντα ήταν απόρροια της κακής ψυχολογίας) οι ερυθρόλευκοι έπαιρναν ενέργεια από την επίθεση για να παίξουν καλύτερη άμυνα και τα κατάφεραν. Σε έναν Ολυμπιακό δίχως παίκτη που να μην προσέφερε στο παρκέ, ο Παναθηναϊκός είχε να αντιπαρατάξει το… φάντασμα του ΟΑΚΑ. Για τους πράσινους οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους. Εξι λιγότερα ριμπάουντ, 2 περισσότερα λάθη αλλά το κυριότερο; Χείριστη επιθετική λειτουργία. Θέλετε αποδείξεις; Στο πρώτο ημίχρονο τέσσερις ακρογωνιαίοι λίθοι της ομάδας είχαν 0/10 σουτ και 4 λάθη: Σπανούλης και Φώτσης από 0/2, Νίκολας και Μπατίστ από 0/3. Ο πέμπτος παίκτης των πράσινων που σκόραρε στο ματς ήταν μόλις στο 32ο λεπτό ο Μπατίστ ενώ έως τότε οι τέσσερις προαναφερόμενοι παίκτες είχαν 0/18 σουτ! Ο Ομπράντοβιτς επέμεινε εσφαλμένα στη χρησιμοποίηση του Γιασικεβίτσιους σχεδόν για όλο το τρίτο δεκάλεπτο (διάστημα που ξέφυγε ο Ολυμπιακός) για να παίξει με το αγαπημένο του σχήμα με τους τρεις γκαρντ, ξέχασε στην άκρη του πάγκου τον Τέπιτς που είχε βγάλει ενέργεια στην άμυνα και έδωσε και 9 ανέλπιστους πόντους στο πρώτο ημίχρονο και δεν μπόρεσε να αλλάξει τη ροή του αγώνα. Ο Γιαννάκης διαχειρίσθηκε άψογα τους ψηλούς Σχορτσιανίτη και Μπουρούση για να τους προφυλάσσει, έδινε ανάσες στον Κλέιζα για να μην… θολώνει και είδε την ομάδα του να κερδίζει δίκαια με μία διαφορά που μάλλον την αδικεί.
Τι σημαίνει λοιπόν σε τελική ανάλυση αυτό το 1-1; Πολλά, έως πάρα πολλά. Ο Ολυμπιακός έδειξε ότι έχει ακόμη σφυγμό, πήρε θάρρος και αν μπορέσει να αποτινάξει από πάνω του το φάντασμα του ΟΑΚΑ θα γίνει πιο ανταγωνιστικός εκτός έδρας αφού για να κατακτήσει τον τίτλο θα πρέπει να νικήσει στην έδρα του αντιπάλου του. Ο Παναθηναϊκός παραμένει το φαβορί αλλά με την εμφάνισή του στο ΣΕΦ έδωσε κάτι σαν φιλί ζωής στον Ολυμπιακό αφήνοντάς τον να σηκωθεί από τα σχοινιά. Η παράδοση λέει πως η ομάδα που κερδίζει τον 3ο τελικό παίρνει και τον τίτλο. Το ματς της Τετάρτης θα κρίνει λοιπόν σχεδόν τα πάντα…

10 σχόλια:

  1. Γιάννη διαφωνώ σε κάτι. Ο χειρότερος παίκτης του Παναθηναϊκού δεν ήταν ο Σάρας, αλλά ο Σπανούλης. Αυτός ήταν η πληγή του ΠΑΟ σε άμυνα και (ειδικά) επίθεση. Και λέω ειδικά επίθεση γιατί ο Παναθηναϊκός έχασε από την επίθεση το παιχνίδι. Ο Σπανούλης λοιπόν ο οποίος ίσως έχει το μυαλό του περισσότερο στο επόμενό του συμβόλαιο (μόνο όσα είπε στη συνέντευξή του στο ολ σταρ μπάσκετ δεν δείχνει στο παρκέ) επηρεασμένος και από το Ευρωμπάσκετ, είναι τραγικός σχεδόν όλη τη χρονιά. Και σήμερα απλά το παράκανε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν γράφω πουθενα οτι ηταν ο χειροτερος παικτης (σπανιως θα με δεις να χρησιμοποιω αυτη τη λεξη για μπασκετμπολιστα και αθλητή γενικότερα) αλλά επισήμανα την εμμονή του Ομπραντοβιτς στο να τον χρησιμοποιεί ως οργανωτή ενώ ηταν προβλέψιμος και αργος (για την αμυνα δεν το συζηταμε...). Ο Βασιλης ηταν οντως σε κακή βραδιά σε ολους τους τομεις της επιθεσης. Ετσι οπως τον ειδα μου εβγαζε ενα "φιλινγκ" του "θελω υπερβολικα να παιξω καλα για να αποδειξω οτι δεν εχω κλεισει σε κανεναν Ολυμπιακό" και του βγηκε αρνητικά (συμβαίνει σχεδον παντα σε αντιστοιχες περιπτωσεις με πολλους παικτες). Δεν θελω και δεν εχω δικαιωμα να μιλησω εξ ονόματός του αλλά αυτο που ξερω καλά (οσο γνωριζω τον Βασιλη) ειναι πως τα "γκατς" που εχει τα εχουν ελαχιστοι παικτες και δεν πιστευω με τιποτα οτι "επαιξε ετσι για το επομενο συμβόλαιό του". Ο,τι εχει φτασει στα οριά του απο κουραση (ειχε και τραυματισμους) λογω και Εθνικης ναι, οχι ομως κατι αλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Σάρας αν υποθέσουμε ότι ήταν κακός τότε ο Σπανούλης ήταν τραγικός (και μπαίνω σε σύγκριση επειδή θεωρώ ότι όχι από σένα συγκεκριμένα, αλλά γενικότερα από αρκετούς δημοσιογράφους, ο Γιασικεβίτσιους μειώνεται συστηματικά, αντίθετα με μερικούς Έλληνες παίκτες). Ξέχωρα από συμβόλαια κλπ, εγώ λέω αυτό που είδα. Η εμμονή του Ζοτς είναι τα 24 λεπτά του πολύ κακού V-Span. Όχι τα έντεκα του Λιθουανού ο οποίος έχει κάποια άσχημα πράγματα στο παιχνίδι του, όμως προβλέψιμος δεν είναι συνήθως, ούτε ήταν απόψε. Δεν είπα σε καμία στιγμή ότι εννοούσα τον Ολυμπιακό ως επόμενο συμβόλαιο. Είπα απλά, ότι είχε δηλώσει, θέλω να διαπραγματευτώ, μετά τη λήξη της χρονιάς το συμβόλαιό μου ως πρωταθλητής. Εγώ έτσι όπως τον είδα πάντως, είδα ότι έπαιξε αδιάφορα. Και δεν εννοώ σε καμία περίπτωση επειδή σκοπεύει να κατηφορίσει το καλοκαίρι στο λιμάνι. Λάθη επί λαθών, κατάχρηση τρίπλας (το βασικό του μειονέκτημα) και στην άμυνα μέτριος προς κακός πολύ κάτω από τα στάντα ρ του. Από την άλλη συμφωνώ με όσα άφησες να εννοηθούν για Ζοτς. Σε κακή βραδιά και αυτός. Τέλος κάτι άλλο. Το σκορ δεν αδικεί τον Ολυμπιακό γιατί η διαφορά είναι ακριβώς αυτή που φάνηκε μέσα σε τρεις μέρες. Ο Ολυμπιακός αν δεν παίξει καλά στο ΟΑΚΑ, τον σκορπίζει ο Παναθηναϊκός, ενώ στην αντίθετη περίπτωση του ΣΕΦ, ο Παναθηναϊκός θα παραμείνει αξιοπρεπής ακόμα και αν έχει σε τραγική ημέρα τους Σπανούλη, Φώτση, Τσαρτσαρή, Μπατίστ και Νίκολας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγγιζεις ένα ευαίσθητο σημείο μου. Τον Σάρας τον οποίο λάτρευα και λατρεύω από τότε που έπαιζε στο Μέριλαντ. Τον θεωρώ διαβολικό μπασκετικό μυαλό που όμως -κακά τα ψέμματα- δεν αντέχει πλέον λόγω ηλικίας στο συγχρονο μπάσκετ. Συμφωνώ ότι πολλοί συνάδελφοί μου τον κατηγορούν πολλές φορές όχι όμως και άδικα. Για τον Σπανουλη τα είπαμε. Αν θέλετε τώρα οι Παναθηναϊκοί να του ρίξετε το ανάθεμα (βλέπω εδώ και μηνες τι γράφετε και λέγετε στα "φόρα"...),ΟΚ αλλά δεν θα με βρείτε σύμφωνο. Για τον Ζοτς δεν αφηνω να εννοηθεί τίποτα. Το γράφω ευθαίως που έφταιξε κατά την ταπεινή μου γνώμη. Κατα τ'αλλα συμφωνω απολυτα μαζι σου πως ο Ολυμπιακός συνηθως θυμιζει... σκορπια διαδηλωση στο ΟΑΚΑ και δεν θα μου κανει εντυπωση να χασει ξανά με διαφορά την Τετάρτη. Οσο για το "σκορ που αδικει τον Ολυμπιακό",δική μου παράλλειψη να αναφερω ότι ο Ολυμπιακός αδικησε τον εαυτό του έχοντας απέναντί του έναν τόσο κακό Παναθηναϊκό που όντως έτσι οπως έπαιξε "άξιζε" να χάσει με μεγαλυτερη διαφορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. sorry για το άσχετο Γιάννη, αλλά εσύ θα ξέρεις: τη σειρά Σελτικς-Λέικερς θα το δείξει το ΣΚΑΙ ή μόνο εσείς? ρωτάω για όλους εμάς, το φτωχό μπασκετικό πόπολο που δεν μπορεί να πλειρώνει τις Νοβες των προνομιούχων!!!
    Αριστοτέλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Αριστοτέλης
    Κατανοώ το "φτωχό μπασκετικό πόπολο" (δεν κρύβω πως αν δεν εργαζόμουν στη NOVA δύσκολα θα έδινα κι εγώ τα 50 και ευρώ το μήνα αν και η μπασκετική λατρεία θα με έκανε να "κόψω" κάτι άλλο για να το "αντέξω" το 50αρι) και απαντώ: Θα τα δείξει και η NOVA (με δίδυμα στις μεταδόσεις όπως παλιά...) και... κάποιος άλλος. Το κάποιος άλλος πάει σε ΣΚΑΪ ή το woop.gr. Το πιο πιθανό είναι να μεταδίδονται ζωντανά στο woop.gr (δηλαδή στο διαδίκτυο) και ίσως σε μαγνητοσκόπηση στον ΣΚΑΙ. Ολα αυτά πάντως για τελευταία χρονιά αφού ο ΣΚΑΙ αποσύρθηκε από ΤΑ ΠΑΝΤΑ (Ευρωλίγκα, ΝΒΑ, Α1 όπως και από το ποδόσφαιρο) και μάλιστα θα απολύσει και πάνω από 20 συναδέλφους στο τέλος της σεζόν. Του χρόνου (και μέχρι το 2014) Ευρωλίγκα, ΝΒΑ, NCAA και σίγουρα κάτι από Α1 (και... πολλά περισσότερα στο άμεσο μέλλον) στη (μπασκετική) NOVA (αντε, να κανω και λίγο διαφήμιση στο μαγαζί που δουλεύω για να μην πέσει και με πλακώσει...), οπότε κάνε κουμπαρά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Επειδή το θέμα που έθιξε ο Αριστοτέλης είναι πολύ σημαντικό, στεναχωριέμαι και εγώ που με λύπη διαπιστώνω ότι το μπάσκετ που θα δω του χρόνου, θα είναι πολύ λιγότερο σε σχέση με φέτος, αφού δυστυχώς δεν έχω χρήματα για να πληρώνω νοβα. Επίσης θέλω να πω ότι είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ οι απολύσεις από τον ΣΚΑΪ, αφού μόλις πριν ένα χρόνο μάζεψε πάρα πολλούς δημοσιογράφους επειδή όπως διατυμπάνιζε έκανε άνοιγμα στον αθλητισμό (παπαριές όπως αποδείχτηκε). και αν τα γνωστά ονόματα θα βρουν εύκολα την επόμενή τους στέγη, τί θα γίνει με τους αρκετούς νεαρούς που θα μείνουν ξεκρέμαστοι? Ουδείς ασχολείται από τον σταθμό προφανώς. Ντροπή τους. Και κάτι τελευταίο, αυτό με το woop έχει καταντήσει αηδία. Και όλα αυτά, για να μην πάει λίγο πίσω η εκπομπή των Λυριτζή και Οικονόμου. Βέβαια εδώ είχαμε φτάσει σε σημείο να κόψουν στο τέλος του το παιχνίδι Σέλτικς - Ουίζαρντς για να ξεκινήσουν την πρωινή εκπομπή. Δηλαδή ΕΛΕΟΣ.
    Όσο για αυτά που μου απάντησες παραπάνω, απλά να σου πω, ότι δεν ρίχνω τίποτα στον Σπανούλη, απλά ο ίδιος - όπως και ο Σάρας- είναι πολύ κακός φέτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν μπορώ παρά να κατανοήσω την πίκρα σου αλλά και πολλών ακόμη μπασκετόφιλων αλλά είναι (δυστυχώς) μία πραγματικότητα. Τα ιδιωτικά κανάλια λειτουργούν με γνώμονα αποκλειστικά και μόνο τη διαφήμιση. Οταν αυτή δεν "καλύπτει" ικανοποιητικά τα αθλητικά γεγονότα, απαξιώνουν κάθε προϊόν ό,τι και αν ειναι αυτό. Σήριαλ, ριάλιτι, αγώνες. Η NOVA από την άλλη θεωρώ ότι σέβεται τους συνδρομητές της καλύπτοντας μία μεγάλη (έως τεράστια) γκάμα αθλητικών γεγονότων. Δεν ποντάρει (τόσο) στη διαφήμιση που θα έρθει όσο στους συνδρομητές. Την κατάσταση που βιώνει τώρα η Ελλάδα τη βιώνουν εδώ και πάνω απο δέκα χρόνια στη Γαλλία όπου το καλωδακό Sport+ δείχνει σχεδόν τα πάντα από μπάσκετ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ευχαριστώ για την απάντηση και πολύ καλή διαφήμιση για το «μαγαζί» σου αλλά ευχαριστώ δεν θα πάρω. Πραγματικά δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να γίνεται τόόόσο μαλάκας (με το συμπάθιο…) που να πληρώνει έστω και 5 ευρώ (πόσο μάλλον… 50… αν είναι δυνατόν!) το μήνα για να βλέπει… τηλεόραση. Πραγματικά συγνώμη για τη γλώσσα και τους χαρακτηρισμούς, σέβομαι και την επιχείρηση (που απ’ ότι έχω ακούσει θεωρείται από τις σοβαρές του χώρου σε σχέση πάντα με τα ελληνικά μαγαζάκια-ΜΜΕ) και τους εργαζόμενους εκεί που κάνουν πολλή καλή δουλειά, αλλά πραγματικά προτιμώ να μου κοπεί το χέρι παρά να δώσω έστω και ένα ευρώ για να δω περισσότερη (και «καλύτερη»!!!) τηλεόραση. Εδώ «παλεύουμε» να κρατήσουμε όσο περισσότερο γίνεται κλειστή αυτή που έχουμε και θα πληρώσουμε και για άλλη?
    Όσο για τον ΣΚΑΙ αφήστε το καλύτερα. Πυροτέχνημα ήταν και πάει. Εδώ απολύει κυριολεκτικά σε μια νύχτα ανθρώπους (διοικητικούς και δημοσιογράφους) που δούλευαν χρόόόνια στον «όμιλο» σε χθεσινούς θα κωλύσουν? Τέλος, πάντων, το να το βλέπω μέσω ίντερνετ με ψυλοχαλάει να πω την αλήθεια γιατί στο σπίτι το μηχάνημα δεν είναι και τόσο γρήγορο, αλλά δεν θα πεθάνουμε κιόλας. Και μόλις είδα ότι το δείχνει και ο ΣΚΑΙ σε μαγνητοσκόπηση κάθε επόμενο ξημέρωμα (οι υπόλοιπες ώρες του προγράμματός τους φαίνεται ότι είναι πολύ γεμάτες με τα ντοκιμαντέρ για άγριες χήνες και τις επαναλήψεις του Παπαχελά που μας ταΐζουν διαρκώς!!!) κάτι που βολεύει και στο γράψιμο (δεν χρειάζεσαι 4ωρο DVD όπως στο live αλλά στάνταρ 2ωρο)!
    Όσο για το κλείδωμα του μπάσκετ στη συνδρομητική, τι να κάνουμε, έτσι είναι η ζωή: μαλακίες γίνονται συνέχεια! Έτσι κι αλλιώς, δεν υπάρχει μόνο το μπάσκετ στη ζωή! Και ίσως δεν αξίζει κιόλας, όταν υπάρχουν τόσα ερεθίσματα, ενδιαφέροντα, εμπειρίες, υποχρεώσεις, κ.λ.π., γύρω σου, εσύ να σπαταλάς τόσο χρόνο σε εβδομαδιαία βάση μόνο στο μπάσκετ. Ίσως έτσι, από ανάγκη δηλαδή, βρεις και άλλα (και ίσως και περισσότερο) ενδιαφέροντα, ή ίσως βρεις (πάλι από ανάγκη) χρόνο να ασχοληθείς με τα ενδιαφέροντα που ήδη έχεις και δεν προλαβαίνεις να τα «θεραπεύσεις». Και ίσως, τέλος, καταλάβουν και μερικοί ότι 5-10 καλά ματσάκια τον χρόνο δεν είναι δα καμωμένα και από χρυσάφι για να αξίζουν … 600 (!!!) ευρώπουλα!
    Και πάλι ευχαριστώ για την κουβέντα και την ανταλλαγή απόψεων, και συγνώμη για τη γλώσσα!
    Αριστοτέλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Αριστοτέλης
    Οταν μία άποψη-θέση σαν τη δική σου είναι εμπεριστατωμένη και απ' ότι καταλαβαίνω από καρδιάς δικαιολογούνται τα ατοπήματα. Ασε που το μαλ*** εχει γίνει πια τόσο οικείο όσο το "καλημέρα". Δεν μπορώ ή μάλλον δεν θέλω να αντικρούσω όσα λες και είναι δικαίωμά σου να επιλέγεις τι και πως θα το δεις. Ακρως σεβαστό. Σου είπα άλλωστε παραπάνω πως και εγώ αν ήμουν στη θέση σου μάλλον το ίδιο θα έκανα. Για οσα λες, δε, περί ΣΚΑΪ (που ίσχυσαν πρόσφατα και για τον ΑΝΤ-1) συμφωνώ και επαυξάνω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails