Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Η μισή δουλειά έγινε...

Και τώρα το Κύπελλο στον Πειραιά, στην Ελλάδα. Ο Ολυμπιακός έκανε τη μισή δουλειά για την οποία έκανε το ταξίδι μέχρι το Παρίσι  κερδίζοντας δίκαια την Παρτιζάν που όπως περίμεναν οι πιο… λογικοί και όχι όσοι μιλούσαν για περίπατο των ερυθρόλευκων αποδείχθηκε πολύ σκληρή για να πεθάνει (vids).
Το πώς και γιατί κέρδισε ο Ολυμπιακός τους Σέρβους με πηγαίνει ακριβώς ένα χρόνο πίσω, στον αντίστοιχο ημιτελικό του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό στο Βερολίνο. Και στο στοιχείο της εμπειρίας αλλά και της προσωπικότητας των μεγάλων παικτών. Πέρυσι ήταν ο Γιασικεβίτσιους αυτός που έκανε τη διαφορά στον «εμφύλιο» της Ο2 Αρένα, φέτος ήταν ο Παπαλουκάς της κανονικής περιόδου, ο Τσίλντρες των κρίσιμων τελευταίων φάσεων και ο Μπουρούσης της παράτασης. Ο «Τεό» ήταν αυτός που στο πρώτο ημίχρονο κράτησε κοντά στο σκορ έναν ασύνδετο Ολυμπιακό που είχε εγκλωβιστεί στον ρυθμό της Παρτιζάν η οποία στο διάστημα αυτό λόγω των λαθών απειρίας των παικτών της έχασε την ευκαιρία να πάρει μεγάλη διαφορά στο τέλος του εικοσάλεπτου. Ο «Τσίλι» πήρε τη σκυτάλη από τον αόρατο μέχρι το 23ο λεπτό Κλέιζα στο σκοράρισμα και μάζεψε το +6 της Παρτιζάν στην 4η περίοδο με τα αθλητικά του προσόντα και την αποφασιστικότητά του (και όχι με το ούτως ή άλλως κακό περιφερειακό του σουτ) ενώ πέτυχε ένα καλάθι «αλα» Ντομινί, πριν από 14 χρόνια στο ίδιο γήπεδο στο φινάλε την ώρα που ο αποσβολωμένος Γιαννάκης ψέλλιζε στο κάκιστο και άστοχο τρίποντο του Τεόντοσιτς «τι κάνει ρε;» μη έχοντας ούτε το κουράγιο να πανηγυρίσει την ισοφάριση.
Οσο για την παράταση, τα τρία συνεχόμενα επιθετικά ριμπάουντ του Μπουρούση ο οποίος μέχρι τότε είχε χάσει τις περισσότερες μάχες κάτω από τα καλάθια (τη μία που κέρδισε με το σπαθί του στην τάπα-πόστερ στον ΜακΚάλεμπ χρεώθηκε «εγκληματικά» από τους διαιτητές με φάουλ) αλλά την κρίσιμη στιγμή όρθωσε –κυριολεκτικά- τα 214 εκατοστά του και κράτησε όρθιο τον Ολυμπιακό.
Η καλύτερη ομάδα ως σύνολο, κέρδισε λοιπόν δίκαια και μπροστά της έχει έναν στόχο, ένα τρόπαιο στον τελικό επανάληψη του 1997 με τη Μπαρτσελόνα. Αλλά tomorrow is another day και μέχρι τότε έχουμε χρόνο να τα αναλύσουμε…
 
Το κάρφωμα ισοφάρισης του «Τσίλι»

Τα τελευταία δευτερόλεπτα της παράτασης

10 σχόλια:

  1. Δεν νομιζω αντικειμενικα η ομαδα που δικαουταν την προκριση να ηταν ο Οσφπ.Οχι και δικαια λοιπον.Απο τα 40 λεπτα του ματς στα ποσα ήταν πισω?Ποσα λεπτα επέβαλλε ρυθμο?Και επισης η καλυτερη ομαδα ως συνολο εχασε δεν κερδισε σημερα.Και το ματς να μην εχεις δει το καταλαβαινεις απο τα στατιστικα.Ματι βγαζει.Η ομαδα με το μεγαλυτερο μπατζετ=>καλυτεροι παικτες κερδισε.
    Μην ξεχασουμε και αυτα που ξερουμε

    Το πηρε πισω το σφυριγμα ο Οσφπ στην επομενη ακριβως φαση,μην τρελαινεσαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ ανωνυμος
    Πρώτον και κυριότερο. Μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες στον χώρο τρελαίνομαι μόνο με την Εθνική μπάσκετ και με κανέναν άλλο. Δεύτερον. Κατά την ταπεινή μου άποψη ο Ολυμπιακός κέρδισε δίκαια και εξηγώ το γιατί (θέμα εμπειρίας). Ευτυχώς το μπάσκετ είναι σε γενικές γραμμές το δικαιότερο από τα ομαδικά αθλήματα και ο καλύτερος 9 στις 10 φορές κερδίζει. Η Παρτιζάν έπαιξε αναμενόμενα κλεφτοπόλεμο ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο. Ναι, ο Βουγιόσεβιτς έκανε κοουτσάρισμα για σεμινάριο με τις συνεχείς αλλαγές στην άμυνά του. Ομως οι παίκτες του, η "καλύτερη ομάδα" κατ' εσένα, έκανε λάθη παιδαριώδη στην επίθεση. Το ότι κατόρθωσε λοιπόν ο Ολυμπιακός παίζοντας όχι σύμφωνα με τις πραγματικές του δυνατότητες να πάρει ένα τέτοιο ματς πιστωνεται ως επιτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. xaxaxaxa, γελάσαμε Γιάννη. Δεν περίμενα τέτοια φανατίλα από σένα... Μάλιστα... Η καλύτερα ομάδα ως σύνολο ε??? Αν είναι δυνατόν. Αν ήταν καλύτερη ως σύνολο με τέτοια διαφορά μπάτζετ θα κέρδιζε είκοσι πόντους και... Διαιτησία, τα κουκούτσια στον Ολυμπιακό, γιατί τέτοια παραπληροφορήση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φανατίλα, παραπληροφόρηση... Μαλιστα... Μάλλον λάθος site διαβαζεις αγαπητέ φίλε. Ψάξε στο διαδίκτυο, θα βρεις μία ανάλυση που να ταιριάζει στα (οπαδικά;) σου πιστεύω ώστε να ικανοποιηθείς, αν αυτό ζητάς. Το να μη δέχεσαι την άποψη κάποιου δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να τη χλεβάζεις κιόλας. Σέβομαι την άποψή σου αλλά δεν (είναι απαραίτητο να) συμφωνώ με αυτή.
    Αν τώρα το βασικό σου επιχείρημα είναι το μπάτζετ του Ολυμπιακού, ΟΚ, πάω πάσο... Προφανώς στο φάιναλ-φορ θα έπρεπε να παίζουν ο Παναθηναϊκός και η Ρεάλ που είχαν επίσης μεγάλο μπάτζετ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ συμφωνώ πως κέρδισε η καλύτερη ομάδα γενικά(ως αξία),αλλά δεν πιστεύω ότι υπάρχει ούτε κλεφτοπόλεμος ούτε τίποτα..Το ματς ήταν ντέρμπι και το κανε ντέρμπι η μαγκιά της Παρτιζάν.Η Παρτιζάν κοστίζει ένα εκατομμύριο και ο Ολυμπιακός είκοσι.Δεν υπάρχουν κλεφτοπόλεμοι σε τέτοιο επίπεδο.Το ματς έγινε ντέρμπι λόγω του ότι η μία από τις δύο ομάδες έχει προπονηταρά και έκανε παπάδες στον πάγκο.Τώρα η κουβέντα για το ποιος το άξιζε 50,001 είναι άχαρη.Κατά τη γνώμη μου το άξιζε η Παρτιζάν,αλλά αυτό δε σημαίνει τίποτα..

    p.s:Γιάννη συγχαρητήρια για την ανάλυση σου για τις ομάδες στο τελευταίο τεύχος του ALLSTAR..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ...Ναι έχεις δίκιο, τα έγραψα πάνω στην ένταση αυτά για φανατίλα και ανακαλώ...
    Όμως θέλω να σε πω ότι επειδή είναι ελληνική ομάδα δεν μπορούμε να γράφουμε και ό,τι να ναι... Ο Ολυμπιακός έχει καλύτερες μονάδες (και αυτό είναι βέβαιο) και χειρότερο προπονητή από την Παρτιζάν. Με την έννοια του συνόλου δεν μπορεί να πει κάποιος ότι είναι καλύτερος ο Ολυμπιακός. Ειδικά με το πρόσωπο που παρουσίασε απόψε. Όπου οι περισσότεροι παίκτες έπαιζαν για τους εαυτούς τους...
    Επίσης με απογοήτευσε ο Τεόντοσιτς... Τραγικός και αμφιβάλλω αν έχει ξανατελειώσει παιχνίδι χωρίς ασίστα. Από την άλλη δεν μου κάνουν εντύπωση τα δέκα τρίποντα που σούταρε. Και στον τελικό Κυπέλλου τρία στα δέκα είχε απλά είχε προσφέρει σε πολλούς άλλους τομείς.
    Γενικά με την Μπαρτσελόνα νομίζω ότι έχει μεγάλη τύχη ο Ολυμπιακός γιατί σίγουρα δεν θα σουτάρει ξανά με 4/23 στα τρίποντα.
    Σε καμία περίπτωση πάντως, δεν νομίζω ότι η πρόκριση σε έναν ημιτελικό (θεωρητικά εύκολο και όχι πρακτικά) σαν αυτό δεν αποτελεί σίγουρα τεράστια επιτυχία. Έκαναν το αυτονόητο. Τεραστια επιτυχία θα είναι να σηκώσουν την κούπα. Τότε ναι.
    ΥΓ. Κάποιοι οπαδοί εφτυσαν και δεν ξέρω αν έδειραν κιόλας τον Μποντιρόγκα... Ελπίζω να μην το αποσιωπήσουν τα ΜΜΕ (αυτό δεν είναι μομφή προς εσένα σε καμία περίπτωση).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλά εγώ, ξενυχτάω γιατί σε λίγα λεπτά έχω ΝΒΑ στη NOVA (Σπερς-Σανς το 3ο), εσύ γιατί; Εκτός αν περιμένεις να δεις το ματς, οπότε σε ευχαριστω... :-) Δεκτή η ανακληση. Λοιπόν, δεν έγραψα ουτε για τεραστια επιτυχια (απλά για τη μιση δουλεια) ουτε κατι περισσοτερο απο το οτι ως συνολο ο Ολυμπιακός (πεσ'το αξια παικτων εσυ) αξιζε να κερδισει. Σε ενα τετοιο ματς προσωπικα δικαιολογω τον Τεοντοσιτς και καθε Τεοντοσιτς να παιξει τοσο ασχημα (αν και εκανε ενα καθοριστικο κλέψιμο στον Μαρτις στην 4η περίοδο). Ειναι θεμα εμπειριας και παραστασεων και ο μικρος εχει ακομη πολλα να μαθει. Για τα οσα εγιναν με τον Μποντιρογκα τα διαβασα κι εγω αλλα δυστυχως δεν ειμαι εκει για να εχω προσωπικη αποψη. Φυσικα ομως και θα το ψαξω (αν και προσωπικά δεν μου κανει εντυπωση αυτο το επεισοδιο αφου εδώ και χρόνια ενα από τα κορυφαια εξαγωγιμα προϊοντα αυτης της χώρας ειναι η αλητεία)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. λοιπόν, χωρίς φανατισμούς και έχοντας αφήσει να ξημερώσει η επόμενη μέρα για να ηρεμήσουμε όλοι να πω και εγώ ότι μάλλον είδαμε ένα από ταμεγαλύτερα παιχνίδια στην ιστορία των ΦΦ - για να το δέσουμε και με το υπέροχο άρθρο σου Γιάννη στο τελευταίο allstar. εγώ νομίζω ότι η Παρτιζάν έπαιξε πολύ καλύτερα ως ομάδα, έκανε το παιχνίδι που ήθελε να κάνει, αυτό που έπαιζε όλη τη χρονιά έπαιξε και στο ΦΦ (και όλοι ξέρουμε ότι δεν είναι καθόλου εύκολο αυτό!!!), πήρε από σχεδόν όλους τους παίκτες της αυτό που περίμενε να πάρει ανάλογα με το ρόλο του καθενός (δες ατομικές επιδόσεις σε πόντους, ριμπάουντ, κλεψίματα, ασσίστ και γενικά σε όλες τις κατηγορίες), με λίγα λόγια έπαιξε υπέροχα. και δεν συμφωνώ καθόλου με κλεφτοπόλεμους και τέτοιους χαρακτηρισμούς. η Παρτιζάν έπαιξε το παιχνίδι της - ξεκάθαρα πράγματα - σε μία από τις καλύτερες παραστάσεις αουτσάιντερ σε ΦΦ που έχω εγώ προσωπικά δεί - ειδικά τη σύγχρονη εποχή. από την άλλη, ο Ολυμπιακός ουσιαστικά ποτέ δεν έπαιξε όπως μπορούν αυτοί οι παίκτες που έχει. ειδικά χωρίς τον Παπαλουκά στο παρκέ η ομάδα είναι τρυκιμία (είναι και όχι απλώς παθαίνει). χωρίς την ψυχραιμία, την εξυπνάδα και την οξυδέρκεια του Τεό ο Ολυμπιακός μάλλον θα το είχε χάσει από το πρώτο μισό το ματς. όλοι οι άλλοι μόνο εκλάμψεις είχαν, σαν να έπαιζαν αποσπασματικά (τσίλτρες, κλέιζα, σόφο, και λιγότερο ο μπουρούσαρος). από κει καιπέρα τίποτα. με περισσότερο τίποτα από όλους τον αγαπημένο μου Μίλος. πραγματικά μετά από τη χθεσινή εμφάνιση σε αυτό τοεπίπεδο και μπροστά στα μάτια όλου του μπασκετκού κόσμου (με την έννοια της οικουμένης) δεν νομίζω ότι θα βρεθεί προπονητής που θα τον ζητήαει στην ομάδα του. τώρα θα μου πέιτε για όλους υπάρχει καμία μινεσότα ή κανένα μέμφις να μαζέβει τους κλόουν αυτού του μπασκετικού κόσμου. πραγματικά επικύνδνος!!! για την "μάχη των πάγκων" δεν νομίζω ότι μπορούμε να πούμε και πολλά. όπψς έλεγε και ο μέντορας του Γιαννάκη "σήμερα και οι τυφλοί είδαν" - "πολλά με λίγα". μετά από όλα αυτά δεν νομίζω ότι μπορούμε να συζηταμε καν για το αν κέρδισε η καλύτερη ομάδα. ξεκάθαρα κέρδισε η πιο τυχερή όπως φαίνεται αλλωστε ξεκάθαρα ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΦΑΣΕΙΣ (κανονική διάρκεα και παράταση - πραγματικά ιστορική η κ***φαρδη ισοφάριση του Τσος αλλά και παιδική αντιμετώπιση στο τελευταίο ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΕΝΩ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΦΑΟΥΛ τρίποντο της Παρτιζάν στην παράταση) κέρδισε ο πιο τυχερός. τώρα, για τον τελικό δεν νομίζω ότι - με βάση πάντα τα δεδομένα των ημιτελικών - υπάρχει κανένας που δίνει και την παραμικρή τύχη στην ελληνική ομάδα. κρίμα
    Αριστοτέλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γιάννη ένας από τους λόγους που ξενύχτησα χτες ήταν για να δω την καθοριστική νίκη των Σανς, στην έδρα των Σπερς... Αλήθεια πόσο πολύ έχει βελτιωθεί ο Ντράγκιτς στο ΝΒΑ? Σίγουρα δεν ήταν στα στάνταρ του χτες, αλλά πολύ πιο πάνω, όμως πραγματικά να πετυχαίνει κανείς 23 πόντους στην τελευταία περίοδο, είναι τουλάχιστον ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ και αν το είχε κάνει κάποιος εκ των Λεμπρόν και Κόμπε θα γινόταν χαμός... Τέλος πάντων... Περιμένουμε πλέον τη συνέχεια του φάιναλ φορ, για μένα ο Ολυμπιακός έχει τύχη με την Μπαρτσελόνα γιατί πιστεύω ότι θα σουτάρει καλύτερα και θα έχει λιγότερο άγχος.
    Συγγνώμη και πάλι για το πρώτο μου σχόλιο.
    ΥΓ. Εμένα η κίνηση με τον Μποντιρόγκα με προκάλεσε τάση εμετού, όμως το πρόβλημα είναι ότι ήταν κάτι ίσως αναμενόμενο. Δηλαδή εξαίρεση στον κανόνα θα ήταν να μην του έκαναν ντου, τί να πεις...Και είναι ανεξαρτήτως χρωμάτων αυτό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Για τον Ντράγκιτς και τα όργια που έκανε δεν θα πω τίποτε περισσότερο απ'οσα είπα στη μετάδοση χθες (παλι καλα που ηταν κι αυτος κι εμεινα... ξυπνιος). Ηταν in the zone. Καλός παίκτης, δεν λεω, αλλα χθες ηταν η βραδια του. Συμφωνω απολυτα πως αν το εκανε καποιος αμερικανος αυτα θα μας ειχαν παρει τα αυτια στα espn και στα yahoo. Για τον Μποντιρογκα τα ειπαμε πριν. Οσον αφορά στην Παρτιζαν, μιας και φετος την εχω δει σε τουλαχιστον 10 αγωνες της σεζον (ου μην και παραπανω) θεωρω οτι επαιξε οπως παντα. Δεν συμφωνω με τον Αριστοτελη πως πηρε απο ολους τους παικτες το μαξιμουμ. Ο Ρομπερτς ηταν μαλλον απων σε σχεση με τα στανταρ του, ο Κετσμαν αν δεν εβαζε το τριποντο κανεις δεν θα θυμοταν οτι επαιξε. Ο ΜακΚαλεμπ γνωστος "μπουκαδορος" διεγραψε οσους τον μαρκαραν, ο Βεσελι με τα τεραστια αθλητικα προσοντα βρηκε "στοπ" μονο οσο τον επαιξε ο Βασιλοπουλος, ο Βρανιες περισσοτερο κακο εκανε, αρα στα γνωστα της στανταρ. Η Παρτιζαν ηταν και παραμενει ομαδα του προπονητη. Ο Βουγιοσεβιτς νικησε κατα κρατος τον Γιαννάκη αλλα το ταλεντο της ομαδας (συνολικα, επιμενω) δεν ηταν αρκετο να καλυψει την απειρία της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails