Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Δολοφόνησαν τον Σαμπτάι Καλμάνοβιτς


Οι άσχημες ειδήσεις πέφτουν σαν βόμβες αυτή τη Δευτέρα. Κι αυτό γιατί ο γνωστός Λιθουανός (με ρωσικές και ισραηλινές ρίζες) ιδιοκτήτης της πρωταθλήτριας Ευρώπης γυναικών Σπαρτάκ Μόσχας Περιχώρων, Σαμπτάι φον Καλμάνοβιτς δολοφονήθηκε το μεσημέρι στη Μόσχα μέσα στο αυτοκίνητό του από άγνωστο ο οποίος του είχε στήσει ενέδρα. Μια είδηση που προκάλεσε σοκ σε όλο τον μπασκετικό κόσμο και κυρίως στη FIBA και το WNBA.

Ιδού πως αποκάλυψε την είδηση, πρώτο στην Ελλάδα, το Basketblog.gr

Ο Σαπτάι φον Καλμάνοβιτς (Shabtay Kalmanovitz) έπεσε νεκρός σήμερα το μεσημέρι από σφαίρες αγνώστων που του είχαν στήσει ενέδρα θανάτου...  Το παγκόσμιο μπάσκετ παρακολουθεί συγκλονισμένο τον χαμό ενός ανθρώπου, ο οποίος το υπηρέτησε πιστά, ενός ανθρώπου που είχε τον… κόσμο στα πόδια του.
Για να αναλύσουμε ποιος ήταν ο Σαπτάι φον Καλιμάνοβιτς, θα χρειαστούμε κάποιες μέρες και φυσικά μεγαλύτερη ηρεμία. Μια τρομακτική (όσο και αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Μισός Ισραηλινός και μισός Ρώσος, γεννημένος όμως στη Λιθουανία, θεωρήθηκε κατάσκοπος των Ρώσων από τους Ισραηλινούς και πιόνι των Ισραηλινών από τους Ρώσους.
Η ζωή του δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα, καθώς κάποια στιγμή φυλακίστηκε στο Ισραήλ. Στη Λιθουανία, όμως, θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους εθνικούς ευεργέτες! Η λέξη "πλούτος" ίσως να μην καλύπτει την οικονομική του επάρκεια. Αποκλειστικός προμηθευτής φαρμάκων σε όλα τα φαρμακεία της Μόσχας (πώς είπατε;) ήταν ένας άνθρωπος που είχε λύσει τα προβλήματα διαβίωσης.
Στο μπάσκετ έκανε ό,τι ήθελε. Το 1999 μπορεί να μην εμφανίστηκε στο προσκήνιο, ήταν όμως ο άνθρωπος που δημιούργησε τη μεγάλη Ζαλγκίρις, του Γιόνας Καζλάουσκας, η οποία κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης. Τα τελευταία πέντε χρόνια ασχολήθηκε με το γυναικείο μπάσκετ. Ανέλαβε την Σπαρτάκ Μόσχας (Spartak Moscow Region το πλήρες όνομά της), την οποία με συνοπτικές διαδικασίες (και μπάτζετ, φετινό, 11-12 εκατομμύρια ευρώ) οδήγησε στην πρωτοκαθεδρία. Εύκολη υπόθεση γι' αυτόν… Προσωπικός φίλος του Γιώργου Βασιλακόπουλου, αλλά και του Νίκου Χαρδαλιά, τίμησε πρόσφατα τον Νίκο Ζαβλανό στο ευρωπαϊκό σούπερ καπ.
Λάτρης του ωραίου φύλλου, άνθρωπος που έζησε έντονα και χάθηκε απρόσμενα. Δολοφονήθηκε σε ενέδρα πριν από τέσσερις ώρες. Το πώς και το γιατί θα το μάθουμε τις επόμενες ημέρες, ή δεν θα το μάθουμε ποτέ

3 σχόλια:

  1. Καλά, τι γίνεται με τους θανάτους στο ευρωπαϊκό μπάσκετ τώρα τελευταία? Ισπανία, Ισραήλ, Γαλλία, Ρωσία… πραγματικά απίστευτο τόόόσα πολλά περιστατικά μεζεμένα. Παρεμπιπτόντως, ο Καλμάνοβιτς δεν κανόνισε και την βράβευση του Βασιλακόπουλου – ονομασία οδού και λοιπές τιμές – τώρα τελευταία στη Μόσχα? Και τελικά ήταν ή δεν ήταν «Φον»? ένα από τα μεγαλύτερα άλυτα μυστήρια του σύγχρονου ευρωπαϊκού μπάσκετ...
    Αριστοτέλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Α, και ξέχασα και την Πορτογαλία, ε?
    Αριστοτέλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα, πιστέ αναγνώστη, Αριστοτέλη. Ο Σαμπτάι ήταν... Φον μόνο για τον κύκλο του. Οντως είναι (ή μάλλον... ήταν) αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Θα μπορούσα να γράψω χιλιαδες λεξεις με ιστορίες του όπως είχα κάνει με ένα... μέρος αυτών πριν 2 χρόνια στο All Star Basket αλλά δεν είναι της παρούσης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails