Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

"Εφυγε" ο Νικ Κλάδης


Ενας από τους διασημότερους… άγνωστους ελληνοαμερικανούς μπασκετμπολίστες όλων των εποχών, ο Νικ Κλάδης έφυγε από τη ζωή το ξημέρωμα της 19ης Νοεμβρίου σε ηλικία 81 ετών στο Σικάγο όπου γεννήθηκε και έζησε. Ο Κλάδης ο οποίος ήταν γόνος Ελλήνων μεταναστών στις ΗΠΑ μεγαλούργησε στα τέλη της δεκαετίας του ’40 και στις αρχές της δεκαετίας του ’50 με το Πανεπιστήμιο Λογιόλα Ιλινόις και ήταν ο πρώτος ελληνοαμερικανός που επιλέχθηκε στο ντραφτ του ΝΒΑ.


Ο Κλάδης ή «nifty Nick» δηλαδή «ο σβέλτος Νικ» όπως ήταν το παρατσούκλι του στα κολεγιακά του χρόνια, ήταν ένας διάσημος αριστερόχειρας σκόρερ. Ο αθλητισμός και ειδικότερα το μπάσκετ ήταν όλη του η ζωή αν και ποτέ του δεν κατάφερε να αγωνισθεί σε επαγγελματικό επίπεδο παρότι επιλέχθηκε στο ντραφτ του 1952 του ΝΒΑ από τους Φιλαντέλφια Ουόριορς. Στο παρελθόν είχε διατελέσει συνιδιοκτήτης της ομάδας μπέιζμπολ του Σικάγο, Γουάιτ Σοξ (από το 1975 έως το 1980) αλλά και των Σεντ Λούις Κάρντιναλς (την τελευταία δεκαετία) πανηγυρίζοντας μαζί τους τον τίτλο του πρωταθλητή το 2006.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’40 θεωρείτο ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας της πόλης του Σικάγο και φοίτησε στο τοπικό Λογιόλα του οποίου είναι μέλος στο Hall of Fame έχοντας σκοράρει σε τρεις σεζόν 1.037 πόντους και όντας All-American το 1952. Μάλιστα η φανέλα με το Νο3 που φορούσε ήταν από τις πρώτες που αποσύρθηκαν από το συγκεκριμένο κολέγιο. Εκτός από μπασκετμπολίστας και παράγοντας σε ομάδες μπέιζμπολ διατέλεσε εθελοντικά βοηθός προπονητή στην ομάδα του Λογιόλα Ιλινόις το 1963 όταν αυτή κατέκτησε τον τίτλο του NCAA. Ο εγγονός του Νικ Κλάδης, είναι επίσης μπασκετμπολίστας σε γυμνάσιο του Σικάγο και θέλει φυσικά να ακολουθήσει τ’ αχνάρια του διάσημου παππού του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails