Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Οι ανίκανοι, οι επικίνδυνοι και οι βλάκες

Παρακολουθώ τις τελευταίες μέρες με… ιδιαίτερο ενδιαφέρον και χαλαρή διάθεση (γιατί αλλιώς θα με και μας πάρει από κάτω όλους) τα όσα διαδραματίζονται με τη χορήγηση πιστοποιητικών στις «εν πολλές αμαρτίες» ΚΑΕ. «Πλήρης ο φάκελος» λέει ο ένας, «δεν ανησυχούμε» λέει ο άλλος, από τις «αμαρτωλές» ΚΑΕ. Και γιατί να ανησυχούν άλλωστε; Μήπως υπάρχει κανείς εκεί έξω που να πιστεύει ότι θα υπάρξει έστω και μία ομάδα που με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο δεν θα παίξει σε αυτό που στον ΕΣΑΚΕ αποκαλούν πρωτάθλημα της Α1; Ένα πρωτάθλημα που κανονικά θα έπρεπε να το πουν πρωτάθλημα της παρανομίας, της ασυδοσίας, της ατιμωρησίας και της ανυπαρξίας.
Η κατάσταση πλέον έχει ξεφύγει πέρα από κάθε έλεγχο και όσοι ασχολούμαστε με το… πρωτάθλημα καθημερινά έχουμε μία αγωνία: Τι καινούργιο, τι πρωτότυπο θα συμβεί ώστε να μας διαψεύσει εκεί που πιστεύαμε ότι τα είχαμε δει… όλα.
Η περιβόητη Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού αποδεικνύεται όχι απλά λίγη αλλά ανύπαρκτη σε σημείο η υποτιθέμενη παρεμβατική της θέση στα δεινά του επαγγελματικού μπάσκετ να έχει περάσει πλέον σε άλλο επίπεδο. Στο επίπεδο του κλείνουμε τα μάτια και τα αυτιά μέχρι εκεί που δεν παίρνει άλλο προκειμένου να ικανοποιήσουμε τις ΚΑΕ, τις αθλητικές και πολιτικές ηγεσίες (και τις γνωστές πιέσεις που ασκούνται σε αυτές). Στην ουσία να παρανομήσουν δηλαδή αφού (τι τετριμμένο…) αν υπήρχε κράτος και νόμοι που εφαρμόζονται πιστά αυτή τη στιγμή το πρωτάθλημα θα έπρεπε να είχε «κλειδώσει» με τις 8 ομάδες που την περασμένη εβδομάδα πήραν το πιστοποιητικό. Και σε τελική ανάλυση ξέρετε κάτι. Οι έξι από τις οκτώ ΚΑΕ και εξαιρώ τους αιώνιους που και σε αυτή την υπόθεση κοιτάζουν το δέντρο και χάνουν το δάσος αφού το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να βγάλουν ο ένας τα μάτια του άλλου αδιαφορώντας για το σε τι πρωτάθλημα θα παίξουν, οι έξι από τις οκτώ ΚΑΕ λοιπόν που ήταν καθόλα έτοιμες και νόμιμες την περασμένη εβδομάδα είναι και οι βλάκες της παρέας. Είναι μεγάλοι βλάκες όσοι έσπευσαν και μόχθησαν να είναι καθόλα νόμιμοι στην ώρα τους τη στιγμή που έξι άλλες ομάδες πατώντας στην… πεπατημένη χρόνων και χρόνων και τον γνωστό ωχαδερφισμό που μας χαρακτηρίζει και φυσικά και στη δεδομένη ατιμωρησία δεν ασχολήθηκαν με τους τύπους όταν έπρεπε. Και δεν ασχολήθηκαν γιατί ήταν και είναι σίγουροι ότι θα πάρουν τελικά το πιστοποιητικό και αν –λέμε αν, σπάσει ο διάολος το ποδάρι του- και δεν το πάρουν δεν θα βρεθεί ΚΑΝΕΙΣ που να τους απαγορεύσει να συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα και θα τους αποβάλει. Γιατί απλά δεν υπάρχει ΚΑΝΕΙΣ σε αυτό που αποκαλούμε ελληνικό μπάσκετ που να θέλει και να μπορεί να το κάνει. Μία λίγκα έρμαιο μιας Ομοσπονδίας που κάνει αύξηση 600% στη… μίζα για την έκδοση δελτίων, μία λίγκα που ελέγχεται πλήρως σε ό,τι και να κάνει, παράγοντες άβουλοι και σε τελική ανάλυση ανίκανοι να πάρουν μία απόφαση.
Εκεί το κατάντησαν το μπασκετάκι όλοι αυτοί. Παράγοντες της λίγκας και παράγοντες… Μεσίες των ΚΑΕ που είτε για να ικανοποιήσουν τη ματαιοδοξία είτε άλλες προσωπικές φιλοδοξίες τους παίρνουν στον λαιμό τους ομάδες με ιστορία.
Οι θέσεις του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών δεν με βρίσκουν πάντα σύμφωνο αλλά η τελευταία ανακοίνωσή του με βρίσκει όχι απλά σύμφωνο αλλά και σύμμαχο. Φτάσαμε στο σημείο πέντε μέρες πριν την έναρξη των προκριματικών της Ευρωλίγκα το Μαρούσι να χάνει τον ένα παίκτη μετά τον άλλο αφού πολύ απλά δεν υπάρχει ΚΑΕ με αποτέλεσμα το ελληνικό μπάσκετ να ξεφτιλίζεται για μία ακόμη φορά. Και θα ξεφτιλιστεί ακόμη περισσότερο την Τρίτη όχι αν το Μαρούσι δεν κατέβει να αγωνισθεί αλλά αν –όπως μαθαίνουμε- κατέβει να παίξει με… έφηβους μόνο και μόνο για να μη χάσει τη θέση στο EuroCup. Στη δε ΑΕΚ, με οδηγό την μόνιμη επωδό «εμείς είμαστε ΑΕΚ και έχουμε υπαχθεί στο άρθρο 99» συνεχίζουν να ασελγούν στην ιστορία της ομάδας που όπως φαίνεται και φέτος θα γράψει μία ακόμη σελίδα ντροπής στο Κύπελλο αν τελικά οι Ελληνες παίκτες που δεν έχουν υπογράψει ακόμη συμβόλαιο δεν κατέβουν να αγωνισθούν την άλλη Τετάρτη. Και όλα αυτά επειδή κάποιοι νομίζουν πως στο όνομα και την ιστορία της ομάδας μπορούν να συμπεριφέρονται όπως θέλουν αδιαφορώντας για τους νόμους.
Βέβαια, εν κατακλείδι, δεν φταίνε αυτοί αλλά όλες αυτές οι πρακτικές και τα κακά προηγούμενα (ξεχάσατε τι είχε γίνει προ διετίας με την Καβάλα ή τι έγινε πέρυσι με την Ολύμπια;) που τους δίνουν το δικαίωμα να έχουν τέτοιες συμπεριφορές. Το γράψαμε και παραπάνω. Σε αυτό το ανύπαρκτο πρωτάθλημα της Α1 δεν υπάρχει ΚΑΝΕΙΣ που να μπορεί να εφαρμόσει τους νόμους. Και το πόσο έχει απαξιωθεί το πρωτάθλημα φάνηκε και από την τελική πρόταση της κρατικής τηλεόρασης για να στεγάσει τις 10 από τις 14 (εξαιρούνται οι «αιώνιοι» που λογικά θα μείνουν «άστεγοι τηλεοπτικά και Αρης και ΠΑΟΚ που έχουν συμβόλαιο με τη NOVA) ομάδες της Α1 που ανέρχεται στο εφτελές (από κάθε άποψη) ποσό των 150.000 ευρώ για κάθε ομάδα τη στιγμή που στον ΕΣΑΚΕ είχαν θέσει ως «πλαφόν» τις 170.000 ευρώ ανά ομάδα. Και πάλι καλά να λένε οι ΚΑΕ του ΕΣΑΚΕ που δεν τους ζήτησαν να πληρώσουν και από πάνω γιατί ένα τέτοιο πρωτάθλημα ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ να μεταδίδεται τηλεοπτικά.

4 σχόλια:

  1. Πραγματικα τραγικη η κατασταση.
    Σε ολο το οικοδομημα & οχι μονο στη κορυφη της πυραμιδας.
    Αληθεια,οι επαγγελματιες του χωρου,παικτες & προπονητες,εχουν συλλογικες συμβασεις εργασιας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ανωνυμος
    Πλακα κάνεις φυσικα... Συλλογικές συμβάσεις εργασίας; Εδω υπογραφουν συμβολαια και δεν ξερουν αν και που θα παίζουν... Το χειρότερο είναι ότι συμφώνησαν τελικά με την ΕΡΤ για 150.000 κάθε ομάδα και... πανηγυρίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάντως γιατί πρέπει να λέμε και τα σωστά και να μην τα βλέπουμε όλα μαύρα, πρέπει να πούμε ότι είναι πολύ καλό που το πρωτάθλημα (και μάλιστα και με ΠΑΟ και με Ολυμπιακό) μπήκε στην ΕΡΤ που είναι και ελεύθερο και πανελλήνιας εμβέλειας και έχει και τα ψηφιακά για επαναλήψεις. Πραγματικά στις παρούσες συνθήκες μου φαίνεται απίστευτα καλό νέο για το μπάσκετ. Τώρα, σε τι τιμή το έδωσαν το προϊόν είναι άλλο θέμα. Η απλή λογική λέει ότι προφανώς αν έβρισκαν καλύτερη τιμή θα το έδιναν εκεί. Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ καλύτερο από το να έκλειναν το πρωτάθλημα σε κανένα συνδρομητικό. Κάτι τέτοιο θα ήταν κυριολεκτικά η ταφόπλακα στο ελληνικό μπάσκετ. Όχι ότι αυτό δεν μπορείνα γίνει του χρόνου βέβαια… Αλήθεια, μια και η κουβέντα για τηλεοπτικά, με την Ευρωλίγκα τι γίνεται; Ισχύει ότι και πέρυσι ή είναι μόνο στο συνδρομητικό φέτος;
    Αριστοτέλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Αριστοτελης
    Παρότι (και δεν είναι κρυφο...) εργάζομαι στο συνδρομητικό δεν μπορώ να πω ότι δεν είναι θετική η εξέλιξη της επιστροφής του μπάσκετ στην ανοικτή τηλεόραση και μάλιστα σχεδον συνολικά. Αλλο το ένα ομως, άλλο το άλλο. ΕΣΑΚΕ και ομάδες είναι αυτοί που απαξίωσαν τόσο το προϊόν τους που έφτασαν στο σημείο να πανηγυρίζουν που θα πάρουν 150.000 ευρώ η κάθε ομάδα. Οσον αφορά στην Ευρωλιγκα φετος αλλαξαν λιγακι τα κοζια. Ο ΣΚΑΙ θα συνεχισει να δειχνει ενα ματς ελληνικης ομάδας, οχι ομως παντα πρωτη επιλογή. Το φάιναλ-φορ θα το δειξει η NOVA (δεν γνωριζω αν θα το δειξει και ο ΣΚΑΙ, μαλλον ομως οχι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails