Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Φάιναλ-φορ χωρίς τη Μακαμπί

Φάιναλ-φορ στη Βαρκελώνη, 6 και 8 Μαίου με τη συμμετοχή των τεσσάρων κορυφαίων ομάδων της Ευρωλίγκα; Αυτό λένε τα… χαρτιά αλλά μη το δένετε κιόλας ότι θα συμβούν όλα τα παραπάνω. Και αυτό γιατί όπως έγινε γνωστό εδώ και λίγη ώρα, παρά την πρόκριση της Μακαμπί στο ραντεβού στην Καταλονία, η «ομάδα του λαού» δεν πρόκειται καν να συμμετάσχει στη διοργάνωση ενημερώνοντας και επίσημα τη διοργανώτρια αρχή!
Η ιστορία με την «ημέρα μνήμης» του Ισραήλ που φέτος συμπίπτει με την ημέρα διεξαγωγής του τελικού της 8ης Μαίου είναι γνωστή εδώ και μήνες, από τη μέρα δηλαδή που η Ευρωλίγκα ανακοίνωσε τις ημερομηνίες διεξαγωγής του φάιναλ-φορ. Το πλήρωμα του χρόνου όμως έφτασε, η Μακαμπί προκρίθηκε στις τέσσερις κορυφαίες αλλά όλα δείχνουν πως είτε δεν θα κάνει καν το ταξίδι στη Βαρκελώνη ή η Ευρωλίγκα θα υποχρεωθεί να αλλάξει άρδην το πρόγραμμα διεξαγωγής των αγώνων.
Ας ξεκινήσουμε όμως με το τι ακριβώς σημαίνει η 8η Μαίου για τους Ισραηλινούς.
Πρόκειται για την λεγόμενη Yom Hazikaron, που σημαίνει «ημέρα μνήμης για τους στρατιώτες που έπεσαν στο πεδίο της μάχης και τα θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων» και θεωρείται η σημαντικότερη ημέρα μνήμης (και όχι γιορτή φυσικά…) από το 1963.

Ημέρα μνήμης

Τι ακριβώς συμβαίνει τη συγκεκριμένη μέρα, που σύμφωνα με το εβραϊκό ημερολόγιο ορίζεται πάντα την 4η μέρα του μήνα Ιγιάρ που είναι ο 8ος κατά σειρά στο συγκεκριμένο ημερολόγιο και συμπίπτει με τους μήνες Απρίλιο και Μάιο του Γρηγοριανού ημερολογίου, στο Ισραήλ; Αρχικά, στις 11 το πρωί ακούγεται σε όλη τη χώρα μία σειρήνα για ένα λεπτό και κατά τη διάρκεια αυτού του λεπτού άπαντες είναι υποχρεωμένοι να στέκονται προσοχή και να μην κάνουν απολύτως τίποτα, ότι και να έκαναν τα προηγούμενα δευτερόλεπτα. Ακόμη δηλαδή και αν κάποιος βρίσκεται στο δρόμο και οδηγεί, πρέπει να σταματήσει στη μέση του δρόμου το αυτοκίνητο να βγει έξω από αυτό και να περιμένει την παύση της σειρήνας.
Ουσιαστικά η μέρα μνήμης ξεκινάει από τη δύση του ηλίου τη μέρα εκείνη, δηλαδή στις 7 το απόγευμα τοπική ώρα και διαρκεί μέχρι το επόμενο ξημέρωμα και επί της ουσίας σε αυτό το χρονικό διάστημα απαγορεύεται οποιαδήποτε δραστηριότητα. Τα πάντα είναι κλειστά, απαγορεύεται ακόμη και η κυκλοφορία στους δρόμους και όλα αυτά για να τιμηθούν οι 22.684 νεκροί Ισραηλινοί θύματα πολέμου ή τρομοκρατικών επιθέσεων από το 1949 μέχρι και τις μέρες μας.

Η κατακραυγή του 1991

Η Μακαμπί είχε βρεθεί σε ανάλογη θέση το 1991 και στο φάιναλ-φορ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών που είχε λάβει χώρα στο Παρίσι. Τότε, 16 Απριλίου του 1991, η Μακαμπί αντιμετώπισε στον ημιτελικό τη Μπαρτσελόνα στον πρώτο χρονικά ημιτελικό της διοργάνωσης με τον αγώνα να ξεκινάει στις 6 το απόγευμα τοπική ώρα. Όμως ολοκληρώθηκε περίπου μισή ώρα μετά τις 7 με αποτέλεσμα να υπάρχει γενική κατακραυγή της ομάδας, των παικτών και όσων είχαν να κάνουν με τη συμμετοχή της Μακαμπί στον αγώνα, κάτι που έχει στιγματίσει την ιστορία της ομάδας μέσα στο χρόνο και ακόμη και σήμερα οι πολέμιοί της το χρησιμοποιούν εις βάρος της.
Την επομένη του αγώνα η Μακαμπί υποχρεώθηκε να ζητήσει δημόσια συγγνώμη για την παραβίαση του Yom Hazikaron ενώ σε μία προσπάθεια να απαλύνει την κατακραυγή όλου του έθνους της χώρας προχώρησε στη δωρεά εσόδων επόμενων αγώνων της σε ιδρύματα που έχουν να κάνουν με τα θύματα πολέμου και τρομοκρατικών επιθέσεων.

Οι τρεις προτάσεις και η… αποχή

Τι πρόκειται λοιπόν να συμβεί από εδώ και πέρα και ενόψει του φετινού φάιναλ-φορ; Σύμφωνα με πληροφορίες μας από την Τρίτη το βράδυ όταν η Μακαμπί έκανε το 2-1 κόντρα στην Κάχα Λαμποράλ και άγγιξε την πρόκριση στο φάιναλ-φορ ξεκίνησε μπαράζ επαφών των επιτελών της ομάδας με τον Τζόρντι Μπερτομέου και παράγοντες της Ευρωλίγκα. Η Μακαμπί έχει ενημερώσει επισήμως με έγγραφό της πως πρόκειται να τιμήσει την ημέρα μνήμης της 8ης Μαίου και δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε δραστηριότητα μετά τις 7 το απόγευμα (ώρα Ισραήλ). Παράλληλα ξεκίνησε και η κουβέντα για τις πιθανές λύσεις προκειμένου να μην τιναχθεί στον αέρα η διοργάνωση και να μη γίνει με… τρεις ομάδες αφού οι της Μακαμπί ξεκαθάρισαν πως αν η Ευρωλίγκα δεν αλλάξει τη μέρα ή την ώρα διεξαγωγής του τελικού της 8ης Μαίου δεν θα συμμετάσχει καθόλου στο φάιναλ-φορ και φυσικά δεν πρόκειται να γίνει αυτό που γράφθηκε περί συμμετοχής της στον ημιτελικό και αποχής της από την ημέρα του μικρού και μεγάλου τελικού.
Οι της Μακαμπί λοιπόν έχουν προτείνει δύο λύσεις στην Ευρωλίγκα. Η πρώτη είναι να μετατεθεί η ημερομηνία διεξαγωγής του φάιναλ-φορ είτε μία εβδομάδα αργότερα (13-15 Μαίου) είτε να γίνει μία μέρα νωρίτερα, δηλαδή 5 και 7 Μαίου, Πέμπτη και Σάββατο δηλαδή. Η δεύτερη είναι να αλλάξει η ώρα διεξαγωγής του τελικού που λογικά θα είναι γύρω στις 8.30-8.45 ώρα Ισπανίας (9.30-9.45 ώρα Ισραήλ) και να γίνει νωρίς το μεσημέρι! «Η μόνη περίπτωση να συμμετάσχουμε είναι να ξεκινήσει ο τελικός στις 4 το μεσημέρι» δήλωσε ο Σιμόν Μιζράχι, εκ των αφεντικών της Μακαμπί.

Οι δύο προτάσεις και το… αδιέξοδο

Τι θα πράξει η Ευρωλίγκα; Σε πρώτη φάση έχουν απορριφθεί και οι δύο αυτές προτάσεις. Ειδικά η πρώτη περί αλλαγής των ημερομηνιών για μία εβδομάδα αργότερα απορρίφθηκε ασυζητητί η δε δεύτερη (διεξαγωγή του φάιναλ-φορ μία μέρα νωρίτερα) συγκεντρώνει ελάχιστες έως καμία πιθανότητα. Η δεύτερη πρόταση βρίσκει σοβαρό εμπόδιο την τηλεοπτική μετάδοση του αγώνα και έρχεται σε κόντρα με τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ευρωλίγκα με διαφημιστικές εταιρείες και πακέτα διαφημίσεων για το φάιναλ-φορ αφού καταλαβαίνει κανείς πως το να γίνει ο τελικός στις 4 το μεσημέρι (3 η ώρα Ισπανίας) είναι κάτι εντελώς αντιεμπορικό.
Οι συζητήσεις των δύο πλευρών συνεχίζονται και θα συνεχίζονται για λίγες μέρες ακόμη αφού είναι δεδομένο ότι η Ευρωλίγκα πρέπει άμεσα να πάρει μία απόφαση. Και αν η απόφασή της είναι να μην αλλάξει τίποτα απ’ όσα έχει προγραμματίσει, τότε σε περίπτωση που η Μακαμπί εμείνει στην απόφασή της (που θα εμείνει…) να μην πάει στη Βαρκελώνη, τότε, σύμφωνα με τον κανονισμό της Ευρωλίγκα θα πρέπει να διαγραφεί! Κάτι φυσικά που μόνο… απλό δεν είναι καθώς έχουμε να κάνουμε με μία λαοφιλέστατη ομάδα, από τα ιδρυτικά μέλη της Ευρωλίγκα και φυσικά από τις κύριες μετόχους της εταιρείας της Ευρωλίγκα.

9 σχόλια:

  1. @Saba
    Thnx mate
    @haridimos
    Σωστή η σκέψη σου Χαρίδημε, αλλά χίλιες και λέξεις για ένα Πρωταπριλιάτικο δεν λέει...
    Πέρα από την πλάκα, το θεμα ειναι πάρα μα πάρα πολυ σοβαρό. To be continued...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ φαντάζομαι τον εκνευρισμό των - ξένων κυρίως - παικτών που κόπιασαν, αγωνίστηκαν σκληρά πετυχαίνοντας τελικά το μεγάλο στόχο τους με την ομάδα και κινδυνεύουν να μην αγωνιστούν στο final 4...

    *Εξαιρετικό το αφιέρωμα στα δύο πρόσφατα τεύχη του All Star Basket για το μπάσκετ στις Φιλιππίνες στην πιο ξεχωριστή στήλη του περιοδικού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πραγματικά, αν η Μακάμπι τελικά δεν κατέβει στο F4, που σύμφωνα με αυτά που διαβάζω σε ξένα μέσα κάτι τέτοιο φαντάζει αρκετά πιθανό, ο μεγαλύτερος αδικημένος θα είναι ο Μπλατ. Έχει παρουσιάσει την πιο σταθερή ομάδα της σεζόν και θα είναι η 2η φορά στην προπονητική του καριέρα που του συμβαίνει παρόμοια "αναποδιά", μετά το περιστατικό με την άρνηση των Αμερικανών της Εφές να ταξιδέψουν στο Βελιγράδι το 2008...

    Γιάννη, αν η Μακάμπι δεν κατέβει στο Φ4, ποια ομάδα θα πάρει τη θέση της; Προβλέπεται κάτι σε κάποια τέτοια περίπτωση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Zoys
    Σε ευχαριστω για το σχολιο για το περιοδικό
    @Sixama
    Ωστε έτσι, ενημερώνεσαι από ξένα site... :-) Τα δικά μας δεν σου κάνουν δηλαδή; Για το έργο Μπλατ συμφωνώ και επαυξάνω. Οσον αφορά για τις εξελίξεις, υπάρχει ήδη νέο post...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Nobody
    Το ξέρω πως δεν είναι πρωταπριλιάτικο / είχα διαβάσει αναφορές στο ζήτημα από την Τετάρτη πριν το 4ο παιχνίδι :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η Μακάμπι απαίτησε να αλλάξουν οι ώρες, απείλησε με μη συμμετοχή και δικαιώθηκε .
    Μπράβο της.
    Οποιαδήποτε σύγκριση με τις ελληνικές ομάδες & ομοσπονδίες που δεν έκαναν ποτέ κάτι ανάλογο σε Μεγαλοβδομάδες, ή Πασχαλιάτικα, είναι τουλάχιστον άτοπη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παρόλο που σε καμία περίπτωση δε μπορεί κάποιος να συγκρίνει ομοσπονδίες ή ομάδες, δε νομίζω ότι η συγκεκριμένη αργία (και, κυρίως, ο τρόπος που αυτή γιορτάζεται) έχει σχέση με τη μεγαλοβδομάδα και το Πάσχα (άλλωστε και οι Εβραίοι έχουν Πάσχα, αλλά δε νομίζω να είχαν ποτέ πρόβλημα με τη διεξαγωγή τέτοιου είδους αγώνων σε αυτές τις ημερομηνίες). Άλλωστε, τόσες φορές έχει διεξαχθεί "εμβόλιμη" αγωνιστική στο πρωτάθλημα της Α1 μέσα στη μεγαλοβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails