Σάββατο 2 Απριλίου 2011

NCAA: Μικρά και μεγάλα μυστικά...

Τέσσερις ομάδες, πολλά τα μικρά τους μυστικά. Διαβάστε ορισμένα ενδιαφέροντα στατιστικά και όχι μόνο στοιχεία που αφορούν στις τέσσερις ομάδες που θα μονομαχήσουν στο Χιούστον για τον τίτλο της πρωταθλήτριας ομάδας του NCAA για τη φετινή σεζόν.
  • Το Βιρτζίνια Κόμονγουελθ (VCU) έγινε μόλις η 3η ομάδα στην ιστορία του κολεγιακού τουρνουά που ως Νο11 φτάνει στο φάιναλ-φορ μετά το Λουιζιάνα Στέιτ (LSU) το 1979 και το Τζορτζ Μέισον το 2006. Καμία από τις δύο αυτές ομάδες όμως δεν κέρδισε τον ημιτελικό στον οποίο συμμετείχε.
  • Το Μπάτλερ (Νο8) έγινε πέρυσι μόλις η 3η ομάδα στην ιστορία που έφτασε σε φάιναλ-φορ όντας Νο8 στο bracket. Έγινε δε η πρώτη που νίκησε σε ημιτελικό (το Ουέστ Βιρτζίνια).
  • Μόλις μία φορά στο παρελθόν ένα Νο4 του bracket όπως είναι φέτος το Κεντάκι κατέκτησε τον τίτλο στο φάιναλ-φορ. Σημειώθηκε το 1997 με πρωταθλήτρια την ομάδα του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.
  • Όσον αφορά στα Νο3 όπως είναι το Κονέκτικατ, στο παρελθόν έχουν κατακτήσει τέσσερις φορές τον τίτλο με πρώτη την Ιντιάνα (1981), μετά οτ Μίσιγκαν (1989) και ακολούθως Σίρακιους (2003) και Φλόριντα (2003).
  • Ο Τζον Καλιπάρι, προπονητής του Κεντάκι κατάφερε να οδηγήσει ένα τρίτο κολέγιο σε φάιναλ-φορ και έγινε μόλις ο δεύτερος προπονητής στην ιστορία που το κατάφερε. Ο Καλιπάρι οδήγησε το Μασατσούσετς στο φάιναλ-φορ του 1996 και το Μέμφις σε αυτό του 2008 αν και στη συνέχεια η συγκεκριμένη σεζόν με τους «Τάιγκερς» διαγράφθηκε από το NCAA λόγω παρατυπιών του κολεγίου στις οποίες είχε «συμμετοχή» και ο Καλιπάρι.
  • Ο Ελόι Βάργκας, σέντερ του Κεντάκι, είναι ανηψιός του Δομινικανού μπασκετμπολίστα Χοσέ Βάργκας ο οποίος έκανε μεγάλη καριέρα στην Ευρώπη στη δεκαετία του 90 παίζοντας σε Ιταλία (Ρόμα, Γκορίτζια, Μιλάνο), Γαλλία (Σεν Κεντέν, Σολέ) και Ισραήλ (Μακαμπί Τελ Αβίβ) ενώ
  • Ο πιο… διάσημος παίκτης του Πανεπιστημίου του Κεντάκι είναι ένας που δεν… παίζει. Πρόκειται για τον Τούρκο σέντερ Ενές Καντέρ ο οποίος τιμωρήθηκε από το NCAA επειδή κατέθεσε ψευδή έγγραφα για την ένταξή του στο κολέγιο. Ο Καντέρ, ένας σέντερ με ύψος 2μ.13 που θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα των τελευταίων χρόνων και ας μην έχει παίξει φέτος μπάσκετ, είχε αγωνισθεί στο παρελθόν σε αγώνα του τουρκικού πρωταθλήματος, σε επαγγελματική λίγκα δηλαδή, κάτι που απαγορεύεται από τους κανονισμούς του NCAA. Πάντως αυτό δεν εμποδίζει τους ειδικούς του ΝΒΑ να περιλαμβάνουν τον Καντέρ μέσα στην πρώτη 6αδα των επιλογών του προσεχούς ντραφτ του ΝΒΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails