Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Η νέμεση της ΑΕΚ

Το επόμενο πρωτάθλημα της Α1 θα είναι διαφορετικό. Από πολλές απόψεις. Θα είναι διαφορετικό όμως για έναν βασικό λόγο. Την απουσία του ονόματος της πρώτης ομάδας που δημιούργησε τη δική της «μίνι αυτοκρατορία» στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, της ΑΕΚ. Το να γράψει κανείς «μοιρολόγια» και να εκφράσει την απογοήτευση, τη στεναχώρια, τον θυμό αν θέλετε που μία ομάδα με το μέγεθος και την ιστορία της ΑΕΚ δεν θα παίξει στην κορυφαία κατηγορία (και ίσως ούτε καν στη δεύτερη τη τάξει…) είναι το πλέον εύκολο. Ολοι μας, είτε συμπαθούμε, είτε αγαπάμε, είτε αντιπαθούμε, είτε μισούμε την ΑΕΚ καταλαβαίνουμε ότι μία ομάδα με το βαρύ όνομα και την ξεχωριστή ιστορία με το μέγεθός της θα λείψει.
Από την άλλη πλευρά όμως, η ΑΕΚ ειδικά της τελευταίας πενταετίας, από τη Δρόσου και μετά εποχή δεν άξιζε ούτε φέτος να μείνει στην Α1 και δεν άξιζε όχι για τον ιδρώτα που έχυσαν οι παίκτες της μέχρι και τον τελευταίο αγώνα, παίκτες που θυμίζω ότι οι περισσότεροι αγωνίζονταν απλήρωτοι, αλλά γιατί αυτή η ΑΕΚ των τελευταίων χρόνων δεν ήταν σε καμία περίπτωση, εντός και κυρίως εκτός γηπέδων η ομάδα που άξιζε στο όνομα και την ιστορία της συγκεκριμένης ομάδας.
Τα μικρά ή μεγάλα σκάνδαλα, οι παρατυπίες, οι «μέθοδοι» που χρησιμοποίησε η συγκεκριμένη ομάδα, με τις διοικήσεις που την «κυβέρνησαν» τα τελευταία χρόνια και την ήθελαν «ντε και καλά» και «με το στανιό» να μένει κάθε χρόνο στην Α1 κάποια στιγμή είδαν να φτάνει το πλήρωμα του χρόνου. Για να φτάσουμε πλέον, από τα μισά της φετινής σεζόν κιόλας, όταν διαφαινόταν το… κακό που πλησίαζε να μιλάμε όλοι, ακόμη και αυτοί που την υποστηρίζουν θερμά, για υποβιβασμό-νέμεση αφού, κακά τα ψέματα, η συγκεκριμένη ΑΕΚ δεν θα μπορούσε με τον ίδιο τρόπο και στο όνομα της πραγματικά τεράστιας ιστορίας της την οποία ατυχώς χρησιμοποιούσε ως άλλοθι στις ανακοινώσεις της η τελευταία διοίκηση να συνεχίσει να «φυτοζωεί» και να συμμετέχει σε ένα πρωτάθλημα στο οποίο δεν άξιζε να παίζει. Και κυρίως που δεν άξιζε στην ίδια της την ιστορία να «ταλαιπωρείται» με αυτό τον τρόπο και να διαπομπεύεται το όνομά της.
Αν μη τι άλλο το ανάθεμα δεν μπορεί να πέσει ούτε στον Μπάμπη Καραμανλή που από ένα σημείο και έπειτα έμεινε μόνος και έρημος σαν την καλαμιά στον πάγκο «προδομένος» από εχθρούς και φίλους, πόσο δεν μάλλον στον Αγγελο Κορωνιό που ανέλαβε την αποστολή αυτοκτονίας και ακόμη περισσότερο στους παίκτες της ομάδας.
Τα εγκληματικά λάθη τα οποία είναι επαναλαμβάνω περισσότερο λάθη της λανθασμένης κατά την ταπεινή μου άποψη νοοτροπίας του «εμείς είμαστε ΑΕΚ και επειδή είμαστε ΑΕΚ θα κάνουμε το ένα, θα κάνουμε το άλλο, θα τα βάλουμε με τα θηρία, τους Θεούς και τους δαίμονες» ήταν αυτά που από τη μία αποπροσανατόλισαν τους φίλους της ομάδας «κρύβοντας» κάτω από το χαλί τα τεράστια και άλυτα προβλήματα μιας επιχείρησης που εδώ και χρόνια όχι απλά υπολειτουργούσε αλλά πορευόταν στο άγνωστο χωρίς βάρκα, χωρίς ελπίδα.
Το Ελληνικό μπάσκετ χρειάζεται την ΑΕΚ αλλά χρειάζεται μία ΑΕΚ δυνατή, υγιή, οικονομικά και αγωνιστικά. Τα εχέγγυα τα έχει όλα άλλωστε. Πιστό φίλαθλο κόσμο, ιστορία, βαριά φανέλα, αυτό που χρειάζεται είναι να ξεκινήσει αν χρειασθεί από το μηδέν και να επιστρέψει άμεσα και να είναι πρωταγωνίστρια. Η ιστορία βέβαια γράφει και δεν ξεγράφει. Αυτό που πρέπει να ξεγραφτεί είναι το «ξεπεσμένη» δίπλα στο «Βασίλισσα» που θα τη συνοδεύει μέχρι να επιστρέψει και να θαμπώσει με τη λάμψη της τους αντιπάλους της.
Υ.Γ. Πριν καλά-καλά διαβαστούν οι παραπάνω γραμμές ο κ.Καραμανλής έσπευσε να επιβεβαιώσει όλα τα παραπάνω με την τουλάχιστον ατυχ για να μη γράψω τίποτα πιο βαρύ δήλωση περί "Δελημπαλταδάκη" "μανατζαραίων" κλπ. Ατυχή όχι τόσο όσον αφορά στο περιεχώμενό της (αυτό άλλοι θα το κρίνουν) αλλά το timing. Δηλαδή κ.Καραμανλή έπρεπε η ΑΕΚ να υποβιβασθεί για να μας πείτε ότι ανακαλύψατε την Αμερική; Τώρα είναι αργά που λέει και το τραγούδι. Και όπως φαίνετε το... βιολάκι που παίζατε τους τελευταίους μήνες συνεχίζεται στο ίδιο τέμπο. Του "εμείς είμαστε ΑΕΚ κλπ κλπ κλπ". Σαν τη δήλωση μετά την ήττα από το Μαρούσι το Σάββατο πως "εμείς είμαστε ΑΕΚ και δεν θα πέσουμε ο κόσμος να χαλάσει". Ο κόσμος δεν χάλασε κύριε Καραμανλή. Η ΑΕΚ χάλασε, σκούριασε, κούρασε, βαρέθηκε να ακούει ψεύτικα λόγια. Πείτε και μια φορά την αλήθεια...

5 σχόλια:

  1. Γνωρίζεις αν και σε πόσους παίκτες,πλην του Χατζή,από Κολοσσό και Ηλυσιακό, χρωστάει η ΑΕΚ?Διακανονισμένα ή μη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ στη λανθασμένη "ελληνική" λογική ότι αφού είναι η ΑΕΚ απαγορεύεται να πέσει. Έτσι κι αλλιώς είναι καλύτερο το να υποβιβαστεί στην Α2 (;) από το να μένει στην Α1 καταρρακωμένη και εξευτελισμένη με άθλια οικονομική κατάσταση και απλήρωτους παίκτες. Το ελληνικό πρωτάθλημα δεν χρειάζεται αυτή την ΑΕΚ (κύριε Οικονομίδη), αλλά εκείνη που δοξάστηκε την περασμένη δεκαετία, αλλά με σωστό προγραμματισμό και χωρίς αλόγιστες σπατάλες.

    Υ.Γ. Η έρευνα για τους Ελληνοαμερικανούς παίκτες των 80s στο περιοδικό είναι εντυπωσιακή (αν και σχεδόν όλα τα ονόματα μου είναι άγνωστα ως νεότερος). Ειδικά το γεγονός ότι όλοι έχουν προοδεύσει και πετύχει στις ΗΠΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μου προξενεί πάντως εντύπωση να διαβάζω από δημοσιογράφους, ότι δεν πειράζει να πέσει κατηγορία μια ομάδα αφού έτσι θα ξεχρεώσει .
    Υποθέτω, πως αν το ΑΛΤΕΡ (τυχαίο παράδειγμα) από πανελλαδικής εμβέλειας γίνει τοπικής, και γραφτούν στο χιόνι όλα τα χρωστούμενα σε δημοσιογράφους και μη, δεν θα υπάρχει αντίστοιχα πρόβλημα και θα το θεωρήσουν επίσης καλό ..

    Για την Α.Ε.Κ., καλό θα ήταν να διαβάζαμε την δωδεκαετία άμεσης εμπλοκής Φιλίππου, για τα φέσια που δημιούργησε.. Δεν το διαβάσαμε πουθενά όμως.. Όπως καταχωνιάστηκε η είδηση πχ της επιθεώρησης εργασίας που είχε βρει απλήρωτους τους βοηθους του Σακοτα στον Ολυμπιακό ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ανωνυμος
    Συγκεκριμένα σε πόσους και ποιους δεν ξέρω. Το σίγουρο είναι πως είναι πολλοί. Και το επίσης σίγουρο ότι χρωστάει ακόμη (διακανομισμένα ένα μέρος τους) και από την εποχή Φιλίππου.
    @Zoys
    Το αναθεμα για ολα τα δεινα του μπασκετ δεν μπορει και δεν ειναι δικαιο να πεσει στην ΑΕΚ. Ξέρεις πόσες ακόμη... ΑΕΚ υπαρχουν οικονομικά; Πολύ περισσότερες απ' οσες φαντάζεσαι.
    @haridimos
    Χαριδημέ μου. Είτε το πιστευεις είτε όχι, ο μοναδικός άνθρωπος για τον οποίο στεναχωρέθηκα που στεναχωρέθηκε για τον υποβιβασμό της ΑΕΚ είσαι εσύ, ίσως ο μοναδικός καθαρά μπασκετικός ΑΕΚτζης που γνωρίζω έστω και διαδικτυακά. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου ότι πειράζει και παραπειράζει να πέσει η ΑΕΚ στη Βου Εθνική προκειμένου να σβηστουν τα χρέη. Οπως είδες, από το ίδιο βράδυ μετά τον αγώνα όταν έγραψα αυτό το σχολιο είχα... προβλέψει τις πιθανές επόμενες κινήσεις αυτών που κρατάνε τις τυχες της ομαδας σου στα χέρια τους. Για τα φέσια του Φιλίππου εχω ακούσει, αλλά δίχως στοιχεία κανεις δεν μπορεί να γράψει οτιδήποτε. Οπως αλλωστε και για τα οικονομικά εγκλήματα των τελευταίων ετών και τις παρανομίες που έχουν γίνει.
    Υ.Γ. Απορώ πως δεν μου έχεις ζητήσει ακόμη τις σελίδες από τα Επικαιρα του 1968 που έδωσα στον Καρυδα για τη στηλη "Ρετρό" προκειμένου να τις σκανάρεις. Εκτός αν τις έχεις και εσύ πρωτότυπες οπότε σου βγάζω το καπελο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο υποβιβασμός της ΑΕΚ(επειδή ακριβώς είναι η "βασίλισσα" ΑΕΚ), θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία του ελληνικού μπάσκετ να μπει σε νέα τροχιά.Θα ήταν η καμπάνα,που θα ηχούσε στα αυτιά όλων,ότι όσο κι αν πραγματικά αγαπάς μια ομάδα, αν είσαι ανίκανος και αφερέγγυος διοικητικά, είσαι καταδικασμένος να τη στείλεις στον Αδη(ακόμα και αν είναι του μεγέθους ΑΕΚ).
    Θα ήταν η καμπάνα,ότι έπονται κι άλλοι...
    Θα ήταν ο σχεδόν άμεσος εξορθολογισμός των οικονομικών των ομάδων, από τους διοικούντες τους.
    Θα ήταν ο άμεσος εξορθολογισμός των κασέ των παικτών και δη των Ελλήνων.
    Αντ'αυτού, επιχειρείται(?) να γίνει ορμητήριο απόσβεσης χρεών(και δη δεδουλευμένων αθλητών), δηλαδή ατιμωρησίας.
    Ακόμα παραπέρα, επιχειρείται να γίνει μέσω αφελών νομικών επιχειρημάτων και δικαστικών προσφυγών, η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για "αμαρτούντες" παράγοντες.
    Τέλος και πέραν πάσης φαντασίας, επιχειρείται/επιθυμείται να γίνει η απαρχή μιας νέας λίγκας,υπό τον Βασιλακόπουλο,όπου, κατά δήλωση του προέδρου της ΑΕΚ, οι ομάδες εξαρχής δε θα χρειάζεται να πληρούν όλες τις υπαρχουσες προϋποθέσεις συμμετοχής!!!!

    Υ.Γ Δεν είμαι ΑΕΚ και ούτε έχω έτοιμη λύση για την επόμενη της μέρα. Αλλά πριν ..."βγάλω τον σκασμό", ας μου επιτραπεί να της ευχηθώ ολόψυχα,καλή τύχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails