Σάββατο 2 Απριλίου 2011

NCAA: Τα... καμάρια των φιναλίτ

Ολ-σταρ, πρωταθλητές του ΝΒΑ και παίκτες που έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία περιλαμβάνει η λίστα των διασημότερων alumni, δηλαδή απόφοιτων των Πανεπιστημίων που θα δώσουν το παρόν στο φάιναλ-φορ του Χιούστον για το NCAA.
Προεξέχουσα φυσιογνωμία είναι φυσικά ο εδώ και ένα μήνα κορυφαίος τρίποντος όλων των εποχών στο ΝΒΑ που δεν είναι άλλος από τον Ρέι Αλεν ο οποίος φοίτησε στο Κονέκτικατ. Ο νυν σταρ των Μπόστον Σέλτικς δεν κατέκτησε πάντως τίτλο όπως για παράδειγμα έκανε το 1999 ο νυν άσος των Ντιτρόιτ Πίστονς Ρίτσαρντ (Ριπ) Χάμιλτον μαζί με τους Κέβιν Φρίμαν (έπαιξε μετά στον Αρη), Εντμουντ Σόντερς (έπαιξε στον ΠΑΟΚ), Τζέικ Βόσκουλ και τον Κάλιντ Ελ Αμιν (φέτος στη Λιέτουβος Ρίτας). Στους διάσημους απόφοιτους του Κονέκτικατ περιλαμβάνεται και ο… αγαπητός από τους οπαδούς του Παναθηναϊκού Κορνέλιους Τόμπσον ο οποίος το 1994 είχε δώσει με το ιστορικό του τρίποντο στο φάιναλ-φορ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Τελ Αβίβ το τρόπαιο στη Μπανταλόνα κόντρα στον Ολυμπιακό.
Από τους απόφοιτους του Κεντάκι ξεχωρίζει το όνομα ενός Ελληνα, του Λου Τσιορόπουλου ο οποίος στη συνέχεια έπαιξε και στο ΝΒΑ ενώ με τις «αγριόγατες» κατέκτησε το πρωτάθλημα το 1951.
Εκτός του ομογενή Τσιορόπουλου, από το Κεντάκι έχουν «βγει» παίκτες που πρωταγωνιστούν τώρα στο ΝΒΑ σαν τον Ταισόν Πρινς, τον Ρατζόν Ρόντο και τους Τζον Γουόλ και ΝτεΜάρκους Κάζινς που επιλέχθηκαν στο περσινό ντραφτ του ΝΒΑ και παίζουν πλέον σε Ουάσιγκτον και Σακραμέντο. «Αγριόγατα» ήταν και ο θρυλικός Κένι «Σκάι» Γουόκερ αλλά και οι Φρανκ Ράμσεϊ, Νταν Αϊσελ και φυσικά ο Πατ Ράιλι που τις τελευταίες δεκαετίες έκαναν ή συνεχίζουν ακόμη να κάνουν καριέρα ως προπονητές.
Ο πιο διάσημος απόφοιτος του Μπάτλερ δεν είναι άλλος από τον Γκόρντον Χέιγουορντ, περσινός ηγέτης της ομάδας στην πορεία για τον τελικό αλλά και μοιραίος παίκτης αφού αστόχησε στο τελευταίο σουτ του τελικού με το Ντιουκ. Ο Χέϊγουορντ πλέον αγωνίζεται στους Γιούτα Τζαζ ενώ στο παρελθόν στο ΝΒΑ έπαιξε και ο Μπίλι Σέφερντ.
Τέλος από το Βιρτζίνια Κόμονγουελθ και τους δικούς του απόφοιτους ξεχωρίζουν οι Ερικ Μέινορ και Λάρι Σάντερς που παίζουν στο ΝΒΑ με Οκλαχόμα Σίτι και Μιλγουόκι αντίστοιχα και ο βετεράνος Τζέραλντ Χέντερσον.

ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ
Πανεπιστήμιο
Παίκτες
Κονέκτικατ
Ρέι Αλεν, Ριπ Χάμιλτον, Εμέκα Οκαφόρ, Κλιφ Ρόμπινσον, Κορνέλιους Τόμπσον
Κεντάκι
Φρανκ Ράμσεϊ, Νταν Αϊσελ, Λου Τσιορόπουλος, Σαμ Μπούι, Αλεξ Γκρόζα, Κένι “Sky” Γουόκερ, Πατ Ράιλι, Τζαμάλ Μάσμπερν, Ναζρ Μοχάμεντ, Ταισόν Πρινς, Ρατζόν Ρόντο, Τζον Γουόλ, ΝτεΜάρκους Κάζινς
Μπάτλερ
Μπίλι Σέφερντ, Γκόρντον Χέιγουορντ
VCU
Τζέραλντ Χέντερσον, Ερικ Μέινορ, Λάρι Σάντερς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails