Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

"Επανάσταση" στην ιταλική Lega. Μακαμπί και Εφες στην Αδριατική;

Κι όμως το μπάσκετ κινείται. Όχι –φυσικά- στα μέρη μας όπου δεν μπορεί να διοργανωθεί ούτε ένας τελικός Κυπέλλου μπάσκετ και οι περισσότερες ομάδες της Α1 μετέχουν «λαθραία» στο πρωτάθλημα κουβαλώντας χρέη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, αλλά στις γειτονικές μας χώρες. Όπως για παράδειγμα την Ιταλία όπου όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Corriere dello Sport οι ομάδες της Lega συναντήθηκαν «μυστικά» στο περιθώριο του All Star Game που έλαβε χώρα στο Τορίνο και συμφώνησαν στο να προχωρήσουν σε άμεσες και ουσιαστικές αλλαγές στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της χώρας «καταργώντας» σιγά-σιγά την Α2 (Lega 2) κατηγορία και διευρύνοντας τον αριθμό των συμμετεχόντων ομάδων στην Α1 (Lega 1).
Όπως αποκάλυψε λοιπόν η συγκεκριμένη εφημερίδα, στο περιθώριο του All Star Game που έλαβε χώρα πριν δύο εβδομάδες, συναντήθηκαν εκπρόσωποι της Lega μαζί με εκπροσώπους της Σιένα, της Ολίμπια Μιλάνο, της Βίρτους Ρόμα, της Μοντεγκρανάρο, της Βαρέζε και της Καντού και συζήτησαν την προοπτική αύξησης των ομάδων της Α1 από 16 που είναι τώρα σε 22 μέσα στα επόμενα τρία χρόνια και τη δημιουργία πρωταθλήματος δύο περιφερειών σε μία προσπάθεια να τονωθεί το ενδιαφέρον του κόσμου αλλά και να μειωθούν συνολικά οι επαγγελματικές ομάδες σε Α1 και Α2 με την «κατάργηση» της δεύτερης και τη δημιουργία «κλειστού πρωταθλήματος».
Το σχέδιο που τέθηκε επί τάπητος έχει ως εξής: Την επόμενη σεζόν να συμμετάσχουν 18 αντί για 16 ομάδες στη Lega 1, το 2012-13 οι ομάδες να γίνουν 20 και το 2013-14 να γίνουν 22 και να δημιουργηθούν δύο περιφέρειες διεξαγωγής του πρωταθλήματος. Με τον τρόπο αυτό οι παράγοντες της λίγκας και των ομάδων, γνωρίζοντας ότι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον 10 από τις 16 ομάδες της Lega 2 θεωρείται από δύσκολο έως απίθανο να μπορέσουν να συμμετάσχουν στο επόμενο πρωτάθλημα λόγω οικονομικών προβλημάτων θέλουν να «θωρακίσουν» τη λίγκα και να δημιουργήσουν ένα κλειστό πρωτάθλημα με τις ήδη υπάρχουσες ομάδες της Lega 1 και την παρουσία των Καζάλε Μονφεράτο, Πρίμα Βέρολι, Ρέτζιο Εμίλια, Βερόνα και Μπαρτσελόνα από τη Lega 2, τις 6 από τις 16 ομάδες της Lega 2 που είναι υγιείς οικονομικά.
Παράλληλα συζητήθηκε και η φόρμουλα που θα αφορά τη συμμετοχή ξένων παικτών. Αυτή τη στιγμή κάθε ομάδα πρέπει να έχει 6 Ιταλούς, 2 μη ευρωπαίους και 4 ευρωπαίους στο ρόστερ της. Κατατέθηκε πρόταση για 6 Ιταλούς και 6 ξένους (ανεξαρτήτως εθνικότητας), άλλη πρόταση για 3 μη ευρωπαίους και 2 ευρωπαίους και μία τρίτη πρόταση για χρησιμοποίηση 3 μη ευρωπαίων και 3 ευρωπαίων.

Η Μακαμπί στην Αδριατική, ακολουθεί η Εφες Πίλσεν!

Και ενώ εδώ συνεχίζουν ορισμένοι να παραμυθιάζονται και να… παραμυθιάζουν τον κόσμο του μπάσκετ με τη Μεσογειακή Λίγκα, σε μία άλλη λίγκα, την Αδριατική, μιλάνε με έργα. Όπως αποκαλύφθηκε λοιπόν από τον ισχυρό άνδρα της Αδριατικής Λίγκας Ρόμαν Λισάτς, το τριήμερο 19-21 Απριλίου, αντιπροσωπεία της Μακαμπί Τελ Αβίβ θα βρεθεί στη Λουμπλιάνα στο πλαίσιο του φάιναλ-φορ της Αδριατικής Λίγκας προκειμένου να συζητήσει την επιστροφή της στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα μετά από οκτώ χρόνια (είχε συμμετάσχει «πειραματικά» τη σεζόν 2002-2003).
Η αλήθεια είναι ότι η Μακαμπί προσπαθεί μέσω δηλώσεων και κινήσεων των παραγόντων της και κυρίως του Σιμόν Μιζράχι να πιέσει την Ομοσπονδία μπάσκετ της χώρας να «καταργήσει» τον θεσμό του φάιναλ-φορ στα πλέι-οφ της λίγκας της χώρας, κάτι που έχει στοιχίσει στην ομάδα δύο τίτλους τα τελευταία χρόνια και την επαναφορά του κλασσικού συστήματος πλέι-οφ όπου η «ομάδα του λαού» είναι ανίκητη λόγω έδρας. Και όσο δεν βρίσκει ανταπόκριση προσπαθεί με κάθε τρόπο να πιέσει καταστάσεις (εξ ου και οι προ μηνός δηλώσεις-απειλές του Μιζράχι ότι η Μακαμπί δήθεν σκέφτεται τη συμμετοχή της στη Μεσογειακή Λίγκα…).
Όπως και να ‘χει πάντως η Μακαμπί συζητάει σοβαρά πλέον το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην Αδριατική Λίγκα και να πάρει τη θέση της τσεχικής Νίμπουρκ που έπαιξε φέτος ως «καλεσμένη» αλλά δεν επιθυμεί να συνεχίσει.
Η βόμβα όμως ίσως έρθει από… Ανατολάς καθώς η τουρκική Εφες Πίλσεν σύμφωνα με πληροφορίες σκέφτεται σοβαρά να ζητήσει να παίξει και αυτή στην Αδριατική Λίγκα. Και εδώ η υπόθεση είναι περίπλοκη αφού από τη νέα σεζόν βάσει της νέας νομοθεσίας στην Τουρκία η τουρκική ομάδα δεν μπορεί να χρησιμοποιεί ως σπόνσορα στο όνομά της εταιρεία που διαφημίζει αλκοόλ. Στην Εφες Πίλσεν όλα αυτή τη στιγμή είναι ρευστά αφού κανείς δεν ξέρει ακόμη και αν θα υπάρχει ομάδα του χρόνου μιας και κάποιοι κάνουν λόγο για απόσυρση της εταιρείας ζυθοποιίας Εφες από την ομάδα, άρα διάλυσή της. Υπάρχουν όμως και οι πιο σκληροπυρηνικοί μέσα στην ομάδα που ως μέσο πίεσης «απειλούν» (προς το παρόν όχι ανοιχτά) ότι θα πάρουν την ομάδα και θα την πάνε στη… Σερβία με σπόνσορα τις σερβικές αερογραμμές Jat και θα παίζουν από εδώ και πέρα στην Αδριατική Λίγκα αλλά και στην Ευρωλίγκα βάσει του συμβολαίου τους! Όπως καταλαβαίνει κανείς στην συγκεκριμένη υπόθεση παίζονται και πολιτικά παιχνίδια με άγνωστη προς το παρόν κατάληξη.

2 σχόλια:

  1. Ένα ένα τα παρασκηνιακά θέματα απομυθοποιούν τη Μεσογειακή Λίγκα, το "μεγάλο όνειρο" που θα σώσει το... ελληνικό μπάσκετ (τι άλλο θα ακούσουμε;)

    Ας παραδειγματιστούμε από τους Ιταλούς που κάνουν κι αυτοί ότι μπορούν να ανεβάσουν το πεσμένο στην Ιταλία σπορ και ας ακολουθήσουμε ένα παρόμοιο μοντέλο κλειστής λίγκας με υγιείς οικονομικά ομάδες από όλη την ελληνική επικράτεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Zoys
    Το φωνάζουμε... κάποιοι (που λέει και η διαφήμιση) εδώ και καιρό αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω...
    Υ.Γ. Ασχετο... Ο μόνος τρόπος για να ξεπεράστούν σε γραφικότητα όσα είπε το μεσημέρι ο περισπούδαστος πρόεδρος της... Superleague είναι να οργανώσει ανάλογη συνέντευξη ο υπερπρόεδρας του ΕΣΑΚΕ και να πει κάτι ανάλογο. Ζω και αναπνέω για αυτή τη στιγμη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails