Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

Η Ευρωλίγκα, το Μαρούσι και η wild card του Αρη...

Μετά την κατάκτηση της 3ης θέσης στην Α1 από το Μαρούσι, διαμορφώθηκε ξανά ο "χάρτης" της επόμενης Ευρωλίγκα αν και εφόσον -επαναλαμβάνουμε για μία ακόμη φορά- ισχύσει το σύστημα επιλογής που έχει... επινοήσει η Ευρωλίγκα αλλά βρίσκει αντίθετες πολλές ομάδες και λίγκες σε όλη την Ευρώπη.
Αυτή τη στιγμή γνωστές είναι οι 19 από τις 24 ομάδες της επόμενης διοργάνωσης. Οι πρώτες 13 έχουν εγγυημένο τριετές συμβόλαιο και οι επόμενες 6 μονοετές συμβόλαιο.

1. Παναθηναϊκός
2. Ολυμπιακός
3. ΤΣΣΚΑ Μόσχας
4. Μακάμπι Τελ Αβίβ
5. Εφες Πίλσεν
6. Φενέρμπαξε/Ούλκερ
7. Σιένα
8. Λοτομάτικα Ρόμα
9. Ζαλγκίρις Κάουνας
10. Τάου
11. Ρεάλ Μαδρίτης
12. Μπαρτσελόνα
13. Ουνικάχα Μάλαγα
14. Βιλερμπάν
15. Λιέτουβος Ρίτας
16. Παρτιζάν Βελιγραδίου
17. Ολίμπια Λουμπλιάνα
18. Προκόμ Σοπότ
19. Κίμκι Μόσχας
Απομένουν δύο θέσεις που θα πάνε στους πρωταθλητές Κροατίας (Τσιμπόνα ή Ζαντάρ με την πρώτη να προήγείται 2-1 στις νίκες) και Γερμανίας (τα πλέι-οφ βρίσκονται στα ημιτελικά με τα σκορ στα ζευγάρια να είναι Αλμπα-Βόννη 0-1 και Ολντενμπουργκ-Μπάμπεργκ 1-0).
Η 22η θέση θα δοθεί με μορφή πρόσκλησης (wild card) από την Ευρωλίγκα ενώ δύο θέσεις θα προκύψουν από την προκριματική φάση στην οποία λέγεται ότι θα συμμετάσχουν 8 ομάδες. Με βάση τα έως τώρα δεδομένα γνωστές είναι οι 4 από τις 8 ομάδες.
1. Μαρούσι
2. Αζόβμας
3. Ερυθρός Αστέρας
4. Βέντσπιλς
Μία θέση θα πάρει η Ιταλία (Βίρτους Μπολόνια ή Αρμάνι Τζινς Μιλάνο αν η δεύτερη πάει στους τελικούς των πλέι-οφ μιας και προηγείται με 2-1 της Μπιέλα), μία στην φιναλίστ στην Κροατία (Τσιμπόνα ή Ζαντάρ), μία στην πρωταθλήτρια Βελγίου (Σαρλερουά ή Μονς με την πρώτη να προηγείται 1-0) και μία σε ομάδα από τη Γαλλία (Νανσί ή Λε Μαν ή Ορλεάν). Σε περίπτωση που η Ευρωλίγκα αποφασίσει να "ανοίξει" περισσότερο τα προκριματικά κάτι που ακούγεται τις τελευταίες μέρες ώστε να προστεθούν η πρωταθλήτριες Τσεχίας (Νίμπουρκ) και Ολλανδίας (Αμστερνταμ) μαζί με δύο ομάδες που θα πάρουν πρόσκληση (wild card) ίσως αλλάξει και η μορφή τους.

Η wild card

Οσον αφορά τώρα τη συμμετοχή-πρόσκληση από πλευράς Ευρωλίγκα ακούγονται και γράφονται πολλά. Οι Γάλλοι υποστηρίζουν ότι "δικαιούνται" και δεύτερη ομάδα με συμβόλαιο ενώ πριν δύο μήνες ο Τζόρντι Μπερτομέου είχε μοιράσει υποσχέσεις μιλώντας στην "L'Equipe" λέγοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει με υποψήφιες τις Λε Μαν και Νανσί. Στην Ιταλία υποστηρίζουν ότι αυτοί δικαιούνται και 3ο συμβόλαιο με τη Βίρτους Μπολόνια και τη Μπένετον Τρεβίζο να ασκούν πιέσεις. Στη Γερμανία η Αλμπα Βερολίνου ποντάροντας στην προ μηνός διοργάνωση του Φάιναλ-Φορ, στο σύγχρονο, μεγάλο και σχεδόν πάντα γεμάτο γήπεδό της θα έχει ένα "πάτημα" σε περίπτωση που αποτύχει να πάρει τον τίτλο στη Γερμανία. Υπάρχει, δε, και ο Αρης που ποντάρει στην ιστορία, το όνομα αλλά και τους πιστούς φιλάθλους του, όμως σίγουρα χρειάζεται "ενίσχυση" στις παρασκηνιακές συζητήσεις και "πιέσεις" από άλλους φορείς.

2 σχόλια:

  1. Καταρχάς συγχαρητήρια για το blog σου, είναι μια πάρα πολύ καλή προσπάθεια. Έχω μερικές παρατηρήσεις-ερωτήσεις πάνω στο συγκεκριμένο post:

    1. Έχω την εντύπωση ότι η wild card δεν αφορά ετήσιο συμβόλαιο αλλά την 8η ομάδα των προκριματικών.

    2. Αν ισχύει το παραπάνω, τότε ο φιναλίστ Ιταλίας (Αρμάνι Μιλάνο ή Μπιέλλα) εξασφαλίζει απευθείας μονοετές συμβόλαιο ως η 7η ομάδα του σχετικού πίνακα.

    3. Η 3η ομάδα του ιταλικού πρωταθλήματος πάει στα προκριματικά και είναι από τώρα γνωστή. Είναι η Μπένετον σίγουρα, αφού η τελική κατάταξη των ομάδων που αποκλείονται στα ημιτελικά γίνεται με βάση τη θέση που πήραν στην κανονική περίοδο. Όποια από τις Μπιέλλα ή Αρμάνι αποκλειστεί θα είναι 4η πίσω από τη Μπένετον, καθώς η ομάδα του Τρεβίζο τερμάτισε πάνω και από τις δύο στην κανονική περίοδο. Η Βίρτους Μπολόνια που αναφέρεις νομίζω πως δεν έχει καμία ελπίδα να παίξει στην Ευρωλίγκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οντως παίζει και αυτό το σενάριο όσον αφορά την 3η ιταλική ομάδα. Το wild card αφορά σίγουρα ομάδα με μονοετές συμβόλαιο και όχι συμμετοχή στα προκριματικά. Σχετικά με την Ιταλία, η ειδική βαθμολογία έχει 2η τη Βίρτους και θα χάσει τη θέση αυτή μόνο αν η Αρμάνι πάει στον τελικό. Με δεδομένο ότι η Ιταλία έχει ήδη 2 σίγουρες θέσεις με Σιένα και Ρόμα τότε δύσκολα θα υπάρχει και 3η ομάδα με εγγυημένο συμβόλαιο, έστω μονοετές. Α συμβεί αυτό, τότε μένει εκτός, η Κίμκι που πάει στα προκριματικά και από την "καραμπόλα" μένει εκτός προκριματικών η Βέντσπιλς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails