Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Οι αντίπαλοι Μαρουσίου και Άρη

Η παρουσία και δεύτερης ομάδας από την Ελλάδα στα προκριματικά της Ευρωλίγκα αυξάνει πλέον το ενδιαφέρον για τη διοργάνωση. Το greekbball σας παρουσιάζει τα τελευταία νέα και τις κινήσεις των έξι ομάδων που θα μπουν στην κληρωτίδα της Ευρωλίγκα μαζί με το Μαρούσι και τον Αρη (που πήρε τη θέση της ουκρανικής Αζόβμας όπως μόνο το greekbball είχε αποκαλύψει στις 25 Ιουνίου) για τα ζευγάρια των προκριματικών.
ΜΠΕΝΕΤΟΝ ΤΡΕΒΙΖΟ
Η Μπένετον έφτασε φέτος στα ημιτελικά των πλέι-οφ στην Ιταλία όπου αποκλείσθηκε με συνοπτικές διαδικασίες από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Σιένα. Ο Τούρκος προπονητής Οκτάι Μαχμούτι στον οποίο προτάθηκε ανανέωση του συμβολαίου του αρνήθηκε να μείνει και έτσι η τύχη της ομάδας πέρασε στα χέρια του μέχρι πρότινος βοηθού του Φρανκ Βιτούτσι αν και ακούσθηκαν τα ονόματα των Κουρτινάιτις, Κατσικάρη, Ρέπεσα, Μάχοριτς και Τριφούνοβιτς. Από πλευράς έμψυχου δυναμικού, ανανέωσε τον Κροάτη σέντερ Σάντρο Νίτσεβιτς (είχε αγωνισθεί στην ΑΕΚ) και απέκτησε ήδη τον Λιθουανό ταλαντούχο πλέι-μέικερ Μάντας Καλνιέτις από τη Ζαλγκίρις και τον αμερικανοιταλό γκαρντ Ντανιέλ Χάκετ ο οποίος έπαιζε στο Πανεπιστήμιο Σάουθ Καλιφόρνια.
ΛΕ ΜΑΝ
Η Λε Μαν που πήρε ειδική πρόσκληση από την Ευρωλίγκα έμεινε εκτός τελικού στη Γαλλία χάνοντας από την Ορλεάν στους ημιτελικούς. Προπονητής της ομάδας θα παραμείνει και τη νέα σεζόν ο JD Τζάκσον ενώ ήδη έχει αποκτηθεί ο πρώην διεθνής φόργουορντ Τιερί Ριπέρ (32 ετών, 2μ.02) από τη Σαλόν σιρ Σεν. Σίγουρα θα αποχωρήσουν ο αμερικανοισραηλινός φόργουορντ Ντέιβιντ Μπλούδενταλ, ο αμερικανός σκόρερ Μπόμπι Ντίξον και οι ταλαντούχοι Αλέν Κοφί και Πάπε Μπαντιάν. Για τους Ντίξον και Κοφί πρόταση έχει καταθέσει η πρωταθλήτρια της χώρας Βιλερμπάν ενώ ο Μπαντιάν έμεινε ελεύθερος.
ΟΡΛΕΑΝ
Η Ορλεάν ήταν η ομάδα-έκπληξη της φετινής σεζόν στη Γαλλία αφού πήρε τη 2η θέση στην κανονική περίοδο πίσω από τη Βιλερμπάν και έφτασε μέχρι τον τελικό των πλέι-οφ όπου ηττήθηκε. Προπονητής της είναι και θα παραμείνει για 3ο χρόνο ο πρώην τεχνικός της Βιλερμπάν και επί σειρά ετών της Σαλόν σιρ Σεν (ήταν προπονητής στον τελικό όταν το Μαρούσι πήρε το Σαπόρτα στη Βαρσοβία) Φιλίπ Ερβέ. Ηδη προχώρησε στην ανανέωση του συμβολαίου του καμερουνέζου (με γαλλικό διαβατήριο) γκαρντ Αλντο Κουρτί (22 ετών, 1μ.80) ενώ ενδέχεται να παραμείνει στην ομάδα ο πολύπειρος διεθνής Γάλλος πλέι-μέικερ Λοράν Σκιαρά που παλαιότερα είχε παίξει στον Πανιώνιο.
ΒΕΝΤΣΠΙΛΣ
Η Βέντσπιλς επανήλθε φέτος στην κορυφή του πρωταθλήματος Λετονίας καθώς επικράτησε της Μπάρονς Ρίγα με 4-3 στη σειρά των τελικών. Η κραταιά στη χώρα της Βέντσπιλς στηρίχθηκε φέτος σε γηγενείς παίκτες με την προσθήκη δύο αμερικανών του σέντερ Γουόρεν Κάρτερ και του γκαρντ Βίκτορ Μπέρναρντ Κινγκ. Προπονητής της είναι ο Λετονός Αγκρις Γκαλβανόβσκις και τεχνικός σύμβουλος ο πρώην Ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής Λετονίας Αρμάντς Κράουλινς. Θεωρητικά είναι μαζί με τη Σαρλερουά και την Ορλεάν οι τρεις πιο αδύναμες ομάδες των προκριματικών.
ΣΑΛΡΕΡΟΥΑ
Η Σπιρού Σαρλερουά κατέκτησε φέτος το 8ο (2ο συνεχόμενο) πρωτάθλημα στην ιστορία της και είναι πλέον η κραταιά δύναμη στο Βέλγιο μετά την κυριαρχία της Σανέρ Οστάνδης. Στον πάγκο της θα παραμείνει και τη νέα σεζόν ο Κροάτης Ντράζεν Ανζούλοβιτς (έχει εργασθεί στο παρελθόν στην Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ) με συνεργάτη τον Ντάριο Τζέρτζια, γιό του "δάσκαλου" Γιόσιπ Τζέρτζια. Ηδη προχώρησε στην πρώτη της μεταγραφή στη φετινή σεζόν με την απόκτηση του Αμερικανού Κρίστοφερ (Κρις) Χιλ με διετές συμβόλαιο. Ο Χιλ αγωνίσθηκε φέτος στη Λιέγη έχοντας 16 πόντους και 4 ριμπάουντ μέσο όρο αλλά είναι τραυματίας στο γόνατο (υποβλήθηκε σε εγχείρηση) και δεν θα δώσει το παρόν στα προκριματικά του Σεπτεμβρίου αφού θα επιστρέψει στη δράση τον Νοέμβριο. Μεγάλο αστέρι της ομάδας είναι ο αμερικανός πρώην παίκτης της Ολύμπια Λάρισας, Ματς Γουόλς στον οποίο προτάθηκε ανανέωση του συμβολαίου. Να σημειωθεί ότι στη Σαρλερουά στο παρελθόν έχουν αγωνισθεί παίκτες με προϋπηρεσία στο ελληνικό πρωτάθλημα όπως οι Ιβάν Ζορόσκι, Αμίτ Ταμίρ, Κόρεϊ Μπρούερ και φυσικά ο Μάικ Μπατίστ.
ΑΛΜΠΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ
Η Αλμπα είναι το μεγάλο όνομα των προκριματικών έχοντας λάβει ειδική πρόσκληση από την Ευρωλίγκα. Αγωνιζόμενη στην υπερσύγχρονη Ο2 World Arena του Βερολίνου και όντας 2η σε μέσο όρο εισιτηρίων πέρυσι στην Ευρωλίγκα έτυχε ανάλογης... αντιμετώπισης από τη διοργανώτρια αρχή αφού και ο μάνατζέρ της Μάρκο Μπάλντι ψηφίσθηκε ως "μάνατζερ της χρονιάς" στην Ευρωλίγκα. Η Αλμπα που φέτος έμεινε εκτός τελικών των πλέι-οφ (μετράει 8 πρωταθλήματα) λογικά θα κρατήσει στον πάγκο της τον πρώην τεχνικό του Πανιώνιου Λούκα Παβίτσεβιτς στον 3ο χρόνο του συμβολαίου του. Δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε κάποια μεταγραφή αλλά θεωρείται σίγουρη η παραμονή του αμερικανού γκαρντ/φόργουορντ Ιμάνουελ ΜακΙλρόι και ίσως και του Κέισι Τζέικομπσεν. Στην Αλμπα έπαιξε στο δεύτερο μισό της σεζόν ο Μπλαγκότα Σέκουλιτς που έφυγε από τον Αρη και έχει αγωνισθεί και στο Μαρούσι.

2 σχόλια:

Related Posts with Thumbnails