Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Δρόμος με παγίδες...

Δρόμος ορθάνοιχτος για το φάιναλ-φορ της Βαρκελώνης ανοίγεται μπροστά στους δύο εκπροσώπους μας στην Ευρωλίγκα. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός είναι φαβορί στους ομίλους της δεύτερης φάσης για την κατάκτηση της πρώτης θέσης αρκεί να προσέξουν σε κάποια ματς-παγίδες. Το ζητούμενο βέβαια είναι και η συνέχεια, δηλαδή η διασταύρωση στα πλέι-οφ με τους «πράσινους» να πέφτουν λογικά σε μία εκ των Μακαμπί ή Μπαρτσελόνα και τους ερυθρόλευκους με μία εκ των Σιένα ή Ρεάλ, ομάδων που είναι φαβορί στους άλλους δύο ομίλους. Σίγουρα πιο δύσκολο αυτή τη στιγμή φαντάζει το έργο του Παναθηναϊκού κόντρα στη φορμαρισμένη Μακαμπί του Μπλατ και του Σχορτσιανίτη και την πρωταθλήτρια Ευρώπης και διοργανώτρια του φάιναλ-φορ Μπαρτσελόνα αλλά μέχρι τον…Απρίλιο έχουμε μπροστά μας ένα… τρίμηνο γι’αυτό ας αρκεστούμε στην ανάλυση των δύο ομίλων των ομάδων μας για τη φάση των «16».

Στον Ομιλό του λοιπόν ο Παναθηναϊκός κρατάει στο χέρι του την πρώτη θέση. Η ευάλωτη φέτος Κάχα Λαμποράλ προκρίθηκε στους «16» με ντεμαράζ στο φινάλε της πρώτης φάσης. Δεν είναι πια τόσο δυνατή όσο παλαιότερα στη Φερνάντο Μπουέσα Αρένα όπου φέτος έχασε από Ζαλγκίρις Κάουνας και Προκόμ (!!) αλλά είναι σίγουρα υπολογίσιμος αντίπαλος. Εφυγε πριν λίγες μέρες από την ομάδα ο περσινός παίκτης του Παναθηναϊκού Μάρκους Χέισλιπ (πήρε άδεια από τη σημαία για να πάει στις ΗΠΑ και διακόπηκε το συμβόλαιό του) ενώ αποκτήθηκε πριν το τέλος της πρώτης φάσης ο Σενεζαλέζος φόργουορντ Πάπε Σο (παλαιότερα σε Προκόμ και Μιλάνο). Η δύναμή της είναι η περιφέρεια με τους Μαρτσελίνιο Ουέρτας, Λόγκαν, Ολεσον και Σαν Εμετέριο ενώ στη ρακέτα υπάρχουν μόνο οι Τελέτοβιτς και ο Κροάτης Μπάρατς ο οποίος όμως παίζει εδώ και καιρό όντας τραυματίας.

Η Ουνικάχα Μάλαγα είναι ξανά πλήρης μετά την αποθεραπεία του Τερέλ ΜακΙντάιρ αλλά δεν εμπνέει εμπιστοσύνη. Ομάδα που παίζει άναρχο μπάσκετ και συνήθως κόντρα σε τέτοιες ομάδες ο Παναθηναϊκός του Ομπράντοβιτς δεν αντιμετωπίζει προβλήματα. Διαθέτει βέβαια καυτή έδρα στην Ανδαλουσία αλλά μέχρι εκεί. Πλήρης ομάδα όσον αφορά στο ρόστερ της αλλά όχι με ξεκάθαρους ρόλους στο παρκέ αφού ο ΜακΙντάιρ που αποκτήθηκε το καλοκαίρι ως ηγέτης δεν έχει επιβεβαιώσει τον ρόλο αυτό.

Οσο για τη Λιέτουβος Ρίτας; Πήρε στο παρά ένα το εισιτήριο για τους «16» πάνω που η σεζόν έμοιαζε χαμένη και οι παίκτες της έτοιμοι να φύγουν για άλλες πολιτείες. Ηταν σημαντική απώλεια ο τραυματισμός του εξαιρετικού Αμερικανού γκαρντ Τζέρι Τζόνσον ο οποίος όμως γύρισε στα γήπεδα και γι’αυτό το λόγο έφυγε ο Γιασικεβίτσιους για τη Φενέρμπαξε/Ούλκερ. Νέο πρόσωπο θα είναι ο διεθνής Λιθουανός σουτέρ Σίμας Γιασάιτις που ήταν ελεύθερος (πέρυσι ήταν στη Γαλατασαράι) ενώ έφυγε για την τουρκική Τραμπζονσπορ ο Ιγκόρ Μιλόσεβιτς. Στον πάγκο της παραμένει ο προ διετίας προπονητής του Πανιώνιο Αλεκσάνταρ Τριφούνοβιτς.

Εν κατακλείδι: Ο Παναθηναϊκός μπορεί να τελειώσει τη φάση των «16», αν προσέξει, ακόμη και με ρεκόρ 5-1 αφού στο ΟΑΚΑ δύσκολα θα χάσει ματς ενώ πιστεύουμε ότι θα κερδίσει στο Βίλνους και ένα από τα δύο ματς επί ισπανικού εδάφους.

Στον Ομιλο του Ολυμπιακού τα δεδομένα είναι λίγο ως πολύ ίδια. Η τουρκική Φενέρμπαξε/Ούλκερ ήταν η αποκάλυψη της πρώτης φάσης και αν δεν έχανε με τραυματισμό τον Ούκιτς ίσως να «χτυπούσε» και την 1η θέση. Πλήρης ομάδα σε όλες τις γραμμές, ενισχύθηκε με την εμπειρία του Γιασικεβίτσιους και διαθέτει καυτή έδρα αφού το αχανές Σινάν Ερντέμ γεμίζει από κόσμο. Εχει παίκτες για όλες τις δουλειές (Ούκιτς, Κίνσεϊ, Τουκρτσάν, Πρέλτζιτς Σαβάς) τον πρώην ερυθρόλευκο Λιν Γκριρ αλλά δεν υπολογίζει στον Σλοβένο φόργουορντ Βίντμαρ που έκανε αθόρυβη δουλειά.

Η Ζαλγκίρις Κάουνας φέτος στηρίχθηκε στην έδρα για να κάνει πορεία μέχρι τους "16". Σκληρή ομάδα, αλλά ενδέχεται η αλλαγή προπονητή μετά την απόλυση (στα καλά καθούμενα) του Ατσο Πέτροβιτς (ανέλαβε ο βοηθός του Γκρίγκας) να την μπερδέψει. Λογικά δεν θα έχει τον Σλοβένο γίγαντα Μίρζα Μπέγκιτς, ο οποίος σήκωσε μπαϊράκι και αναζητά άλλη ομάδα (με τη Ζαλγκίρις να απειλεί ότι θα πάει στη FIBA και θα κρεμάσει το… δελτίο του, αφού έχει συμβόλαιο έως το τέλος της σεζόν) και αν τον χάσει τότε γυμνώνεται στη ρακέτα όπου θα απομείνει ο καλός ριμπάουντερ αλλά "λίγος" σκόρερ Τράβις Ουότσον ενώ ερωτηματικό αποτελεί η περίπτωση του δανεικού από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας Σέρβου γίγαντα των 2μ.20 Μπόμπαν Μαριάνοβιτς ο οποίος στην πρώτη φάση ήταν... περαστικός με τους Μοσχοβίτες. Πάντως είναι δουλεμένη ομάδα, με κορμό την Εθνική Λιθουανίας (Καλνιέτις, Ντελινικάιτις, Πόσιους, Κλιμαβίτσιους, Γιανκούνας, Σαλένγκα) και θέλει προσοχή.

Οσο για τη Βαλένθια του Πέσιτς, με την έλευση του Σερβου τεχνικού αντί του «λίγου» Μανόλο Χουσείν άλλαξε πρόσωπο. Είναι αήττητη στην Ισπανία με ρεκόρ 7-0 εδώ και ενάμιση μήνα, πήρε από το… πουθενά και με αντεπίθεση διαρκείας το εισιτήριο για τους 16 και θέλει προσοχή. Δεν έχει καμία σχέση με την περσινή ομάδα που πήρε το ULEB Cup μετά τη φυγή βασικών της παικτών (Νίλσεν, Πέροβιτς, Κελάτι κ.α.) αλλά παίζει σκυλίσια άμυνα και έχει προπονητή-γάτο.

Εν κατακλείδι: Ο Ολυμπιακός με λίγη τύχη μπορεί να τελειώσει με ρεκόρ 5-1 (κλειδί ο αγώνας στο Κάουνας) ή στη χειρότερη 4-2 και τότε μάλλον θα μετρήσουν οι ισοβαθμίες αφού ο όμιλος είναι ανοιχτός και πολλά θα εξαρτηθούν και από το πρόγραμμα των αγώνων.

ΟΙ ΟΜΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΑΣΗΣ ΤΩΝ 16


Ε ΟΜΙΛΟΣ

Παναθηναϊκός

Κάχα Λαμποράλ

Ουνικάχα Μάλαγα

Λιέτουβος Ρίτας

F ΟΜΙΛΟΣ

Μακαμπί Τελ Αβίβ

Ολίμπια Λουμπλιάνα

Μπαρτσελόνα

Ρόμα

G ΟΜΙΛΟΣ

Σιένα

Ρεάλ

Εφες Πίλσεν

Παρτιζάν

H ΟΜΙΛΟΣ

Ολυμπιακός

Φενέρμπαξε/Ούλκερ

Ζαλγκίρις Κάουνας

Βαλένθια

Δείτε το πρόγραμμα των ομίλων κάνοντας κλικ εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails