Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

Οι λεπτομέρειες της κλήρωσης της Ευρωλίγκα

Τις λεπτομέρειες για την κλήρωση των ομίλων της Ευρωλίγκα αλλά και της προκριματικής φάσης ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής η Ευρωλίγκα. Πιο αναλυτικά:

ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΜΙΛΩΝ

Οι 22 ομάδες που έχουν εξασφαλισμένη συμμετοχή θα χωρισθούν σε έξι γκρουπ δυναμικότητας των τεσσάρων ομάδων ανάλογα με τη θέση τους τη σεζόν 2008-9 σε Ευρωλίγκα, EuroCup και εθνικό πρωτάθλημα. Στο 1ο γκρουπ δυναμικότητας θα μπουν οι τέσσερις ομάδες του φάιναλ-φορ του Βερολίνου. Θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες ομάδες που έπαιξαν πέρυσι στην Ευρωλίγκα, κατόπιν αυτές που πέρυσι έπαιξαν στο EuroCup (π.χ.Λιέτουβος Ρίτας, Κίμκι) και τελευταίες οι ομάδες που δεν συμμετείχαν πέρυσι σε καμία διοργάνωση της ULEB. Στο τελευταίο γκρουπ δυναμικότητας θα μπουν και οι δύο ομάδες των προκριματικών.

Θεωρητικά λοιπόν (αν και δεν ανακοινώθηκαν επίσημα) με βάση την περσινή σεζόν και τα κριτήρια της Ευρωλίγκα τα γκρουπ δυναμικότητας θα είναι τα εξής

1ο γκρουπ: Παναθηναϊκός, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μπαρτσελόνα, Ολυμπιακός

2ο γκρουπ: Τάου Κεράμικα, Ρεάλ Μαδρίτης, Σιένα, Παρτιζάν Βελιγραδίου

3ο γκρουπ: Αρμάνι Τζινς Μιλάνο, Ουνικάχα Μάλαγα, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ

4ο γκρουπ: Προκόμ Σοπότ, Λοτομάτικα Ρόμα, Φενέρμπαξε/Ούλκερ, Εφες Πίλσεν

5ο γκρουπ: Λιέτουβος Ρίτας, Βιλερμπάν, Ζαλγκίρις Κάουνας, Ολίμπια Λουμπλιάνα

6ο γκρουπ: Κίμκι, Ολντενμπουργκ, 1η ομάδα προκριματικών, 2η ομάδα προκριματικών

Στην κλήρωση των ομίλων δεν θα μπορούν να βρεθούν στον ίδιο όμιλο 2 ομάδες από την ίδια χώρα. Σε περίπτωση που μετά το πέρας της προκριματικής φάσης μία ομάδα έχει ορισθεί να παίξει σε όμιλο όπου ήδη υπάρχει άλλη ομάδα από την ίδια χώρα, τότε θα γίνει ανταλλαγή ομίλων με την άλλη ομάδα των προκριματικών και τον όμιλο που θα έχει ορισθεί να παίξει αρκεί να μην επηρεάζεται ξανά η διάρθρωση του ομίλου και προκύπτει ξανά το ίδιο «σενάριο». Δηλαδή, για παράδειγμα, αν προκριθούν από τα προκριματικά ο Αρης και η Μπένετον Τρεβίζο και ο Αρης έχει ορισθεί στον 2ο Ομιλο όπου θα υπάρχει ελληνική ομάδα και η Μπένετον στον 4ο όπου δεν θα υπάρχει ελληνική ομάδα, θα «αλλάξουν» μεταξύ τους τις θέσεις τους στους ομίλους και ο Αρης θα πάει στον 4ο με τη Μπένετον στον 2ο.

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΗ ΦΑΣΗ

Η προκριματική φάση θα διεξαχθεί σε δύο γύρους. Η κλήρωση θα γίνει με βάση δύο γκρουπ δυναμικότητας τα οποία θα καταρτιστούν με βάση την ειδική βαθμολογία της χώρας την οποία εκπροσωπεί η κάθε ομάδα, βαθμολογία που προκύπτει από την κατάταξη της ULEB στις ομάδες με Συμβόλαιο Β. Δηλαδή (αν και δεν ανακοινώθηκε επίσημα) στο 1ο γκρουπ δυναμικότητας θα μπουν Μπένετον Τρεβίζο, Μαρούσι, Αρης και Ορλεάν (ως 2η στη Γαλλία) και στο 2ο γκρουπ δυναμικότητας η Λε Μαν, η Αλμπα Βερολίνου, η Σαρλερουά και η Βέντσπιλς εκτός αν θεωρηθεί ότι ο Αρης πήρε τη θέση της "αδύναμης" Αζόβμας και πάει στους "αδύνατους" οπότε στους ισχυρούς θα πάει μία εκ των Αλμπα Βερολίνου ή Λε Μαν. Οι ομάδες που θα αποτελέσουν το 1ο γκρουπ δυναμικότητας θα δώσουν τον 2ο αγώνα εντός έδρας. Στον 2ο γύρο της προκριματικής φάσης το πλεονέκτημα της έδρας (για τον 2ο αγώνα εντός έδρας) θα το έχουν οι δύο ομάδες με το καλύτερη θέση στην ειδική βαθμολογία χωρών της Ευρωλίγκα. Οι αγώνες του 1ου γύρου θα διεξαχθούν στις 29 Σεπτεμβρίου και 2 Οκτωβρίου και του 2ου γύρου στις 6 και 9 Οκτωβρίου. Η φάση των ομίλων ξεκινάει το διήμερο 21-22 Οκτωβρίου ενώ το εναρκτήριο παιχνίδι θα γίνει στις 19 Οκτωβρίου.

Σημ.: Βέβαια, για όλα τα παραπάνω, από τη στιγμή που η Ευρωλίγκα δεν ανακοινώνει επίσημα τα γκρουπ δυναμικότητας τόσο στην προκριματική φάση όσο και σε αυτή των ομίλων (αν και είναι γνωστές οι ομάδες) δεν αποκλείεται να υπάρξουν... εκπλήξεις και αλλαγές όπως συνέβη και στην επιλογή των ομάδων για τα προκριματικά. Ευρωλίγκα είναι αυτή...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails