Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Νταν Μαυρίδης: Στ' αχνάρια Καλάθη και Κουφού!

Κώστας Κουφός, Νικ και Πατ Καλάθης, Μάικ Μπράμος και του χρόνου; Ποιος ξέρει ίσως ο επόμενος ομογενής που έρθει στα μέρη μας να λέγεται Νταν Μαυρίδης. Δεν γνωρίζουμε κάτι σχετικό, αλλά ο γεννημένος στο Σαν Ματέο της Καλιφόρνια Αμερικανός γκαρντ με τις ελληνικές ρίζες (και επώνυμο), είναι ίσως ο πρώτος υποψήφιος να ακολουθήσει τα’ αχνάρια των προαναφερθέντων. Αλλωστε, αυτές τις μέρες όπως και οι περισσότεροι από τους ομογενείς, ζει το δικό του όνειρο με τη συμμετοχή του στο τελικό τουρνουά του NCAA, την περιβόητη March Madness όντας ένα από τα βασικά στελέχη του Πανεπιστημίου Πρίνστον.
Το Πρίνστον, μπορεί να θεωρείται ένα από τα κορυφαία ακαδημαϊκά προγράμματα στις ΗΠΑ όσον αφορά στις οικονομικές επιστήμες (αυτό άλλωστε σπουδάζει ως τεταρτοετής και ο Νταν Τζέιμς Μαυρίδης όπως είναι το πλήρες όνομά του) αλλά φέτος έκανε την υπέρβαση και στο μπάσκετ. Και οφείλει πολλά στο Ελληνόπουλο…
Ο Μαυρίδης λοιπόν βοήθησε το κολέγιό του σε ρεκόρ 25-6 στην Ivy League τον τίτλο της οποίας κατέκτησε και εκλέχθηκε ως Νο13 στην περιφέρεια να συμμετάσχει στο τελικό τουρνουά του NCAA όπου στη φάση των 64 θα αντιμετωπίσει ένα από τα δυνατά αουτσάιντερ της σεζόν, μία ομάδα με τεράστια παράδοση στο μπάσκετ, το Πανεπιστήμιο του Κεντάκι στο τιμόνι του οποίου εξακολουθεί να βρίσκεται ο Τζον Καλιπάρι!
Ο Μαυρίδης που γεννήθηκε την 1η Δεκεμβριου του 1988 και έχει ύψος 1μ.94, γόνος του Γιάννη και της Ντόροθι Μαυρίδη ξεκίνησε «δειλά» την κολεγιακή του καριέρα τη σεζόν 2007-8 παίζοντας σε μόλις επτά ματς έχοντας 1,6 πόντους μέσο όρο. Ακολούθησε το ξεπέταγμά του τη σεζόν 2008-9 με 10,3 πόντους μέσο όρο σε 27 ματς, πέρυσι σε 31 ματς είχε 11,5 πόντους ενώ φέτος ήταν βασικός και αναντικατάστατος και στους 31 αγώνες του Πρίνστον. Οσο για την προσφορά του; Τρίτος σκόρερ της ομάδας με 12,7 πόντους έχοντας 39,2% ευστοχία εντός πεδιάς, 38,6% στα τρίποντα, 79,7% στις βολές και ακόμη 4,6 ριμπάουντ 2,8 ασίστ και 1,1 κλεψίματα. Όχι κι άσχημα; Πολύ πολύ καλά νούμερα θα λέγαμε εμείς.
Καλύτερες εμφανίσεις του ήταν στο πρώτο ματς της σεζόν στις 12 Νοεμβρίου 2010 όταν φόρτωσε το καλάθι του Ράτγκερς με 26 πόντους ενώ στο ντέρμπι… μίσους με το Χάρβαρντ (τα δύο αυτά κολέγια εδώ και δεκαετίες «μάχονται» για το ποιο είναι το κορυφαίο, ακαδημαϊκά στις οικονομικές επιστήμες) πέτυχε 25 πόντους και έγινε… ήρωας του κολεγίου. Στο ματς αυτό μάλιστα, αντιμετώπισε και έναν άλλο ομογενή, τον Τζεφ Γεωργάτο (παίζει στο Χάρβαρντ), τον διεθνή με την Εθνική Εφήβων φόργουορντ που όμως είχε παίξει μόλις δύο λεπτά.
Οσο για τη σχέση του με την Ελλάδα; Γνωρίζει λίγα ελληνικά ενώ πριν δύο χρόνια, ως μέλος της ομάδας των ΑΧΕΠΑ (Amecian Hellenic Educational Progressive Association) είχε έρθει στην πατρίδα των παππούδων του και είχε αγωνισθεί σε φιλικούς αγώνες με την Εθνική Εφήβων.
Να σημειωθεί ότι προπονητής του στο Πρίνστον είναι ο Σίντνεϊ Τζόνσον, ο νεαρότερος προπονητής της περιφέρειας Ivy League. Ο Τζόνσον στα τέλη της δεκαετίας του ’90 μέχρι και το 2004 αγωνίσθηκε στην Ευρώπη παίζοντας σε Ισπανία (Χιρόνα) και Ιταλία (Γκορίτζια, Ρέτζιο Καλάμπρια, Μιλάνο, Αβελίνο και Σιένα). Στη Σιένα μάλιστα αγωνίσθηκε δύο διαφορετικές σεζόν (1999-2000 και 2004) έχοντας στη δεύτερη θητεία του στην ομάδα συμπαίκτες του τον Μιχάλη Κακιούζη και τον Ντούσαν Βούκσεβιτς.

Στη μάχη και ο Βουγιούκας

Ο Μαυρίδης μπορεί να προετοιμάζεται για το τελικό τουρνουά και τον αγώνα με το Κεντάκι, ένας άλλος Ελληνας όμως ξεκινάει απόψε τις προσπάθειές του με το Πανεπιστήμιό του για την είσοδο στο τουρνουά. Πρόκειται για τον Αλεξ Βουγιούκα, αδερφό, φυσικά, του σέντερ του Παναθηναϊκού Ιαν Βουγιούκα ο οποίος ως μέλος του Πανεπιστημίου UTSA (University Texas San Antonio) θα αναμετρηθεί στον ένα από τους τέσσερις «προκριματικούς» με αντίπαλο το Αλαμπάμα Στέιτ.
Ο Βουγιούκας, στον 2ο του χρόνο στο NCAA (είχε παίξει στο Μάριστ τη σεζόν 2008-9 ενώ τη σεζόν 2009-10 ως redshirted δηλαδή επειδή πήρε μεταγραφή για το UTSA έμεινε υποχρεωτικά εκτός δράσης) έπαιξε φέτος σε 25 αγώνες του Πανεπιστημίου του όντας στα 12 από αυτά βασικός πάουερ φόργουορντ. Η προσφορά του ήταν 2 πόντοι 1,8 ριμπάουντ, 0,4 ασίστ και 0,6 τάπες μέσο όρο αλλά τα καλύτερα έρχονται από την επόμενη σεζόν…

Δείτε το βίντεο με τον Νταν Μαυρίδη να στέλνει τον αγώνα με το Πανεπιστήμιο Σιένα στα μέσα Γενάρη στην παράταση με δικό του τρίποντο ακριβώς με τη λήξη. Ενα καλάθι που τον έκανε και... εξώφυλλο στο τοπικό περιοδικό Trentonian Sports όπως βλέπετε παραπάνω.


5 σχόλια:

  1. @KANTHAROS
    Ευκολο να το λες και να το ζητάς... Η ομάδα σου χρειάζεται αναδόμηση εκ βάθρων... Πάντως, πέρα από την πλάκα, ο Μαυρίδης θεωρώ ότι είναι ότι πρέπει για ομαδες της Α1...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στα χνάρια Καλάθη και Κουφού: Δηλαδή θα πιάσει κορόιδο όλο το Ελληνικό μπάσκετ, θα καρπωθεί την 'υπεραξία' (όπως λέγεται την σήμερον η φουσκωμένη μεταγραφή) και θα τον περιμένουμε να γίνει παίχτης μέχρι τα 25 του; Μάλλον δεν έχει τέτοια φόντα. Αν ο Μαυρίδης πάει σε ομάδα Α1, καλύτερα να πάει όχι ως παίχτης αλλά ως διευθύνων σύμβουλος. Για να είναι στο Πρίνστον, θα είναι πανέξυπνος. Να βάλει και σε μια τάξη τα οικονομικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Απεργοσπάστης
    Χαχα... Φοβερό post. Να σου πω την αλήθεια, οι ομάδες μας περισσότερο χρειάζονται οικονομολόγους παρά παίκτες. Τωρα που το είπες, είμαι περίεργος να δω ποιον θα πιάσουν... κότσο με τον Κουφό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γύρω στα 15 χρόνια μετά,που μπήκε ένα προσωρινό τέλος,θα ξαναγίνει μόδα το ελληνοαμερικάνικο στοιχείο!Εγώ προτείνω να πάμε έως κι Αυστραλία,δεν μπορεί κάποιος ψηλός θα ξέφυγε από το football,όπως ο Maric.
    Ουφ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails