Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Vasco the beast... (Kobe who?)

Αγαπάμε Βάσκο Εφθίμοβ. Τον πολεμιστή Βάσκο. Τον Βάσκο το «τέρας». Τον πάλαι ποτέ συμπαίκτη του Κόμπε Μπράιαντ (αμέ, αμέ…), τον Βάσκο τον θρύλο των επτά θαλασσών! Το Βάσκο τον ρέκορντμαν των 24 ομάδων σε 11 διαφορετικές χώρες καθώς από το βράδυ της Κυριακής συμφώνησε με τη γαλλική Παρί/Λεβαλουά που θα γίνει ο 24ος σταθμός στην καριέρα του. Να τις εκατοστίσεις Βάσκο!
Στα 34 του χρόνια (γεννήθηκε 30 Γενάρη του 1977) ο Βάσκο αν συνεχίσει έτσι θα φτάσει τον αριθμό των ομάδων στις οποίες έχει παίξει να είναι ίδια με την ηλικία του και θα τον (υπο)στηρίξουμε σε αυτό. Γόνος μπασκετικής οικογένειας ως γνωρίζετε από τον πατήρ Λοχαγό του Βουλγαρικού Στρατού Ιλία Εφθίμοβ που ήταν και ο πρώτος ξένος στην ιστορία του Σπόρτινγκ το μακρινό 1988, έκανε τα πρώτα του μπασκετικά βήματα στην ομάδα που ξεκίνησε ο πατέρας του, τη Λέφσκι Σόφιας.
Όταν η φαμίλια μετακόμισε στη Γαλλία, ο Βασίλ (ή Βάσκο όπως τον ξέρουμε) γύριζε από εδώ και από εκεί σε διάφορες εφηβικές ομάδες. Από την Ποντ ντε Μποβουαζέν, στην Εσενουά, την Ανζέ, τη Βιενέ και τη Μποβέ το 1993.
Ακολούθως έκανε το μεγάλο άλμα για τις ΗΠΑ πηγαίνοντας στο Γυμνάσιο του Λονγκ Αϊλαντ όπου έκανε… παπάδες. Τόσους… παπάδες που το 1996 όταν και αποχώρησε επελέγη για το ιστορικό McDonalds All American της χρονιάς στο Πίτσμπουργκ έχοντας συμπαίκτες και αντιπάλους ποιους λέτε; Τον Ζερμέιν Ο’Νιλ, τον Ριπ Χάμιλτον, τον Στέφεν Τζάκσον, τον Ματίν Κλιβς, τον Λορέν Γουντς και κάποιον… Κόμπε Μπράιαντ. Ναι, καλά διαβάσατε, τον πεντάκις πρωταθλητή του ΝΒΑ Κόμπε έχοντας μάλιστα καλύτερες επιδόσεις (14 πόντοι και 11 ριμπάουντ) από τον μετέπειτα σουπερ-σταρ. Και ιδού η απόδειξη (πριν πάμε παρακάτω…)


Αμέσως μετά έπαιξε στους Τάρχιλς του Νορθ Καρολάινα, επέστρεψε στην Ευρώπη μετά από μία σεζόν για την Ορτέζ, ξανά στο NCAA για να μας έρθει το 1999 στα μέρη μας παίζοντας αρχικά στη Δάφνη και μετά στο Μαρούσι, το 2001 κατακτώντας και το Σαπόρτα στον ιστορικό τελικό της Βαρσοβίας! Από εκεί και πέρα βρισκόταν συνεχώς με το διαβατήριο στο… στόμα. Ιταλία (Φορτιτούντο και Βίρτους Μπολόνια, Βίρτους Ρόμα, Κάπο Ντ’Ορλάντο, Ρέτζιο Εμίλια), Γαλλία (Βιλερμπάν), Ισπανία (Σεβίλλη, Βαγιαδολίδ), Ρωσία (Ουράλ Γκρέιτ), Ουκρανία (Κιμίκ), Σλοβενία (Ολίμπια Λουμπλιάνα), ξανά Βουλγαρία (Λέφσκι), ξανά Ελλάδα (Πανιώνιος), Κύπρος (ΑΕ Λεμεσού) και φέτος στη Γερμανία (Μιτελντόιτσερ) μέχρι πριν λίγες μέρες όταν και αποδεσμεύθηκε για να βρει καταφύγιο στην 24η ομάδα της καριέρας του, την Παρί/Λεβαλουά που πασχίζει για την παραμονή της στην κατηγορία.
Το παρακάτω βίντεο tribute στη μεγάλη (σε… έκταση και αριθμό ομάδων) καριέρα είναι αφιερωμένο εξαιρετικά. Κυρίες και κύριοι «Βάσκο ο πολεμιστής».


Άφησα, δε, το καλύτερο για το τέλος. Το απίθανο τρίποντο που πέτυχε… πέφτοντας στο παρκέ, στο Ευρωμπάσκετ του 2001 στην Τουρκία, πίσω από το κέντρο του γηπέδου δίνοντας στους «τρικολόρ» διαφορά των 10 πόντων (71-61) στον αγώνα κατάταξης (πρόκριμα για το Μουντομπάσκετ του 2002) κόντρα στην Κροατία.

7 σχόλια:

  1. Να προσθέσω επίσης πως είναι ένας από τους ελάχιστους παίκτες που έχουν αγωνιστεί σε δύο διαφορετικές εθνικές ομάδες, σε Γαλλία και Βουλγαρία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @sixama
    Και όχι μόνο. Είναι ίσως ο μοναδικός (βγάζω έξω τους πλάβι μετά τη διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας και τους πρώην Σοβιετικους) που έχει αγωνισθεί και σε τελική φάση Ευρωμπάσκετ με δύο διαφοτετικές Εθνικες. Το 2001 με τη Γαλλία, το 2009 με τη Βουλγαρία. Είδωλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά εννοείται ότι βγάζουμε έξω Γιουγκοσλάβους και Σοβιετικούς...

    Λες να είναι τελικά ο μόνος;

    Μόνο το αρχείο σου πιστεύω πως μπορεί να δώσει σαφή απάντηση! Ώρα για homework...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ρε σεις,επιτρέπεται αυτό;
    Θα μου πείτε 8 χρόνια μετά σιγά τα ωά.


    υ.γ.1/ είδα τις προάλλες σε ένα γαλλικό αγώνα,έναν άλλο Εθφίμοφ;Είδα σωστά;
    υ.γ.2/ θύμησέ μου τον Βούλγαρο του Σπόρτιγκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπάρχει ένας κανονισμός - "παραθυράκι" της FIBA, που επιτρέπει σε έναν παίκτη να αγωνιστεί σε άλλη εθνική ομάδα, αν έχουν περάσει 6 τουλάχιστον χρόνια από τη συμμετοχή του σε μια εθνική ομάδα.

    Ο Εφθίμοφ έχει και έναν μικρότερο αδερφό, ο οποίος είχε θεωρηθεί μεγάλο ταλέντο στο ξεκίνημά του. Δεν θυμάμαι που παίζει τώρα, ίσως ήταν αυτός που είδες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @bhoy
    Η FIBA ειδικά μετά τη διαλυση Γιουγκοσλαβιας-Σ.Ενωσης εβαλε σε εφαρμογη τον κανονισμο περι "μπασκετικης υποκοοτητας". Οποτε ενας παικτης οποτεδηποτε θελησει μπορει να επιλεξει μπασκετικη υποηκοοτητα και ας εχει παιξει αλλου.
    @sixama
    Για τα περι 6ετιας ομολογω οτι δεν το γνωριζω. Ισως να ισχυει για τα Ευρωμπασκετ ή τις μεγαλες διοργανωσεις γιατι θυμαμαι παλαιοτερα μια περιπτωση παικτη (μη ρωτας ποιος) που επαιξε το καλοκαιρι εθνικη εφηβων σε μια χωρα και μετά 2-3 μηνες στην ανδρων αλλης χωρας.
    Οσον αφορά στον αδερφο του Βάσκο, ειναι ο Ιλιάν (ή Ιλία ο Β) και δεν ειναι αυτος στο βιντεο. Στο Βιντεο ειναι ο Βασκο με τον πατέρα Ιλία!!! Ο Ιλιάν ειναι πλεον αντιπαλος του Βάσκο στο πρωτάθλημα αφου παιζει στη Σαλόν σιρ Σεν (Σαλόν Σαονέ οπως τη γράφουν τα ξεφτέρια του ΟΠΑΠ...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σωστά στην Σαλόν!Τώρα προχθές τον είδα,να ΄ναι καλά το www.fromsport.com που μας συντροφεύει κάτι δύσκολα βράδια.

    υ.γ.στα σοβαρά τώρα πάντως,η FIBA Europe μπροστά στην UEFA είναι τεράστια δράκα διεφθαρμένων.Κρίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails