Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Ε, ρε... Μέρκελ που μας χρειάζεται

Πόσοι θεατές μπορεί να μαζεύτηκαν στους αγώνες της τελευταίας αγωνιστικής της Α1; Κεκλεισμένων το ΠΑΟΚ-Πανιώνιος, 600 στα Ιλίσια, 800 στην Καβάλα, άλλοι τόσοι στη Ρόδο και στο Περιστέρι, 2 χιλιάδες στο ΣΕΦ; Πάνω από 3.000 εισιτήρια (γιατί οι τσαμπατζήδες είναι επάγγελμα…) δεν κόπηκαν ούτε με… σφαίρες που λένε. Πόσοι θεατές σε μέσο όρο παρακολουθούν τους φετινούς αγώνες της Α1; Αν και ο ΕΣΑΚΕ από την περσινή σεζόν αποκρύπτει (δικαίως, για να μη φανούν τα χάλια μας…) τα σχετικά στοιχεία, δεν υπολογίζουμε να είναι πάνω από 3.000 εισιτήρια ανά αγωνιστική. Αυτά στα καθ’ ημάς γιατί εις τας… Ευρώπας τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.
Και δεν αναφέρομαι στην Ισπανία που εδώ και δεκαετίες είναι έτη φωτός μπροστά από εμάς, ούτε την Ιταλία που κουτσά-στραβά γεμίζουν τα περισσότερα γήπεδα αφού οι ομάδες δεν βρίσκονται «στοιβαγμένες» σε μια-δυο πόλεις, ούτε στη Γαλλία όπου είναι έντονο το τοπικό στοιχείο στις πόλεις των ομάδων. Ούτε καν την Α Γερμανίας που τα τελευταία χρόνια αυξάνει θεαματικά τις επιδόσεις της στον σχετικό τομέα φτάνοντας να έχει ένα μέσο όρο άνω των 5.000 εισιτηρίων ανά αγώνα (προσοχή, ανά αγώνα, όχι ανά αγωνιστική…).
Το… χτύπημα κάτω από τη μέση όμως ήρθε την Κυριακή το βράδυ σε έναν αγώνα της Β Κατηγορίας της Γερμανίας! Την ώρα που στο Ελλαδιστάν ασχολούμασταν με τα καφριλίκια στο, ο Θεός να το κάνει ντέρμπι κορυφής, με το θέαμα που κάνει τον μέσο τηλεθεατή κατατονικό σε μόλις ένα πεντάλεπτο και τους «επιστήμονες» να διδάσκουν πολιτισμό για πολλοστή φορά τη φετινή σεζόν, στον αγώνα της Μπάγερν Μονάχου με τη Βίρζμπιρκ, ούτε καν ντέρμπι κορυφής στην κατηγορία, μαζεύτηκαν 12.200 άτομα στο Ολίμπια Χάλε του Μονάχου! Με σόου πριν, στο ημίχρονο και μετά το τέλος του αγώνα από ζογκλέρ, αυτοκίνητα να δωρίζονται μέσα από διαγωνισμούς, μίνι-συναυλίες, ό,τι πρέπει δηλαδή για να περάσει ένα ευχάριστο δίωρο ο «άσχετος» Γερμαναράς που δεν έχει ιδέα από τις ομορφιές των ελληνικών γηπέδων.
Και μην πει κανείς ότι «αυτά τα κάνουν οι ποδοσφαιρικοί». Οι «άρρωστοι» οπαδοί είναι και θα είναι ίδιοι παντού, ότι χρώμα φανέλας και αν υποστηρίζουν (αν είναι έστω σε θέση στην κατάστασή τους να διακρίνουν έστω και αυτή τη διαφορά χρώματος…). Δηλαδή, τι πιστεύετε ότι θα γίνει σε δύο εβδομάδες, ή όποτε τέλος πάντων γίνει στον τελικό του Κυπέλλου μπάσκετ ή στον ημιτελικό του Κυπέλλου βόλεϊ που θα παίξουν ξανά αντίπαλοι οι αιώνιοι; Αν δεν αποφασίσουν από τη μία η ΕΟΚ να κάνει τον αγώνα παρουσία μόνο μαθητών σχολείων ή γυμνασίων και από την άλλη οι διοικήσεις των δύο ΚΑΕ να δώσουν τα 600 εισιτήρια ονομαστικά σε συγκεκριμένους κατόχους εισιτηρίων διαρκείας και δεν πάνε στο γήπεδο οι γνωστοί-άγνωστοι στρατοί και οι δυνάμεις κρούσης με τον εχθρό, τα ίδια και χειρότερα θα γίνουν. Επειδή όμως πλέον έχει στεγνώσει η γλώσσα (είχε μαλλιάσει προ καιρού άλλωστε αφού όλα αυτά συμβαίνουν εδώ και δεκαετίες) και δεν υπάρχει απολύτως τίποτα περισσότερο να γράψουμε επ’ αυτού αφού δεν υπάρχει ούτε η πολιτική βούληση (ίσα-ίσα που την εκάστοτε κυβέρνηση την βολεύει να ασχολείται η κοινή γνώμη με πράγματα αλλότρια των πραγματικών κοινωνικών προβλημάτων) ούτε η θέληση από τις ίδιες τις ΠΑΕ/ΚΑΕ και τις αρχές του αθλήματος, ας συνεχίσουμε να θαυμάζουμε τους ξένους και να βαυκαλιζόμαστε πως «κάποια στιγμή θα τους φτάσουμε». Μόνο που το «κάποια στιγμή» δεν πρόκειται να έρθει ΠΟΤΕ.

Υ.Γ. Κι όμως! Μαζεύτηκαν 12.200 νοματαίοι σε αγώνα Β Κατηγορίας στη Γερμανία…

9 σχόλια:

  1. Για όποιον δεν ξέρει Γερμανικά, ο εκφωνητής στο τέλος λέει 'την ομάδα μας δεν προπονεί κανένας άλλος παρά ο ομοσπονδιακός μας προπονητής, Ντιρκ Μπάουερμαν'. Ελάχιστη αναγνώριση για τον πιο σημαντικό (και το εννοώ) Ντιρκ στην ιστορία του γερμανικού μπάσκετ. Η Μπάγερν έφτιαξε τμήμα μπάσκετ με τις ευλογίες του προέδρου του ποδοσφαίρου Φέλιξ Μάγκατ και η είδηση αναφέρθηκε στις αθλητικές (αλλά και οικονομικές) σελίδες σοβαρών γερμανικών εφημερίδων. Πιστεύω ότι δεν χρειάζεται να εξηγήσω περισσότερο την εξίσωση 'ΝΒΑ λοκ άουτ+ο Ντιρκ Νοβίτζκι ελεύθερος+η Μπάγερν στην Α1 Γερμανίας'. Απώτερος στόχος (όπως και της Ρεάλ, της Μπαρτσελόνα, της Μακάμπι κλπ) η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΝΒΑ. Μην τα λες όμως δυνατά αυτά Γιάννη, θα ξυπνήσεις τον Παύλο, τον Θανάση, τον Παναγιώτη και τον Γιώργο, ονειρεύονται το κύπελλο της ΕΟΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Απεργοσπαστης
    Ψιλά γράμματα είναι όσα αναφέρεις στο τέλος, το ξέρεις, το ξέρω, το ξέρουμε. Εδώ έχουν πιστέψει τη Γιώργα (που καλά κάνει αφού βρίσκει και τα κάνει) ότι θα πάρουν από 4 μύρια έκαστος παίζοντας στη μεσογειακή σαλάτα...
    Και όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου θα βρίζουμε ως συνήθως τους κακούς τους ξένους που μας άφησαν στην απ'εξω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πάντως ως κάτοικος Βερολίνου (στη χειρότερη μέχρι και του χρόνου) ψηφίζω Άλμπα, αν και ο Νοβίτσκι Βαυαρός είναι (με την ομάδα της πόλης του έπαιζε η Μπάγερν στο τοπικό ντέρμπι) ... πάντως στα εδώ μίντια παίζει πολύ ο Νοβίτσκι σε περίπτωση λοκ-αουτ σε Άλμπα ή Μπάγερν. Αυτό που σίγουρα έχει ειπωθεί από τον δηλωμένο μπασκετόφιλο πρόεδρο της ποδοσφαιρικής Μπάγερν είναι η φιλοδοξία του για πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρωλίγκα του παραχρόνου. Λεφτά (αλλά και σχέδιο) έχουνε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Μαριος Αφρικανός
    Απλά, έχουν πρόγραμμα και όραμα. Λέξεις άγνωστες στα μέρη μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάντως θα πρέπει να ησυχάσουμε ως προς το ενδεχόμενο να γίνει ο τελικός,σε γεμάτο(με παιδιά και αθλητές) γήπεδο.
    Νομίζω ότι η αποψινή...τοποθέτηση του "γραφείου τύπου" της "σαλάτας" συν τοις άλλοις, αποκλείει αυτόματα την προοπτική αυτή.

    Υ.Γ Ολα τα λεφτά η τελευταία παράγραφος! Πολύ γέλιο!
    Υ.Γ2 Στη "σαλάτα", θα παίζουν μεταξύ τους,με κόσμο, σε ΟΑΚΑ και ΣΕΦ, οι "αιώνιοι"? Αν ναι, με ποιους κανόνες περί επεισοδίων(και συνάμα δικαιοσύνη)?Ελληνικούς ή διεθνείς?
    Υ.Γ3 Χωρίς να γνωρίζει κάποιος πρόσωπα και καταστάσεις, αν δει μόνο τους τελευταίους τελικούς μπάσκετ στην Ελλάδα, πόσο...αφελής μπορεί να είναι κάποιος, να εμπιστευθεί την ίδρυση και λειτουργία υπερεθνικής και υπερηπειρικής να 'ούμε λίγκας(ακόμα και αν συμφωνεί με τη δημιουργία της), σε αυτόν που διοργάνωσε τους συγκεκριμένους τελικούς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αφου χαλιεμαι, γιατι μπαινω και διαβαζω εδω..;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. τι λέτε ρε παιδιά τώρα; συγκρίνουμε Γερμανία με Ελλάδα; συγκρίνουμε Μόναχο με - τι να πω; Θεσσαλονίκη, Λάρισα ή Πάτρα; ξέρετε τι σημαίνει Γερμανία και τι Μόναχο; μιλάμε για την καρδιά της οικονομίας ολόκληρης της Ευρώπης! επειδή θεωρούμε ότι τους λείπει αυτό που εμείς αποκαλούμε "μπασκετική κουλτούρα" που θεωρούμε ότι ξαφνικά μετά το 87 την αποκτήσαμε εμείς (ως επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος ένα πράγμα!) και καλά και τη διατηρούμε από τότε εσαεί; Δηλαδή πόσες ελληνικές ομάδες μπορούν να πουν ότι έχουν πιο μπασκετικό κοινό από την Άλμπα Βερολίνου; άντε μη γράψω ονόματα «ιστορικών» ομάδων μας (με ανιστόρητους – εκτός από κάφρους – οπαδούς ) και θιχθούν ορισμένοι «ιδεολόγοι». Ξέρετε τι θα πει Μπάγερν Μονάχου; Μιλάμε για την πιο πλούσια ομάδα της Ευρώπης – κυριολεκτικά μιλάω, πάτε να δείτε για παράδειγμα ποιος έχει την πιο ακριβή φανέλα και τα μεγαλύτερα έσοδα από εισιτήρια στην Ευρώπη διαχρονικά την τελευταία δεκαετία στο ποδόσφαιρο. τι συγκρίνουμε τώρα; Βούρτσες με… συγνώμη με το επίπεδο αλλά... λοιπόν, αν θέλουμε να προσφέρουμε υπηρεσίες στο μπασκετάκι μας καλύτερα να βοηθήσουμε να ξυπνήσουμε από τον λήθαργο και να προτείνουμε παραδείγματα με τα οποία μπορούμε να συγκριθούμε. Ας πούμε την Κύπρο – ναι, μη γελάτε, μακάρι να μπορέσουν οι ομαδάρες μας του υπερπρωταθλήματος της Α1 να οργανωθούν ΟΛΕΣ όπως είναι οργανωμένες οι Κυπριακές! Για Τουρκία δεν το συζητάω, μετά από αυτή την πουτάνα την κρίση που μας χτυπάει – και θα μας χτυπάει και για τα επόμενα πολλά χρόνια, να είστε σίγουροι – το Τουρκικό πρωτάθλημα δεν μπορούμε να το φτάσουμε ούτε σε 20 χρόνια (άσε που αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, και στην «μπασκετική κουλτούρα» μάς έχουν προσπεράσει προ πολλού). Και εσείς μου μιλάτε για Γερμανίες και Μόναχα! Αυτά ούτε στα όνειρά μας… και σόρυ για την έκταση και τη γλώσσα.
    Αριστοτέλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ανωνυμος
    Τα πράγματα ειναι απλα (και εδω): Ετσι του είπαν να γράψει, έτσι έγραψε. Τιποτε άλλο. Ουτε να διαφωνήσεις μαζι του δεν αξίζει τον κόπο...
    @ Keraynopoylos
    Ωραία. Από εδώ και πέρα, θα γκρεμίζεται δίπλα μας το σύμπαν και εγώ θα σας γράφω τι όμορφος κόσμος αγγελικά πλασμένος είναι ο κόσμος του μπάσκετ. Αυτό θέλεις; Δεν το νομιζω...
    @ Αριστοτέλης
    Καλέ, ποιός έκανε σύγκριση Γερμανίας-Ελλάδας; Πλάκα κάνεις; Ισα ίσα αυτό γράφω ότι δεν υπάρχει σύγκριση. Εσύ έκανες το... φάουλ! Ακούς εκεί να μας συγκρίνεις με τους Κύπριους; Ξέρεις φίλτατε ότι από φέτος έχουν κλειστό πρωτάθλημα, λεφτά να φάνε και οι κότες (η τελευταία ομάδα έχει περισσότερα από την 3η της Α1) και το μόνο τους πρόβλημα είναι ότι οι διαιτητές είναι άσχετοι και επικίνδυνοι; Σε παρακαλώ, μη συγκρίνεις ξανά την κυπριακή λίγκα με τον ΕΣΑΚΕ. Τουλάχιστον ατυχής σύγκριση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σωστή η αναφορά στους "ποδοσφαιρικούς".Ας μην τους χρεώνεται ένα άθλημα το οποίο Τρίτη/Τετάρτη στο ch.L. πρόσφερε τουλάχιστον από ένα ωραίο παιχνίδι. Όλοι αυτοί πρέπει να πάνε σε κανά Millwall-Westham μήπως κι ηρεμήσουν...

    Νομίζω πως πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα της Bayern Munich στο μπασκετικό μας μέλλον...


    υ.γ.
    προτού φτιάξει την...Μ-Λίγκα δεν πάει να επισκεφτεί την Γερμανία να μάθει το "know-how";Έστω εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails