Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

"Μ" όπως λέμε... Μαςταπρήξατε

Η λέξη Μεσόγειος αρχίζει από το γράμμα Μ. Και η λέξη ματαιοδοξία πάλι από Μ ξεκινάει. Όπως και η μονομανία. Και μία άλλη γνωστή λέξη ξεκινάει από Μ αλλά ας μη το κάνουμε θέμα, τουλάχιστον για την ώρα…
Είχαν δεν είχαν λοιπόν οι δύο ηγέτες (μπρρρρ) του ελληνικού μπάσκετ κατάφεραν να στρέψουν ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης (μιας και ευτυχώς υπάρχουν και αρκετοί που δεν τους δίνουν την παραμικρή σημασία και καλά κάνουν…) στο αν τελικά θα γίνει η περιβόητη Μεσογειακή ή όπως αλλιώς τη βαφτίσουν Λίγκα ή αν θα διαλυθεί το πρωτάθλημα της Α1 και ποιος από τους δύο… ισχυρούς θα επικρατήσει τελικά. Ποιος δηλαδή θα καταφέρει να ασελγήσει πάνω από το πτώμα του ελληνικού μπάσκετ αφού πλέον αυτό είναι το μοναδικό ζητούμενο από εδώ και πέρα.
Την άποψή μου για την περιβόητη Μεσονοτιοανατολικοκεντρική Μεσογειακή Λίγκα την έχω γράψει προ πολλού, να την επαναλάβω. Πρόκειται για μία εντελώς ανέφικτη αυτή τη στιγμή λίγκα, για περισσότερους από… χίλιους λόγους αφού στο άρπα-κόλα δεν στήνονται διοργανώσεις (παρά μόνο εντός συνόρων κακή ώρα…) μόνο με λόγια υποσχέσεις και με μοναδικό γνώμονα την προσωπική προβολή του πατερούλη του ελληνικού μπάσκετ. Και εδώ είναι το ζητούμενο. Το δεύτερο Μ που ανέφερα παραπάνω και αφορά στη ματαιοδοξία του να γίνει ξανά πρωταγωνιστής και εκτός των στενών ορίων της Ψωροκώσταινας, ο «πατριάρχης» του σύγχρονου ελληνικού μπάσκετ Γιώργος Βασιλακόπουλος. Από τη στιγμή που στην Ελλάδα εδώ και χρόνια παίζει χωρίς αντίπαλο και με τα πιόνια (βλ.Οικονομίδης) «δικά του», το μόνο που θέλει μέσα από την προπαγάνδα περί δημιουργίας μίας νέας ευρωπαϊκής λίγκας είναι να μπει στο μάτι αυτών που τον έδιωξαν από τα ευρωπαϊκά οφίτσια. Δίχως να τον ενδιαφέρει αν αυτό που θέλει να φτιάξει θα κάνει καλό όπως δεξιά και αριστερά υποστηρίζει στο ελληνικό μπάσκετ, παρά μόνο να ικανοποιήσει τον εγωϊσμό του και να φανεί ξανά ισχυρός στα μάτια αυτών που τον εκδίωξαν πριν μερικούς μήνες από τη FIBA Europe.
Το να το παίζει καμπόσος στην Ελλαδίτσα και να τη «βγαίνει» στον Οικονομίδη δεν είναι δα και κατόρθωμα. Με σημαδεμένη τράπουλα έχουν μοιρασθεί τα φύλλα και θα τον κερδίσει ακόμη και με «ζευγάρι» από "λοζέ" πεντάρια. Ακόμη και σε αυτό όμως, θέλει να δείξει ότι έχει το πάνω χέρι αν και πραγματικά δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος να το κάνει αφού τρέχει μόνος του και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να βγει δεύτερος.
Απλά, να θυμίσω στον κ.Βασιλακόπουλο και όσους έχουν ασθενή μνήμη, τις προ τριετίας εξαγγελίες του για την περιβόητη… Βαλκανική λίγκα που διαφημιζόταν (τυχαίο; Κάθε άλλο…) από τους ίδιους προπαγανδιστές αλλά όταν το σχέδιο αυτό έπεσε στο κενό αφού στη συγκεκριμένη διοργάνωση γύρισαν την πλάτη πρώτες οι ελληνικές ομάδες, η λίγκα αυτή έγινε η πρώτη στην ιστορία, παγκοσμίως, που διακόπηκε μετά από 2-3 μήνες αγώνων δίχως να πάρει χαμπάρι κανείς πότε ξεκίνησε και πότε… τελείωσε. Να θυμίσω ποιοι είχαν πάει στις Βουλγαρίες, στα Σκόπια και στις Ρουμανίες για συνεντεύξεις Τύπου, παρουσιάσεις κλπ; Αυτοί ξέρουν…
Από τη μία πλευρά λοιπόν ο Μεγαλειότατος του ελληνικού μπάσκετ και από την άλλη ο μίζερος πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ. Που αντί να ασχοληθεί (λέμε τώρα…) με τα του οίκου του ή με ότι έχει απομείνει από αυτό, το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι μη τυχόν και η δημιουργία της Μεσογειακής Λίγκας τον κάνει να χάσει τη θέση του ως πρόεδρος της λίγκας. Τον έχει πιάσει δε μία μονομανία αντιπαράθεσης, όχι ευθείας με τον «πατερούλη» του Βασιλακόπουλο -αυτόν που τον έβαλε δηλαδή στη θέση που βρίσκεται εδώ και χρόνια και τον «στηρίζει» απλά και μόνο επειδή δεν πρόκειται ποτέ να σηκώσει ανάστημα και να αντιπαρατεθεί μαζί του- αλλά με όσους στηρίζουν την περιβόητη Μεσογειακή… σαλάτα σε σημείο που ξεπερνάει και τα όρια της γραφικότητας.
Το μόνο ευχάριστο από όλη αυτή τη γελοιότητα που μας περιβάλει είναι πως άρχισαν να εμφανίζονται τις τελευταίες εβδομάδες περισσότερες από μία φωνές απόγνωσης και αντίδρασης στα όσα λαμβάνουν χώρα μπροστά στα μάτια μας, φωνές που δεν θα αργήσουν να μαζευτούν και να γίνουν κραυγή απόγνωσης για αυτούς που «κυβερνάνε» το ελληνικό μπάσκετ.
Κλείνω, δε, με τον ίδιο τρόπο που έγραψα τον επίλογο στα τέλη Δεκέμβρη μετά τα όσα είχαν γίνει στην Πυλαία αναφορικά στους δύο… πρωταγωνιστές μας.
«Μέχρι τότε θα επιτρέψετε σε όλους εμάς που πιστεύουμε ότι υπάρχει καλύτερο μπάσκετ και το θέλουμε, να εκφράζουμε την οδύνη και τον αποτροπιασμό μας που συνεχίζετε και κάνετε κουμάντο στο πτώμα του ελληνικού μπάσκετ

3 σχόλια:

  1. Είναι σίγουρο ότι ο Βασιλακόπουλος θεωρεί πολύ λίγη τη θέση της προεδρίας της ΕΟΚ σε σχέση με τα... περασμένα μεγαλεία. Και το αστείο είναι ότι η ελληνική Α1 αντί να ενισχυθεί όπως και καλά ήταν ο σκοπός της δημιουργίας της νέας λίγκας θα μείνει πολύ πίσω σε προβολή και ίσως και άστεγη τηλεοπτικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δηλαδή Γιάννη, συγγνώμη, για να καταλάβω: Θα αλλάξει ο μπασκετικός χάρτης της μισής Ευρώπης μόνο από ματαιοδοξία και για να προβληθεί ο Βασιλακόπουλος; Στέκει με σοβαρές δάφνες πειθούς μια τέτοια ανάλυση?

    Το μονομπλοκ και η στόχευση αποκλειστικά στον Βασιλακόπουλο, μήπως δε βοηθάει για να εξαχθούν ολοκληρωμένα συμπεράσματα; Μήπως (δεν λέω ότι γίνεται συνειδητά) αποπροσανατολίζει από τις πραγματικές αιτίες;

    Δεν έχω τις απαντήσεις, ούτε για όλες τις αιτίες, πόσο μάλλον για τις λύσεις. Το μόνο που ξέρω στα σίγουρα είναι ότι δεν μπορεί να ευθύνεται αποκλειστικά ένας άνθρωπος.

    Και αυτός ο άνθρωπος είναι σίγουρα -αν μη τι άλλο- αντιφατικός. Σκέφτηκαν ποτέ οι (αρκετοί) δημοσιογράφοι που του κάνουν πολεμική, αν θα ήταν καλύτερο αντί να "ζεσταίνουν" τις αδύναμες πλευρές του να ενθαρύνουν τις καλές; Στις οποίες περιλαμβανονται οι απόψεις του για την φιλοσοφία και στόχευση του αθλητισμού εν γένει?

    Από τις περισσότερες αναλύσεις, αυτό που βγαίνει είναι ότι αν πάψει ο "ηγεμονισμός" του Βασιλακόπουλου, θα σταματήσουν τα δεινά του ελληνικού μπάσκετ. Μακάρι να ήταν έτσι, τόσο εύκολο. Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι πιο σύνθετη.

    Φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @colonel gomelsky
    1ον: Δεν θα αλλάξει κανένας μπασκετικός χάρτης, καμιας... μισής Ευρώπης αλλά 2-3 χωρών της Ευρώπης και καποιων αραβικών (αν θα γίνει πραγματικότητα το σχέδιο).
    2ον: Προσωπικά δεν τραβάω κανενα ζόρι με τον Βασιλακόπουλο αλλά με τις πρακτικές του εδώ και δεκαετίες. Επιμένω και θα επιμένω ότι η συγκεκριμένη ιστορία είναι ξεκάθαρα προσωπικό του θέμα να αποδείξει στους Ευρωπαίους ότι είναι ακόμη ισχυρός. Οπως έκανε (ανεπιτυχώς) μετά την καταψήφισή του για πρόεδρος της FIBA μαζεύοντας τους... αντάρτες (Ουκρανούς, Ισραηλινούς, Βούλγαρους κλπ) στην Αθήνα για "πόλεμο ενάντια στο κατεστημένο" (το ίδιο κατεστημένο που ο ίδιος στήριζε για πολλά χρόνια). Οπως έκανε με την πατάτα της Βαλκανικής Λίγκας. Δηλαδή, όλα αυτά θέλει να τα κάνει για το καλό του ελληνικού μπάσκετ; Είμαστε σοβαροί τώρα; Ξύπνησε δηλαδή ένα πρωί και είπε "θα τα αλλάξω όλα"; Τόσα χρόνια που ήταν στη FIBA Europe γιατί δεν ασχολήθηκε; Είχε βάλει το ανδρείκελο τον Οικονομίδη για να είναι σίγουρος ότι δεν θα αλλάξει τίποτα, και τώρα λόγω της παντελούς ανυπαρξίας του αλλά ΚΥΡΙΩΣ της αδιαφοριας Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού επέστρεψε ως... Μεσίας.
    και σε τελική ανάλυση για ποιες απόψεις για την φιλοσοφία και στόχευση του αθλητισμού μας έχει μιλήσει; Για την "κατάρα του στοιχήματος" το οποίο οι διοργανώσεις της FIBA Europe είχαν ως βασικό σπόνσορα σχεδόν σε ολη του τη θητεία ως πρόεδρος; Δουλευόμαστε και μεταξύ μας τώρα δηλαδή;
    Ο ηγεμονισμός του έχει οδηγήσει το ελληνικό μπάσκετ εδώ που είναι τώρα. Το ότι εδώ και δεκαετίες δεν έχει επιτρέψει σε καμία φωνή όχι αντίδρασης αλλά απλά αντίρρησης να ακουστεί μέσα στην Ομοσπονδία (του) που είναι και το τσιφλίκι του. Ενω έχουν περάσει κατά καιρούς διάφοροι αξιόλογοι παράγοντες, όλοι τους έστριψαν δια του αρραβώνος όταν κατάλαβαν ότι δεν υπήρξε ούτε μία περίπτωση στο εκατομμύριο να αλλάξουν έστω κάτι σε μία τελματωμένη ομοσπονδία. Και δυστυχώς, πλέον είναι πολύ αργά για αλλαγές...
    Εδώ είμαι,ανοικτός για κάθε κουβέντα επί του θέματος. Απλά, γίνομαι "επιθετικός" γνωρίζοντας για πολλά χρόνια, πρόσωπα, κατατάσεις και πρακτικές που επικρατούν που μόνο κακό κάνουν σε αυτό που αγαπάω και υπηρετώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails