Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Σσσσσσσσ... Εφυγε ο Γούντεν

Ενώ στο μπασκετικό Ελλαδιστάν δεν μπορούν να χωρίσουν δύο γαϊδάρων άχυρα, το υπόλοιπο μπασκετικό στερέωμα από τα ξημερώματα του Σαββάτου θρηνεί. Θρηνεί για την απώλεια του μεγαλύτερου των μεγάλων προπονητών της πορτοκαλί μπάλας. Του Τζον Γούντεν. Ο θρυλικός προπονητής του UCLA, ο άνθρωπος μπάσκετ, ο προπονητής των ρεκόρ έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών στα 99 του χρόνια στον τόπο όπου μεγαλούργησε, σε νοσοκομείο του Πανεπιστημίου UCLA χάνοντας μία άνιση μάχη.

"Το μπάσκετ έχασε έναν γίγαντα" ήταν τα πρώτα λόγια του Τζέρι Ουέστ για την απώλεια του coach Wooden ενώ όλος ο μπασκετικός πλανήτης έχει βυθιστεί στη θλίψη για την απώλειά του.
Ο Γούντεν γεννήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 1910 στο Χολ της basketland Ιντιανα και έγινε ο πρώτος μπασκετάνθρωπος που έγινε μέλος του Hall of Fame τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής, επίτευγμα που σημείωσαν στη συνέχεια ο Λένι Ουίλκενς και ο Μπιλ Σάρμαν.
Θεωρείται και όχι άδικα ο πιο επιτυχημένος προπονητής στην ιστορία του NCAA έχοντας κατακτήσει 10 πρωταθλήματα σε διάστημα 12 χρόνων (1964, 1965, 1967, 1968, 1969, 1970, 1971, 1972, 1973, 1975) τα τρία εκ των οποίων με την ομάδα του UCLA αήττητη με ρεκόρ 30-0. Αναδείχθηκε προπονητής της χρονιάς έξι φορές ενώ έχει κατακτήσει δεκάδες ακόμη ατομικές διακρίσεις.
Η μπασκετική του καριέρα ξεκίνησε στο Πανεπιστήμιο του Περντιού του 1929 ως παίκτης ενώ η προπονητική το 1946 στο Πανεπιστήμιο Ιντιάνα Στέιτ για να πάει το 1948 στο UCLA από το οποίο αποχώρησε το 1975 έχοντας σαρώσει τους τίτλους.
Μέλος οκταμελούς οικογένειας, είχε τρεις αδερφούς και δύο αδερφές οι οποίες όμως πέθαναν πριν φτάσουν στην ηλικία των τριών ετών λόγω ανίατων ασθενειών.
Οι παίκτες που έχει αναδείξει και βοηθήσει μέσα από την προπονητική είναι δύσκολο να… καταμετρηθούν και απλά αναφέρουμε τους Ουόλτ Χάζαρντ, Γκέιλ Γκούντριτς, Λου Αλσιντορ (Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ), Σίντνει Γουίκς, Μπιλ Ουόλτον κ.α.
Το 2009 στο Sporting News τον ανέδειξε ως «Κορυφαίο προπονητή όλων των εποχών» ενώ έχει λάβει εκατοντάδες ακόμη διακρίσεις και τιμές ενώ το γήπεδο όπου αγωνίζεται η ομάδα μπάσκετ του UCLA έχει πάρει το όνομά του.
Εχει εκδόσει επτά βιβλία για το μπάσκετ και την καριέρα του και θα μείνει στην ιστορία και για τις ατάκες του (που χρησιμοποιούσε ως κίνητρο για τους παίκτες του) αλλά κυρίως για το γεγονός ότι εδώ και πολλές δεκαετίες όσοι αναφέρονταν ή τον προσφωνούσαν ποτέ δεν τον αποκαλούσαν με το όνομά του αλλά με δύο λέξεις: The coach.
Το προσωπικό του site που έχει από το πρωί πρώτο θέμα τον θάνατό του… http://www.coachwooden.com/

Δείτε ένα ελάχιστο αφιέρωμα στον άνθρωπο που τον φώναζαν coach...




2 σχόλια:

  1. Μπραβο φιλε για την αναφορα στον θρυλο κοουτς Γουντεν..
    Δεν ειδα & πολλες αναφορες στα Ελληνικα σαιτ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Δεν είδα & πολλές αναφορές στα Ελληνικά σάιτ"... welcome to earth Greece φίλε μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails