Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

S(ave) O(ur) S(ouls)

Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Το πρωτάθλημα μπάσκετ της Α1 του ΕΣΑΚΕ και οι περισσότερες εκ των 14 ομάδων περιμένουν πως και πώς να… προλάβουν την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου για να τα… κλείσουν τα μαγαζιά. Με τον ΕΣΑΚΕ, τον πρόεδρό του κ.Οικονομίδη και το Διοικητικό Συμβούλιο να παρακολουθούν απαθέστατοι και ανίκανοι να αντιδράσουν την κατάρρευση του οικοδομήματος, το πρωτάθλημα της Α1 αλλοιώνεται μέρα με τη μέρα αφού οι περισσότερες ομάδες δεν έχουν ούτε σεντ στο ταμείο τους, χρωστάνε σε όποιον μιλάει ελληνικά (και αγγλικά, και γαλλικά, και ισπανικά…) και όλοι εμείς βλέπουμε το μπάσκετ της Α1 να αιμορραγεί και κανείς να μην μπορεί να το σώσει.
Η κατάσταση λοιπόν έχει ξεφύγει για τα καλά και όλα δείχνουν πως αν προλάβει να ολοκληρωθεί η κανονική περίοδος δίχως μαζικές αποχωρήσεις παικτών θα είναι θαύμα θαυμάτων.
Πληροφορίες του greekbball αναφέρουν ότι ήδη από Μάρτη μήνα πολλές ισπανικές (κυρίως) και ιταλικές ομάδες έχουν βάλει στο στόχαστρό τους πάνω από δέκα παίκτες (Ελληνες και ξένους) που αγωνίζονται στο ελληνικό πρωτάθλημα και παραμένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες προκειμένου να τους εντάξουν στο δυναμικό τους ενόψει των δικών τους πλέι-οφ με τους παίκτες να έχουν την ευκαιρία να «σώσουν» οικονομικά τη δική τους χρονιά αφού από τις ελληνικές ομάδες τους ξέρουν πως δεν πρόκειται να πάρουν ούτε σεντ, τόσο από τα χρωστούμενα όσο και από όσα έχουν λαμβάνουν από εδώ και πέρα.
Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε την παντελή απουσία αντίδρασης από πλευράς του συνδέσμου των παικτών, του ΠΣΑΚ. Μέχρι και πέρυσι ο πολυπράγμων ΠΣΑΚ μας είχε συνηθίσει σε συχνές ανακοινώσεις-καταγγελίες για τις ομάδες που δεν πλήρωναν τους παίκτες τους και για πόσο καιρό ενώ φέτος δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ΜΙΑ ανάλογη κίνηση. Μήπως φταίει το γεγονός ότι ο πρόεδρός του Λάζαρος Παπαδόπουλος αγωνίζεται φέτος στο ελληνικό και όχι (όπως πέρυσι) στο ισπανικό και δεν έχει την αντίστοιχη «άνεση» στο να βγάζει στο «ντάκο» τους κακοπληρωτές;
Η κατάσταση λοιπόν έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Ηδη τέσσερις ομάδες μέσα στη φετινή σεζόν, ΑΕΚ (23 Δεκεμβρίου), Τρίκαλα (12 Μαρτίου), Πανιώνιος (18 Μαρτίου) και Μαρούσι (22 Μαρτίου) έχουν κάνει προειδοποιητικές αποχές από τις προπονήσεις τους σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Και στις τέσσερις αυτές ομάδες οι παίκτες όμως γνωρίζουν πως το να πληρωθούν είναι από δύσκολο έως απίθανο. Στα Τρίκαλα ήδη αποχώρησαν δύο παίκτες (Τζιγκάνοβιτς και Ζούπαν) μετά τον αμερικανό Εϊμπραμς (ο οποίος μέχρι τότε ήταν πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος). Από την ΑΕΚ έφυγε προ διμήνου ο ΜακΓκραθ, από τον Πανιώνιο προσπαθούν να «ξεφορτωθούν» τον Ελντερ ενώ οι υπόλοιποι ξένοι ετοιμάζουν σιγά-σιγά τις βαλίτσες τους. Στο Μαρούσι είναι κοινό μυστικό πως δύο παίκτες που «λογίζονται» τραυματίες εδώ και δύο εβδομάδες απέχουν επιδεικτικά από τους αγώνες λόγω του ότι είναι απλήρωτοι εδώ και πολλούς μήνες ενώ οι ξένοι της ομάδας παραμένουν μέχρι νεοτέρας στο ρόστερ με την αγωνιστική τους συμπεριφορά πάντως να έχει αλλάξει άρδην. Και δεν είναι μόνον οι παραπάνω ομάδες.
Η Ολύμπια (όπως και ο ΓΣ Λάρισας πέρυσι) δύσκολα θα κρατήσει τους ξένους της μέχρι το τέλος (ήδη αποχώρησε εκτοξεύοντας μύδρους κατά πάντων ο προπονητής Γ.Καλαφατάκης που πάντως έβγαλε την… ουρά του απ’ έξω στην αποτυχία της ομάδας να μείνει στην κατηγορία), στον Ηλυσιακό παίζουν για το… ονόρε όντας και εκεί πολλοί παίκτες απλήρωτοι εδώ και μήνες ενώ πληροφορίες θέλουν και άλλες δύο ομάδες της Α1 που θεωρούνται «υπεράνω υποψίας» να έχουν απλήρωτους τους παίκτες τους εδώ και μήνες.
Σε όλα τα παραπάνω προσθέστε την κατάντια της ΑΕΚ που δεν έχει χρήματα να πληρώσει όχι απλά για πετρέλαιο στο Ελληνικό ώστε να γίνονται προπονήσεις και αγώνες κάτω από ανθρώπινες συνθήκες αλλά ούτε καν τα έξοδα των διαιτητών. Οι απειλές δε του προέδρου της ΚΕΔ κ.Συμεωνίδη είναι κατόπιν εορτής αφού βάσει του Πειθαρχικού Δικαίου του ΕΣΑΚΕ (άρθρο 36) η ΑΕΚ θα έπρεπε ήδη από την περασμένη εβδομάδα και τον αγώνα με τον Πανελλήνιο να τιμωρηθεί αυτόματα με μία αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών επειδή δεν πλήρωσε τους διαιτητές και κάθε φορά που αυτό επαναλαμβάνεται να τιμωρείται ξανά και ξανά με διπλάσια ποινή (τη δεύτερη φορά με 2 αγωνιστικές, την τρίτη με 4 κ.ο.κ.). Όμως οι διαιτητές και η ΚΕΔ έκαναν τα… στραβά μάτια και τώρα απειλούν με «αποχή» από τον επόμενο αγώνα με το Μαρούσι αν και οι ίδιοι οι διαιτητές προκάλεσαν με τη «χαλαρή» στάση τους στο ματς με τον Πανελλήνιο την κατάσταση αυτή.
Κατά τα’ άλλα το πρωτάθλημα της Α1 διεξάγεται υπό ίσοις όροις…

10 σχόλια:

  1. Πολύ καλό το άρθρο σου. Πιστεύω ότι το φετινό πρωτάθλημα της Α1 είναι 'ως μη γενόμενο'. Καλύτερα είναι να το ξεχάσουμε και να δούμε από δω και πέρα τί θα γίνει. Πρότασή μου: Αυτήν την στιγμή, η Ελληνική αγορά δεν σηκώνει επαγγελματικό μπάσκετ όπως το ξέρουμε. Το μοντέλο της Ισπανίας και της Ιταλίας μόνο 2,5 ομάδες (ΠΑΟ, ΟΣΦΠ και λίγο ο Άρης) μπορούν να το ακολουθήσουν. Αντίθετα, πολύ καλό πρότυπο για την παρούσα συγκυρία είναι η Γαλλία. Εκεί την ευθύνη του πρωταθλήματος την έχει η ομοσπονδία και οι ομάδες είναι περίπου δημόσιες, αφού οι κατά τόπους δήμοι έχουν πολύ σημαντικές αρμοδιότητες στην οργάνωσή τους. Θα πρότεινα λοιπόν την ΟΜΑΔΙΚΗ αυτοδιάλυση όλων των ΚΑΕ και την επανέναρξη της Α1 με ομάδες που εκπροσωπούνται από τους ΑΣ και δέχονται οικονομική βοήθεια από τους δήμους και τοπικούς επιχειρηματίες. Θέσπιση σάλαρι-καπ και δραστική μείωση των ξένων και δυνατότητας αλλαγών τους. Οι Έλληνες παίκτες θα είναι αμοιβόμενοι αλλά θα μπορούν να αποχωρούν για άλλα πρωταθλήματα όποτε θελήσουν. Αναγκαστικά, για να υπάρξει ανταγωνισμός, ΠΑΟ και ΟΣΦΠ θα υφίστανται τις ίδιες ρυθμίσεις, που σημαίνει ότι στην Ευρώπη θα παίζουν με διαφορετικές ομάδες (δεν είναι όμως η πρώτη φορά στην ιστορία του Ελλ μπάσκετ. Και στα 80ς ο Άρης το ίδιο έκανε). Σκοπός είναι η ολοκληρωτική απαγκίστρωση από το κύκλωμα των μάνατζερ και η επανασύνδεση των ομάδων με τις τοπικές κοινωνίες και αγορές, η ανάδειξη Ελλήνων παικτών (αλλά και ταλαντούχων ξένων) και η δημιουργία ίσου ανταγωνισμού. Οι Ελληνικές ομάδες θα πρέπει να θυμηθούν αυτό που έκαναν πολύ καλά - την καλλιέργεια του αθλήματος - προτού ξαναγίνουν επαγγελματικές. Μετά από μια περίοδο 3-5 χρόνων, οι ομάδες μπορούν να ξανασυστήσουν ΚΑΕ, αλλά μόνο αφού καταθέσουν μακροπρόθεσμα σχέδια για την χρηματοδότησή τους. Ακόμα και τότε όμως, οι Ελληνικές ομάδες θα πρέπει να καταλάβουν ότι στην Ελλάδα το επαγγελματικό μπάσκετ έχει συγκεκριμένες δυνατότητες. Το μοντέλο μας πρέπει να είναι η Σερβία και η Γαλλία, όχι η Ρωσία και η Ιταλία όπου οι γηγενείς παίκτες είναι είδος εν ανεπαρκεία. Το επαγγελματικό μπάσκετ στην Ελλάδα πρέπει να υπηρετεί την εξέλιξη του Ελληνικού μπάσκετ γενικότερα. Το σημερινό μοντέλο έχει χρεωκοπήσει οικονομικά και ηθικά.

    Απεργοσπάστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ Απεργοσπάστης
    Δεν είναι μόνο το φετινό πρωτάθλημα «ως μη γενόμενο» αλλά τουλάχιστον τα τέσσερα τελευταία. Δηλαδή πέρυσι έγινε επί ίσοις όροις με όσα έγιναν στη Λάρισα και στο Αιγάλεω; Ή πριν λίγα χρόνια στον Μακεδονικό, τον Απόλλωνα Πατρών κλπ; Όλα αυτά που αναφέρεις για το «γαλλικό πρότυπο» δεν μπορούν να γίνουν στην Ελλάδα γιατί απλά οι Δήμοι (κυρίως) και οι Νομαρχίες είναι πιο χρεωμένες από τις ΚΑΕ. Επειδή δηλαδή δεν τα παρακολουθούμε στενά πιστεύεις ότι δεν συμβαίνουν; Στον δικό μου Δήμο της Νίκαιας υπάλληλοι είναι απλήρωτοι εδώ και δύο χρόνια ενώ τα χρέη προς ΙΚΑ και άλλους φορείς είναι ασύλληπτα. Για να μην πάω στον Δήμο Πειραιά που είναι υπερχρεωμένος εδώ και μια δεκαετία. Τα περί σάλαρι καπ, μείωσης ξένων κλπ δεν είναι εφικτά για διαφορετικούς λόγους. Ειδικά το περι μείωσης ξένων αντίκειται στους νόμους της ΕΕ και δεν μπορείς να υποχρεώσεις έναν ευρωπαίο πολίτη να εργαστεί στην Ελλάδα. Άλλο που εμείς (και κάθε χώρα) βάζουμε όρια για τα μάτια του κόσμου στους κοινοτικούς. Π.χ. στη Γερμανία ουσιαστικά η ξένοι είναι… 10 σε κάθε ομάδα αφού ξέρουν πως δεν μπορούν να σταματήσουν όποια ομάδα θέλει να έχει και… 12 ξένους. Συμφωνώ με τα της αποχώρησης Ελλήνων παικτών για άλλα πρωταθλήματα όχι όποτε θελήσουν αλλά από τον πρώτο μήνα που μένουν απλήρωτοι. Οσο για τα περι «καλλιέργειας» του αθλήματος, απλά βαυκαλιζόμαστε λέγοντας πως υπάρχουν υποδομές όταν αναφερόμαστε σε αυτό σε σχέση με τις μεγάλες ομάδες. Δηλαδή πότε ο Παναθηναϊκός που κυριαρχεί εδώ και 12 χρόνια έβγαλε κάποιον δικό του παίκτη; Ο Ολυμπιακός μετά τον Σιγάλα; Τα ταλέντα που υπάρχουν στην Ελλάδα και είναι πολλά προχωράνε όχι επειδή υπάρχει σύστημα (γιατί αν ανοίξω κουβέντα για τις επιλογές παικτών στις μικρές Εθνικές ομάδες θα κλείσουν πολλά σπίτια…) αλλά επειδή κάποια παιδιά και οι γονείς τους τους παρέχουν τα εχέγγυα για να ασχοληθούν με αυτό που αγαπάνε. Δεν υπάρχει κανένα σύστημα, καμία υποδομή. ΚΑΜΙΑ. Εδώ καταργήθηκε το Χριστουγεννιάτικο τουρνουά της ΕΟΚ από το οποίο ξεπήδησαν δεκάδες (έως εκατοντάδες) παίκτες…
    Για μένα η λύση είναι μία και μοναδική. Κατάργηση του ΕΣΑΚΕ (με τη μορφή που έχει τώρα), δημιουργία ενός νέου επαγγελματικού φορέα και κλειστή λίγκα με τη συμμετοχή το πολύ 10 ομάδων. Εγγυητικές επιστολές ύψους τουλάχιστον 3 εκατομμυρίων ευρώ, ξεχωριστή νομοθεσία με αυτή της ΕΟΚ, ξεχωριστή διαιτησία που να μην υπάγεται στην ΕΟΚ και 10 άκρως επαγγελματικές ομάδες-επιχειρήσεις. Το μπάσκετ πάνω απ’ όλα είναι θέαμα και δεν με ενδιαφέρει αν θα παίζουν 10 Ελληνες ή 10 Νιγηριανοί. Να βλέπω ένα υγιές πρωτάθλημα που θα τηρούνται οι νόμοι που υπάρχουν θέλω, κάτι που έχει να γίνει στη χώρα μας (σε αθλητικό και πολιτικό επίπεδο) από την εποχή το Σόλωνα…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το πιο πιθανο ειναι να αποχωρησουν οι Ολυμπιακος και Παναθηναικος μονιμα για ευρωλιγκα και να περιελθουμε σε μια κατασταση α λα Αδριατικης Λιγκας οπου ειτε θα συμμετεχουν στα play-off ειτε καθολου..

    Η πραγματικοτητα ειναι λογω ελλειψης χρηματων οι ομαδες μπορουν να επιζησουν μονο με χορηγιες(αν τις παιρνουν κι αυτες) και εισπραξεις.. αλλιως ειναι ανεφικτο και θα εχουμε αλλοιωση του πρωταθληματος καθε χρονια.

    Εγγυητικες επιστολες 3 μυριων ευρω ειναι ανεφικτο.. εδω στην ισπανια που ειναι 3.5 αν δεν κανω λαθος και ισα που την παλευουν κι εκει.

    Το πρωταθλημα οπως λες Γιαννη ειναι μια παρωδια εδω και χρονια. Αυτο που λες με κλειστη λιγκα ναι.. αλλα τα μεγεθη αυτα δεν γινεται να υπαρξουν στην Ελλαδα.

    Σαλαρυ καπ δεν νοειται.. μονο αν φυγουν Ολυμπιακος και Παναθηναικος απο την λιγκα. Αλλιως δεν προκειται να το δεχτουν με τιποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για να μη τα πολυλογω αξιζουν να επιζησουν μονο ομαδες που μπορουν να στηριχτουν απο τους οπαδους τους.. ομαδες σαν τον Πανελληνιο και το Μαρουσι για παραδειγμα που ειναι παρενεργειες του συστηματος με 100 οπαδους μονο κακο κανουν στην Α1..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και οι δυο έχετε δίκιο στις απόψεις σας, δείγμα ότι το πρόβλημα είναι σίγουρα πολύ περίπλοκο. Πάντως αυτήν την αποστροφή περί 10 Νιγηριανών δεν πρέπει να την εννοούσες Γιάννη. Καλά, ΠΑΟ και ΟΣΦΠ δεν βγάζουν παίχτες χρόνια τώρα. Ο Πανιώνιος και το Περιστέρι στα 90ς όμως; Ο Ηρακλής στα 00ς; Η μισή Εθνική Νέων που πήρε το χρυσό το 2002 δεν ανήκε στην ΑΕΚ (Ζήσης, Μπουρούσης κλπ); Ο ΠΑΟΚ του Μπάνε (2002-2005); Όποιος (είναι αναγκασμένος να) ψάχνει, βρίσκει. Το θέμα είναι ότι η χρεωκοπία των ΚΑΕ απαγκίστρωσε πλήρως τις ομάδες ως οργανισμούς από τις τοπικές κοινωνίες. Αυτό που έχουμε στην Ελλάδα είναι ένα στρεβλό κατασκεύασμα που συντηρεί ένα μίζερο αλισβερίσι κάποιων λίγων. Και το ποδόσφαιρο το ίδιο θα ήταν, αλλά ας όψεται ο κρατικός κορβανάς του ΟΠΑΠ που το ψευτο-συντηρεί. Το θέμα είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι Ισραήλ. Υπάρχουν άλλες 3-4 ομάδες με κόσμο και δυναμική που θα μπορούσαν να συναγωνιστούν ΠΑΟ και ΟΣΦΠ. Απλά λέω ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να περάσουμε από μια περίοδο που το επίπεδο -έστω και υποχρεωτικά-θα γίνει ίδιο για όλους.

    Απεργοσπάστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ The Hoop
    Ποιες χορηγίες; Πλάκα κάνουμε τώρα; Με εξαίρεση τον Ολυμπιακό το τμήμα μάρκετινγκ του οποίου κάνει παπάδες δεν γνωρίζουν τη λέξη πουθενά αλλού. Κάτι έκανε το Μαρούσι (δίχως να διαθέτει τμήμα μάρκετινγκ αλλά μέσω διαφημιστή) και έπεσαν να το φάνε επειδή έκανε «κονέ» με τουρκική εταιρεία και χαρακτηρίστηκε από τον «πατερούλη» Βασιλακόπουλο «πορνεία». Και μην ακούσω πως η τάδε ομάδα έχει τον τάδε χορηγό κλπ γιατί μιλάμε για… συμφωνίες που δεν δίνουν ούτε 20-30 χιλιάρικα. Υπαρχουν, δε, ομαδες π.χ. σαν τον Πανιωνιο που φετος δεν εχουν χορηγια ουτε για το χιλιαρικο! Ναι Σίμο μου, εγγυητικές επιστολές 3 εκατομμυρίων. Και όποιος τα έχει. Ούτε σεντ παρακάτω. Όχι εγγυητικές των 300.000 ευρώ, να λένε ότι «εχουμε μπάτζετ ένα εκατομμύριο», να το ανεβάζουν στα τρία και να πληρώνουν τα… τρία. Δεν διαφωνώ με το δεύτερο σκέλος του post αλλα δεν είναι δυνατόν να διαγράψεις μια και καλή την ιστορία. Η λύση είναι να πάνε να παίξουν στα Ιωάννινα, το Ηράκλειο, την Ξάνθη, ή δεν ξέρω που αλλού.

    @ Απεργοσπάστης
    Δεν είναι το θεμα αν έχουμε δίκιο ή άδικο. Την άποψή μας εκφέρουμε. Για τα περι Νιγηριανών εννοείται ότι δεν το εννοούσα. Οσο για τα… ταλεντα που εβγαλαν οι ομαδες, κρύβεσαι πίσω από το δάχτυλό σου. Ο ιδιος το ειπες «Πανιώνιος και Περιστέρι στα 90ς» Να θυμισω ότι έχουμε 2010. Ο Ηρακλής στα 00ς. Να θυμισω ότι έχουμε 2010 και τον μεν Χατζηβρέττα ο Ηρακλής τον πήρε από τον Αίαντα (αν θυμαμαι καλά), τον Διαμαντιδη από την Καστοριά, τον Σόφο από την Καβαλα και παει λέγοντας. Η ΑΕΚ υποδομές; Πλακα κανουμε, ετσι; Ο Ζησης είναι γέννημα θρεμμα της ΧΑΝΘ, ο Μπουρούσης έπαιζε στην Αναγέννηση Καρδίτσας. Ο ΠΑΟΚ του Μπανε, εν μέρει, ναι. Υπηρχαν 2-3 παιδια που βγηκαν από τα τμηματα υποδομής. Δακτυλοδεικτούμενα… Δεν διαφωνώ καθόλου στο όποιος ψάχνει βρίσκει. Αλλα ούτε αυτό κάνουν. Οντως αυτό που έχουμε είναι ένα στρεβλό κατασκεύασμα αλλα εμεις το δημιουργήσαμε είτε με την ανοχή της πολιτείας είτε με τις πλάτες της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο Ηρακλής δεν έβγαλε παίχτες από τα εφηβικά του, σύμφωνοι, αλλά ο Χατζηβρέττας πήγε στον Ηρακλή σε ηλικία 17 χρονών, ο Λάζος το ίδιο, ο Σόφο ίσως και μικρότερος. Το 2002 ο ΠΑΟΚ κέρδισε το εφηβικό με τους γνωστούς (Βασιλειάδη, Βασιλόπουλο, Μαυροκεφ) αλλά και την επόμενη χρονιά το πήρε η ΑΕΚ με τον Σάκοτα, τον Σουρλή και άλλους. Πόσο μπάσκετ ήξερε ο Μπουρούσης όταν έφυγε από την Καρδίτσα; Δεν έχεις αντίρρηση ότι ο Πανιώνιος έκανε δουλειά στα 90ς, αλλά ο Καλαϊτζής για παράδειγμα ήρθε από τον Βόλο. Την εποχή που η Ολύμπια Λ. είχε καλή εφηβική ομάδα (Καραβασάνης κλπ) οι παίχτες προέρχονταν από όλη την Θεσσαλία, δεν ανήκαν ανέκαθεν στην Λάρισα. Η ουσία δεν είναι ένας παίχτης να παίζει σε μια ομάδα από τα 5 του. Αυτό στην Ελλάδα ποτέ δεν γινόταν. Ίσως δεν είναι και καλό να είναι η παραγωγή ταλέντων ευθύνη ομάδων που ασχολούνται αποκλειστικά με το αποτέλεσμα (όπως κάνουν για παράδειγμα οι μικρές εθνικές). Ο σκοπός είναι να παίζουν και να παίρνουν ευκαιρίες. Όπως είπες, πλέον κανείς δεν ασχολείται να ψάξει. Περιμένουν τον Δελημπαλταδάκη να τους πλασάρει την πραμάτεια αφού υποβιβαστεί ο Ηλυσιακός. Και ο λόγος είναι ο στρεβλός επαγγελματισμός που έχει εγκαθιδρυθεί. Όσο για την ΕΕ που ανέφερες στην πρώτη απάντησή σου, ξέχασα να σου πω ότι μετά από επιμονή της ΟΥΕΦΑ στην Συνθήκη της Λισσαβώνας ο αθλητισμός θεωρείται αγορά εργασίας ειδικού κοινωνικού ενδιαφέροντος, όπου επιτρέπονται ειδικοί κανόνες. Στην τελική, αν η Α1 πάψει να είναι τύποις επαγγελματική για 3 χρόνια, οι κανόνες της αγοράς εργασίας δεν ισχύουν απόλυτα. Εννοείται ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι Έλληνες παίχτες θα μπορούν να φεύγουν στο εξωτερικό όποτε θελήσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κατ αρχήν πρέπει να πούμε ποιος κατάστρεψε την Α1 και οι υπεύθυνοι κατά τη γνώμη μου είναι οι δύο «μεγάλοι» για πολλούς και διάφορους λόγους. Και μάλιστα είναι και οι μόνοι που μπορούν να την σώσουν! Και είναι μάλλον «υποχρεωτικό» να το κάνουν γιατί θεωρώ ακατανόητο να αδιαφορείς για αυτό που θεωρείς ως μεγαλύτερη επιτυχία σου να κατακτήσεις.

    Από κει και πέρα όμως να φτάνουμε στο σημείο να λέμε για «εγγυητικές επιστολές 3 εκατ. Ούτε ευρώ παρακάτω» είναι εκτός πραγματικότητας (αγαπητέ Γιάννη). Δεν υπάρχει κανείς στην Ελλάδα που να μπορεί να δώσει τέτοιες εγγυητικές, οπότε αν θέλουμε να συνεχίσει να υπάρχει πρωτάθλημα μπάσκετ πρέπει να δούμε την πραγματικότητα.

    Η Γαλλία έχει ένα πολύ καλό πρωτάθλημα, ανταγωνιστικότατο και δημοφιλέστατο με το μπάτζετ όλων των ομάδων να κυμαίνεται στο μέγιστο γύρω στα 2-2,5 εκατ. Μια χώρα με το μέγεθος και την οικονομική δυνατότητα της Γαλλίας έχει αυτά τα μπάτζετ γιατί αυτά μπορεί να έχει, διατηρώντας ένα υγιές πρωτάθλημα.

    Η Ελλάδα πιστεύω ότι μπορεί άνετα να έχει ένα πρωτάθλημα με μπάτζετ για κάθε ομάδα γύρω στο 1,5 εκατ., το οποίο θα είναι και ελκυστικότατο και υγιές. Είναι ένα μπάτζετ που άνετα μπορεί να βρεθεί με ένα καλό μάρκετινγκ από τον ΕΣΑΚΕ και τις ομάδες παράλληλα, αρκεί ο ΕΣΑΚΕ να στελεχωθεί από επαγγελματικά στελέχη marketing και όχι από τους εκάστοτε αχυράνθρωπους του ενός ή του άλλου (αναφέρομαι στους δύο αιώνιους).
    Ενας καλός όρος, αν μπορεί να υπάρξει, είναι να είναι υποχρεωτικός ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός. Δηλαδή θα έχεις τόσο μπάτζετ όσα και τα έσοδά σου. Και να μην βρίσκονται Γιαννακόπουλοι και Αγγελόπουλοι να «χρηματοδοτούν» και να καλύπτουν τις διαφορές και να δημιουργούνται στρεβλώσεις.

    Ολα αυτά βεβαίως ότι η οικονομική ζωή θα συνεχίσει πάνω-κάτω όπως την ξέραμε ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν θα διαφωνήσω μαζί σου (το έχω γράψει κατ'επανάληψη άλλωστε) ότι για την κατάντια της Α1 και του ΕΣΑΚΕ την ευθύνη φέρουν αποκλειστικά οι δύο μεγάλοι που τη δημιούργησαν και την ανέχονται. Το ποσό των 3εκ. ως εγγύηση το ανέφερα ώστε να δείξω το πόσο σκληροί πρέπει να είναι οι όροι συμμετοχής. Οσο για το πρωτάθλημα της Γαλλίας, φίλε ανώνυμε, μάλλον δεν γνωρίζεις ότι οι περισσότερες ομάδες βρίσκονται σε οριακή οικονομική κατάσταση (Στρασβούργο, Ντιζόν, Σαλόν, Παρί/Λεβαλουά αναφέρω ορισμένες ενδεικτικά). Και εκεί έχουν τη συνδρομή της τοπικής κοινωνίας και εκατοντάδων τοπικών χορηγών. Δεν θα ξεχάσω όταν πήγα στο Στρασβούργο για ματς της ΑΕΚ στην Ευρωλίγκα, η ομάδα τότε είχε 130 χορηγούς από την τοπική κοινωνία. Εδώ δεν έχουν ούτε έναν χορηγό οι περισσότερες ομάδες.
    Για το τι πρέπει να γίνει στον ΕΣΑΚΕ τα εχουμε πει ξανά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η υπάρχουσα κατάσταση Οικονομίδη (και όσων τον στηρίζουν) μόνο κακό κάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Είναι πολύ μα πολύ δύσκολο θέμα η εξασφάλιση χορηγιών;
    Επίσης,είναι τόσο δύσκολο η εξασφάλιση διαφήμισης στην φανέλλα;

    Πλάκα πλάκα,καλύτερα ήταν το 1980!!!Α,ρε πατερούλη με τα ωραία σου τα ¨αντιεμπορευματικά¨.

    υ.γ. Πάντως ο όρος χορηγία νομίζω πως χρησιμοποείται καταχρηστικά και σαν ενθύμηση του αρχαίου ένδοξου παρελθόντος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails