Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Τελικά, μετράει ή όχι;

Τελικά μετράει ή όχι το καλάθι που… δεν μπήκε από τον Πιτ Μάικλ στο φινάλε της παράτασης του αγώνα με την Παρτιζάν στη Χάλα Πιονίρ; Ένα καλάθι που προς το παρόν έχει αλλάξει όλες τις ισορροπίες στον 5ο Ομιλο της Ευρωλίγκα, ένα καλάθι που ίσως αποδειχθεί καθοριστικό για όλη τη συνέχεια της διοργάνωσης. Ποια ήταν τα (πολλά) λάθη των διαιτητών στη συγκεκριμένη φάση, τι λέει ο κανονισμός της FIBA και τι, σε τελική ανάλυση, θα έπρεπε να γίνει. Η Μπαρτσελόνα πάντως κατέθεσε ένσταση έχοντας πολλές πιθανότητες να δικαιωθεί. Λογοκρισία της Ευρωλίγκα στο επίσημο βίντεο του αγώνα!
Οι περισσότεροι από εσάς σίγουρα θα είδατε είτε στη ζωντανή μετάδοση της NOVA είτε στα πολλά βίντεο που έχουν ήδη κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο την επίμαχη τελευταία φάση. Μία φάση για την οποία με όποιον διαιτητή και αν μιλήσει κανείς θα του πει «ευτυχώς που δεν έτυχε σε εμένα». Ισως η πιο δύσκολη φάση σε αγώνα της Ευρωλίγκα τις τελευταίες δεκαετίες, μία φάση που επιδέχεται διαφορετικής ερμηνείας από διαιτητή σε διαιτητή.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή καταλογίζοντας και ένα-ένα τα λάθη που έκαναν οι διαιτητές και κυρίως ο πρώτος της αναμέτρησης, ο Ιταλός Λουίτζι Λαμόνικα και ο δεύτερος, ο Πολωνός Ζιμπλίτσκι που είδαν και ανέλυσαν το instant replay.
Κατ’ αρχήν και κατά την ταπεινή μου άποψη και αφού μελέτησα ουκ ολίγες φορές το βίντεο, η φάση ξεκινάει με βήματα του Πιτ Μάικλ. Στη συνέχεια το σουτ του Μάικλ μπαίνει και βγαίνει από τη στεφάνη και ο Λόρενς Ρόμπερτς τη διώχνει πάνω από τη στεφάνη ενώ την ίδια ακριβώς στιγμή ο Φραν Βάσκεθ της Μπαρτσελόνα κουνάει αντικανονικά το διχτάκι. Σύμφωνα με το γράμμα του νόμου η παρέμβαση του Ρόμπερτς είναι κανονική αφού η μπάλα είχε αναπηδήσει ήδη τρεις φορές στη στεφάνη. Ελα όμως που η παρέμβασή του ήταν εκτός χρόνου…
Σύμφωνα με τον κανονισμό πεδιάς της FIBA (Παράγραφος 32.6.1.) «κανείς παίκτης δεν μπορεί να ακουμπήσει τη μπάλα πάνω από τη στεφάνη αν αυτή (η μπάλα) έχει πιθανότητα να καταλήξει στο καλάθι όταν: 1) Ενας διαιτητής σφυρίξει την ώρα που η μπάλα βρίσκεται στα χέρια ενός παίκτη που σουτάρει ή 2) όταν η μπάλα βρίσκεται στον αέρα μετά από σουτ. Επίσης, δεν μπορεί να ακουμπήσει τη μπάλα όταν ακούγεται η κόρνα της λήξης της χρονικής περιόδου και η μπάλα βρίσκεται στον αέρα μετά από σουτ.
Αρα λοιπόν, σύμφωνα με το γράμμα του νόμου η παρέμβαση του Ρόμπερτς που έγινε σαφέστατα εκτός χρόνου ήταν αντικανονική. Όμως οι διαιτητές(ορθώς σύμφωνα με συναδέλφους τους) θεώρησαν πως η μπάλα βρισκόταν σε πορεία να καταλήξει εκτός του καλαθιού και πως η παρέμβαση του Ρόμπερτς δεν επηρέασε την πορεία της. Εδώ η… επιστήμη της διαιτησίας σηκώνει ψηλά τα χέρια. Όπως έλεγε και ένας πολύπειρος διαιτητής στο Greekbball «μόνο αν είσαι μπάλα ξέρεις τι θα κάνεις». Πάντως σύμφωνα με τους νόμους της… φυσικής η μπάλα έχοντας χτυπήσει ήδη τρεις φορές στη στεφάνη θεωρείτω απίθανο να πάρει… ανάποδα φάλτσα και να καταλήξει έξω από το καλάθι, άρα το πιθανότερο ήταν να κατέληγε μέσα σε αυτό.
Οι διαιτητές πάντως δεν είδαν ούτε τα βήματα του Μάικλ, ούτε το τράβηγμα στο διχτάκι από τον Βάσκεθ ενώ το χειρότερο λάθος τους ήταν πως αφενός έμειναν μέσα στον αγωνιστικό χώρο για να δουν το instant replay με 7.000 Σέρβους κρεμασμένους από πάνω τους (ενώ είχαν τη δυνατότητα να δουν το replay και στα αποδυτήρια όπως είχε συμβεί προ διετίας στον αγώνα Φενέρμπαξε-Προκόμ με διαιτητή τότε τον Νίκο Ζαβλανό που άλλαξε την αρχική απόφαση των διαιτητών για το καλάθι, τότε του Ουίλι Σόλομον) και αφετέρου επέτρεψαν σε πολλούς διαφορετικους ανθρωπους να έχουν… άποψη για το βίντεο. Μεγάλο τους λάθος ήταν ότι για περίπου 15 λεπτά έβλεπαν ξανά και ξανά το τελευταίο δευτερόλεπτο και παράλληλα συζητούσαν με τους προπονητές των δύο ομάδων για να πάρουν και τη… δική τους άποψη για τη φάση. Το τελευταίο, δε, και πιο σημαντικό τους λάθος είαι η καταστρατήγηση του κανονισμού χρήσης του instant replay. Οπως αναφέρεται στον κανονισμό της FIBA η χρήση του instant replay γίνεται ΜΟΝΟ για να διαπιστωθεί αν ένα σουτ ήταν εντός ή εκτός χρόνου και όχι όλα όσα ακολούθησαν αυτού.
Ισως λοιπόν και υπό την πίεση του κόσμου να προχώρησαν σε αυτή την απόφαση που είναι πάντως διάτρητη και δεν αποκλείεται να αλλάξει στα γραφεία του Δικαστή της Ευρωλίγκα μετά την ένσταση την οποία κατέθεσε η Μπαρτσελόνα αν και υπάρχει και η άλλη άποψη που θεωρεί πως η απόφαση δεν πρόκειται να αλλάξει και πως οι διαιτητές χρησιμοποίησαν (με λάθος τρόπο) το instant replay επειδή η... χαμένη ήταν η Μπαρτσελόνα...
Ηδη παντως η Ευρωλίγκα «έκοψε» από τα επίσημα πλάνα (highlights) της αναμέτρησης την επίμαχη φάση δείγμα του ότι κάτι… βρωμάει.

Δείτε και το σχετικό… παράνομο βίντεο με τα τελευταία δευτερόλεπτα του αγώνα, την επίμαχη φάση και τα πολλά replay.


Και αυτό είναι το λογοκριμένο επίσημο βίντεο της Ευρωλίγκα...

5 σχόλια:

  1. Emena pali giati mou fanike oti meta tin triti anapidisi i mpala pigaine katahra ektos kalathiou?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπορεί να είναι και έτσι. Οπως έγραψα παραπάνω (μεταφέροντας λόγια διεθνη Ελληνα διαιτητή) "μόνο η μπάλα ξέρει που θα πήγαινε"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kai mena mou fainetai oti i mpala paei kathara exo. Malista oso perissotero to vlepo toso perissotero eimai sigouros. Me vasi olous tous kanonismous pou aneferes, to athroisma den mporei para na dikaiosei tin Partizan. Ehoume:
    Vimata Mickael+Mi endedeigmeni hrisi tou Instant Replay+Treis Anapidiseis tis mpalas+Travigma dihtiou-(poli vasiko meion)paremvasi ektos hronou (alla)+i mpala fainetai na pigainei exo. Den leo oti oi nomoi ishioun athristika (alloimono), an omos to piasoume olo apo tin arhi i Partizan ehei to perissotero dikio.
    Prosopika mou fainetai polli fasaria gia ena mallon katharo zitima. To hei i moira tis Barca fainetai (vlepe Parisi 96), alla oute tora nomizo na dikaiothei. An kai me aftous tous apithanous tis Euroleague ola na ta perimenoume (btw, to videaki tous apotelei pragmatiko ergo tehnis, stamataei sto 65-66 kai meta vlepoume ton Vougiosevits na panigirizei).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά τα λες, μόνο που το μπάσκετ δεν είναι... μαθηματικά για να δικαιώνει το άθροισμα κάποια ομάδα οπως σωστά επισημαίνεις. Η Μπαρτσελόνα by the way κατέθεσε ένσταση και πλέον ο δικαστής θα αποφασίσει για την τύχη του αγώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μια και μιλάμε για λογοκρισία ήθελα να ρωτήσω το ακόλουθο:
    στα τελευταία φάιναλ φορ και ειδικά στους τελικούς, τα ριπλέι δεν είναι πολύ λιγότερα από έναν κανονικό αγώνα;

    Νομίζω ότι υπάρχει η ίδια γραμμή με αυτή στο ποδόσφαιρο και στο champions league;

    Ειδικά πέρσι στον τελικό ΤΣΣΚΑ - ΠΑΟ θυμάμαι ότι έψαχνα ριπλει και έδειχναν επιλεκτικότατα.

    Ειναι λίγο άσχετο με το θέμα αλλά ταιριάζει με θέματα λογοκρισίας...

    ακιλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails