Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Λεφτά... δεν υπάρχουν


Με τους αδερφούς Αγγελόπουλους αυτά τα επτά χρόνια της ενασχόλησής τους με τον Ολυμπιακό είχα τις απαραίτητες για τη δουλειά μου επαφές. Τους γνώρισα σε ένα ταξίδι, αν θυμάμαι καλά, στην Πολωνία και εντυπωσιάστηκα με την απλότητά τους παρά το «βαρύ» επώνυμο που κουβαλούσαν στις πλάτες τους, για τις γνώσεις τους για το μπάσκετ και την αγάπη τους για τον Ολυμπιακό. Μιλώντας 2-3 φορές ακόμη, ξανά σε κάποια ευρωπαϊκά ταξίδια του Ολυμπιακού άρχισα να αναρωτιέμαι μέσα μου «τι διάολο κάνουν τούτοι στον ελληνικό αθλητισμό και το μπάσκετ γενικότερα». «Δεν ξέρουν τι να τα κάνουν τα λεφτά», μου έλεγε ένας συνάδελφος, «είναι ξεκάθαρα θέμα ματαιοδοξίας, θέλουν να γίνουν διάσημοι», έλεγε ένας άσχετος με τα αθλητικά φίλος.

Η αλήθεια ίσως να βρισκόταν και κάπου στη μέση. Αρρωστοι μπασκετικοί και οι δύο, «γαύροι» από τα γεννοφάσκια τους, βρήκαν την ευκαιρία το 2004 να αναλάβουν τα ηνία της ΚΑΕ παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Κόκκαλη υποσχόμενοι ένα καλύτερο αύριο για τον Ολυμπιακό. Είχαν χρήμα, όρεξη, όραμα και διάθεση να μπουν σε έναν άγνωστο σε αυτούς χώρο. Γιατί, όπως και να το κάνουμε άλλο τα καράβια και η Χαλυβουργική και άλλο η απευθείας σύγκρουση με τα «δεδομένα» σε όλους τους τομείς. Από τη διοίκηση της Ομοσπονδίας και της Λίγκας, μέχρι τους οργανωμένους φιλάθλους της ομάδας.
Κατά την ταπεινή μου άποψη το μεγάλο λάθος των Αγγελόπουλων, άποψη την οποία είχα καταθέσει από την πρώτη στιγμή εμπλοκής τους στον Ολυμπιακό, ήταν πως «τα ήθελαν όλα και τα ήθελαν τώρα». «Με κυρά μου και τον παρά μου», που λέει και ο λαός. Ελα μου όμως που ούτε ομάδες χτίζονται μόνο με χρήμα, ούτε τίτλου κατακτούνται μόνο με αυτό ή και την όρεξη και το όραμα. Οι Αγγελόπουλου από την πρώτη μέρα φάνηκε ότι δεν είχαν υπομονή και αποδείχθηκε ότι δεν είχαν και την επιμονή να διεκδικήσουν αυτό που πραγματικά τους άξιζε. Εχοντας να κοντραριστούν με έναν Παναθηναϊκό δομημένο σε γερά θεμέλια (εντός και εκτός γηπέδων) κατάλαβαν αργά και με λάθος τρόπο ότι είχαν επιλέξει τον εύκολο αλλά λανθασμένο δρόμο του «επειδή χαλάω Χ λεφτά θέλω ή θα έχω άμεσα αποτελέσματα». Όπως ακριβώς την είχαν «πατήσει» και οι Γιαννακόπουλοι στη δεκαετία του ’90 όταν για επτά χρόνια (κάθε άλλο παρά σύμπτωση το ίδιο χρονικό διάστημα παραμονής των Αγγελόπουλων στον Ολυμπιακό) από το 1989 έως το 1996 είχαν «βολευτεί» με ένα-δυο Κύπελλα Ελλάδας και έβλεπαν συνεχώς την πλάτη των αντιπάλων τους και κυρίως του Ολυμπιακού εντός και εκτός συνόρων.
Τους Αγγελόπουλους τους χάρηκα όταν κοντραρίστηκαν ανοιχτά με τους οργανωμένους οπαδούς του Ολυμπιακού όταν αρνήθηκαν να τους «χρηματοδοτήσουν» και να κάνουν αυτό που ήθελαν να τους επιβάλουν όλοι αυτοί που για χρόνια ήταν και παραμένουν κράτος εν κράτη μέσα στην ομάδα. Τους χάρηκα όταν ακολουθούσαν παντού και πάντα την ομάδα τους εντός και εκτός Ελλάδας, στις καλές και τις δύσκολες στιγμές. Τους κατέκρινα όμως για τις ουκ ολίγες λανθασμένες κινήσεις τους κυρίως σε διοικητικό επίπεδο, σε επίπεδο σχέσεων με την Ομοσπονδία και τη Λίγκα και τους λάθος χειρισμούς τους σε πολλά θέματα, χειρισμούς άλλοτε επιπόλαιους και άλλοτε ακόμη και παιδιάστικους.
Μία τέτοια, θεωρώ ότι ήταν και η ανακοίνωση της αποχώρησής τους από την ΚΑΕ σε μία περίοδο μάλιστα όπου ο μεγάλος τους αντίπαλος Παναθηναϊκός βρίσκεται σε σταυροδρόμι τεράστιων αλλαγών που θα μπορούσαν αυτόματα να καταστήσουν τον Ολυμπιακό «κυρίαρχο» στο άθλημα. Τα όσα υποστηρίζουν, καταγγέλλουν και θίγουν στην ανακοίνωσή τους δεν είναι καινούργια, ούτε όμως αρκούν για να δικαιολογήσουν την αν μη τι άλλο σοκαριστική απόφασή τους να αποχωρήσουν. Δεν μου είχαν δώσει την εντύπωση ότι είναι ρίψασπις τόσο ο Παναγιώτης όσο και ο Γιώργος Αγγελόπουλος. Ότι δεν θέλουν και δεν μπορούν να τα βάλουν με το «κατεστημένο» με τον δικό τους τρόπο. Οπότε, τα επιχειρήματά τους καταρρίπτονται από μόνα τους. Και πλέον ένα πράγμα μένει και δεν είναι τίποτε άλλο από το οικονομικό αλλά και το ηθικό κομμάτι της υπόθεσης. Οικονομικό γιατί αποδείχθηκε ότι ο Ολυμπιακός ήταν ένα κάτι παραπάνω από ακριβό χόμπι το οποίο από ένα σημείο και ύστερα είτε οι ίδιοι οι αδερφοί Αγγελόπουλοι είτε όσοι τους «ελέγχουν» δεν είναι διατιθέμενοι να το πληρώσουν άλλο. Και ηθικό γιατί οι Αγγελόπουλοι με αφορμή και τα τελευταία δημοσιεύματα περί απλήρωτων παικτών αλλά και τις περίφημες "συνομιλίες" του Μπουρούση δεν μπορούσαν να υποστούν άλλο την «υποβάθμισή» τους. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική τους και γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν είχαν μέτρο στη «σπατάλη» και γιατί σε τελική ανάλυση εκείνοι έστρωσαν έτσι το κρεβάτι στο οποίο αποφάσισαν να ξαπλώσουν.

9 σχόλια:

  1. Τώρα που καταρρέουν τα πάντα στον αθλητισμό και γενικότερα στη χώρα, αναρωτιέμαι αν θα αναδυθούν νέες παράγκες ή θα έχουμε ένα νέο πιο "καθαρό" ξεκίνημα. Έστω κι αν προχωρήσει με πολύ αργό βήματα... Οψόμεθα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αλήθεια, πρωτάθλημα πρόκειται να γίνει του χρόνου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @thebuzzerbeater & banou
    Μια χαρά πρωτάθλημα θα γίνει... Με τον "μπέρτα" υπερπρόεδρο πιο ισχυρο από ποτέ (αφού πλέον δεν υπάρχει κανείς και όσοι υπάρχουν κατάφεραν να είναι υποδεέστεροί του), με ομάδες να φτιάχνονται με τα 250 χιλιαρικακια του ΟΠΑΠ και να παίρνουν ξένους από το καλάθι που μπροστά τους οι ξένοι στο Κυπριακό πρωτάθλημα θα μοιάζουν με Τζόρνταν, με αγώνες στο Παπαστράτειο, τον Τάφο του Ινδού, τον Πλάτωνα και τον Αγιο Ιερόθεο, δίχως τηλεόραση (ευκαιρία να πάμε γήπεδο, έτσι ε;), με τις ομάδες αντί για μάνατζερ να έχουν έφορους που θα κουβαλάνε τα δελτία... Μια χαρά χειμώνα θα περάσουμε μιας και η φούσκα μετά από 20 χρόνια έσκασε (και πολύ κράτησε).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @banou
    Δεν νομίζω ότι το Ελληνικό μπάσκετ θα αντιμετωπίσει τόσο μεγάλο πρόβλημα καθότι η παραγωγική διαδικασία δουλεύει και αυτό φαίνεται περίτρανα στις μικρές εθνικές ομάδες. Απλά θα πρέπει να μάθουμε - κάτι που στον υπόλοιπο πλανήτη θεωρείται αυτονόητο - ότι πλέον θα παράγουμε παίχτες και κάποια στιγμή θα ΠΟΥΛΑΜΕ για να μπορούν οι ομάδες να είναι βιώσιμες ακόμα και κερδοφόρες. Αυτό όμως προϋποθέτει οργάνωση και προγραμματισμό. Να πάρουμε απόφαση άπαντες ότι θα στηριχτούμε σε φερελπις Έλληνες - κατά κύριο λόγο - και όχι σε ξένους σούπερ σταρ. Άλλωστε τα παραείγματα ομάδων που με ακόμα λιγότερα χρήματα όχι απλά πρωταγωνίστησαν αλλά ήταν και πολύ κερδοφόρες είναι πάμπολλα με χαρακτηριστικότερο αυτό της Παρτιζάν αλλά και των υπόλοιπων ομάδων της πρώην ενωμένης Γιουγκοσλαβίας. Θα ξεφύγω και θα αναφέρω ένα ποδοσφαιρικό παράδειγμα που δεν είναι άλλο από την ομάδα της Μπράγκα που με μπάτζετ μεσαίας ελληνικής ΠΑΕ έφτασε σε Ευρωπαϊκό Τελικό. Άλλωστε, το να πουλάς αποτελεί Τέχνη και όχι ντροπή. Όσο για τον ΟΣΦΠ αυτό που εγώ ξέρω είναι ότι οι πολυτιμότεροι παίχτες του φέτος ήταν οι Γκορντον - Μαυροκεφαλίδης που δεν νομίζω να ήταν και τόσο ακριβοπληρωμένοι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Nobodysbiggerthanthegame

    Το μόνο παρήγορο από αυτά είναι πως ο Jordan ήταν υπερεκτιμημένος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @p@p@donk
    Δεν διαφωνώ καθόλου με το συγκεκριμένο σκεπτικό. Ίσα - ίσα πιστεύω ότι μια τέτοια πρακτική μπορεί να ζωηρέψει το ενδιαφέρον των φιλάθλων. Για να συμβεί, όμως, αυτό απαιτείται όραμα. Και είμαι ιδιαίτερα απαισιόδοξος για το αν έχει απομείνει έστω και μια στάλα...

    Ο Μαυροκεφαλίδης έπαιρνε 550.000 Ευρώ. Η Σπάρτακ του προσέφερε 1.000.000 Ευρώ. Αυτά τα λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν στο νέο Ολυμπιακό, που αναμένεται να κυμανθεί στα 3.000.000 Ευρώ. Ο πυρήνας των "πιτσιρικάδων" υπάρχει και θα πλαισιωθεί από ρολίστες αμφίβολης ποιότητας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μία "χαζή" απορία από έναν μη σχετικό:

    Πώς γίνεται ένας πρόεδρος να αποφασίζει να φύγει όποτε θέλει, όταν -ας πούμε- ένα χρόνο πριν έχουν υπογραφεί συμβόλαια παιχτών διάρκειας πολλών ετών; Δεν υπάρχει κάποια δέσμευση απέναντι στην ομάδα και στο πως θα πληρωθούν οι παίχτες που υπογράφτηκαν κατά τη θητεία του συγκεκριμένου ιδιοκτήτη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τουλάχιστον με τα Special Olympics ανακαινίστηκε το Καλλιμάρμαρο. Μάλλον θα το χρειαστούμε του χρόνου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @thebuzzerbeater
    Βεβαίως και υπάρχουν δεσμεύσεις και λογικά θα καλυφθούν. Αλλωστε δεν έχουμε να κάνουμε με "παπατζηδες" αλλά σοβαρούς επιχειρηματίες. Πάντως μία μικρή λεπτομέρεια (έτσι για να γινει κουβέντα και χαβαλές) υπογραφές στα συμβόλαια των παικτων δεν έχουν βάλει οι Αφοι αλλά κάποιος άλλος, ως εκπρόσωπός τους. Ο οποίος τρέχει και δεν... φτάνει τωρα.
    @ανωνυμος
    Σιγά μη γινουν αγωνες στο Καλλιμάρμαρο. Που καιρός για τέτοια μεγαλεία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails