Και ξαφνικά ένα ιταλικό όνομα ταράζει τα νερά του ελληνικού μπάσκετ και αθλητισμού γενικότερα. Ο σινιόρ Σαλβατόρε Γκαλατιότο, ή για τους φίλους Σαλ είναι ο άνθρωπος που μονοπωλεί από το μεσημέρι τις συζητήσεις των μπασκετόφιλων (και όχι μόνο) αφού σύμφωνα με όσα αναφέρει το ρεπορτάζ που επιβεβαιώθηκε και από τον ιδιοκτήτη της ΚΑΕ Παναθηναϊκός κ.Παύλο Γιαννακόπουλο, ανέλαβε να βρει αγοραστή για τον εξάστερο πρωταθλητή Ευρώπης! Τι εστί όμως Σαλβατόρε Γκαλατιότο και από πού και ως που μπήκε ξαφνικά στη… ζωή μας;
Για τους μη γνωρίζοντες ο Γκαλατιότο είναι απλά ένας διαμεσολαβητής, κάτι σαν… μεσάζοντας για την πώληση μιας επιχείρησης. Για όσους είναι… μπασμένοι στα του αμερικανικού αθλητισμού ο Ιταλός στην καταγωγή επιχειρηματίας είναι μακράν του δεύτερου ο σημαντικότερος «ντίλερ» μεταπώλησης ομάδων στις Ηνωμένες Πολιτείες την τελευταία δεκαετία. Ορισμένα νούμερα είναι ενδεικτικά για να αποδείξουν τα γραφόμενά μας. Ο Γκαλατιότο ή αν προτιμάτε η εταιρεία του Galatioto Sports Partners συμμετείχε ή οργάνωσε την πώληση άνω των 70 επαγγελματικών ομάδων των τεσσάρων σημαντικών σπορ στις ΗΠΑ (Μπέιζμπολ, Μπάσκετ, Χόκεϊ, Φούτμπολ) την τελευταία δεκαετία κάτι που αντιστοιχεί με το 40% σχετικών «πωλήσεων» αυτά τα χρόνια και από τα χέρια του πέρασαν ή αν προτιμάτε τα δικά του χέρια ήταν αυτά που άγγιξαν περίπου 10,1 δις δολάρια που δαπανήθηκαν για αυτές τις αγοραπωλησίες!
Ο Σικελός, Σαλβατόρε Γκαλατιότο (γεννήθηκε το 1952 στο μεγαλύτερο νησί της Ιταλίας) μεγάλωσε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης και στα 30 του χρόνια ήταν ήδη στέλεχος επιχείρησης και πιο συγκεκριμένα της Westpac Banking Corporation έχοντας στην κατοχή του μάστερ στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Εμαθε καλά τα… κόλπα της Wall Street και το 1993, μετά από 10 χρόνια στην WBC πήρε… μεταγραφή για στην Societe Generale η οποία εκείνη την εποχή βρισκόταν σε δεινή οικονομικά θέση καταφέρνοντας μέσα από διάφορα deals που έκανε ειδικά στον αθλητισμό να τη σώσει. Τότε μπήκε για τα καλά στον τομέα των σπορ και η καλή δουλειά τον έφερε προς στα τέλη της δεκαετίας του ’90 στην πασίγνωστη εταιρεία Lehman Brothers της οποίας διατέλεσε διευθύνον σύμβουλος.
Το 2005 αποφάσισε να ιδρύσει τη δική του εταιρεία, την Galatioto Sports Partners που απασχολεί όλα κι όλα εννέα άτομα (με έδρα το Μανχάταν), άτομα που όμως όπως θα διαβάσετε παρακάτω κάνουν κάτι παραπάνω από καλά τη δουλειά τους.
Η πρώτη δουλειά που ανέλαβε (όντας στη Lehman Brothers) να φέρει σε πέρας το 1999 ήταν η πώληση των Ουάσιγκτον Ρέντσκινς, της ομάδας του NFL (Αμερικάνικο φούτμπολ) και τα κατάφερε περίφημα αφού ως μεσολαβητής την πούλησε στον Νταν Σνάιντερ για το ποσό ρεκόρ στα χρονικά του αθλήματος 800 εκατομμύρια δολάρια!
Μέσα στην προηγούμενη δεκαετία έγινε το… πρώτο όνομα της πιάτσας έχοντας μία μικρή μεν αλλά… πλούσια και με πολλά μηδενικά ατζέντα υποψηφίων αγοραστών. Εκτός των άλλων ενεπλάκη στην πώληση/μεταβίβαση ομάδων όπως οι Νιου Γιορκ Γιάνκις (η πλουσιότερη ομάδα όλων των σπορ στον πλανήτη), Νιου Γιορκ Τζάιαντς (NFL), Σικάγο Καμπς (με το ποσό ρεκόρ των 845 εκατομμυρίων δολαρίων το 2009), Νιου Γιορκ Μετς, Σαν Φρανσίσκο Τζάιαντς (MLB, δηλαδή μπέιζμπολ) και Νιου Τζέρσεϊ Ντέβιλς (NHL, δηλαδή χόκεϊ).
Ιδιαίτερη… αδυναμία όμως δείχνει τα τελευταία χρόνια για το μπάσκετ και το ΝΒΑ και ο λόγος έχει να κάνει με έναν από τους άμεσους συνεργάτες του. Πρόκειται για τον για 22 χρόνια (από το 1984 έως το 2006) αναπληρωτή κομισάριο του ΝΒΑ και μέχρι πρότινος δεξί χέρι του Ντέιβιντ Στερν, Ρας Γκράνικ. Ο Γκράνικ εντάχθηκε στο δυναμικό της εταιρείας του Γκαλατιότο το 2006 (πλέον είναι αντιπρόεδρός της) και μαζί με τον Σαλ έχουν ήδη αναλάβει την πώληση τόσο των Σάρλοτ Μπόμπκατς στον Μάικλ Τζόρνταν και ομάδα επιχειρηματιών προς 275 εκατομμύρια δολάρια το 2010 και λίγους μήνες αργότερα στην πώληση των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς από τον Κρίστοφερ Κόχαν στους Πίτερ Γκάμπερ και Τζόε Λάκομπ προς 450 εκατομμύρια δολάρια! Ποσό που «έσπασε» το προηγούμενο «μπασκετικό» ρεκόρ της εταιρείας που ήταν 405 εκατομμύρια δολάρια για την πώληση των Φοίνιξ Σανς το 2004.
Η τελευταία του… μπίζνα ήταν η πώληση της ομάδας χόκεϊ των Ντάλας Σταρς τον περασμένο Δεκέμβριο προς 400 εκατομμύρια δολάρια σε όμιλο επιχειρηματιών του οποίου ηγείται ο Τομ Χικς, εκ των ιδιοκτητών της ομάδας μπέιζμπολ Τέξας Ρέιντζερς και της διάσημης ποδοσφαιρικής ομάδας της Λίβερπουλ!
Αν αναρωτιέστε, δε, γιατί ξαφνικά ασχολείται με τον Παναθηναϊκό και την πώλησή της πράσινης ΚΑΕ η απάντηση είναι ότι εδώ και 2 χρόνια προσπαθεί να «ανοιχτεί» και στην ευρωπαϊκή αγορά. Αφού πρώτα απέρριψε αιτήματα Ιαπωνικών ομάδων μπέιζμπολ τα οποία βρήκε… ασύμφορα να ασχοληθεί (δεν ασχολείται με ποσά μικρότερα των… 100 εκατομμυρίων δολαρίων στη μεταπώληση) ενεπλάκη στην οικονομική διαχείριση του νέου Ουέμπλεϊ στο Λονδίνο ενώ έχει επαφές με ουκ ολίγες ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές ομάδες και δη αγγλικές που του ζητάνε να αναλάβει να τις… μοσχοπουλήσει.
Kαλό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό είναι άρθρο. Άψογος.!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή