Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Ο γόρδιος δεσμός της Ευρωλίγκα

Το να προσπαθήσει κανείς να προβλέψει, να βρει ή να… ανακαλύψει τις ομάδες που θα συμμετάσχουν στην επόμενη σεζόν της Ευρωλίγκα μοιάζει κάθε χρόνο με εξίσωση πιο δύσκολη και από αυτή της θεωρίας της σχετικότητας. Αϊνστάιν δεν είμαστε, ούτε χαρτορίχτρες μία προσπάθεια όμως αξίζει… Η πρόκριση λοιπόν της φοβερής και τρομερής Μπιλμπάο του Φώτη, του Κωστή και του Δημήτρη στους τελικούς της ισπανικής λίγκας ACB γέννησε το (πρώτο) μεγάλο ερώτημα για τους Ελληνες φιλάθλους για το αν η ομάδα των Βάσκων θα συμμετάσχει στην επόμενη Ευρωλίγκα.
Η απάντηση είναι «ναι» με την προϋπόθεση όμως να κατακτήσει το πρωτάθλημα, να νικήσει δηλαδή στη σειρά των τελικών με μειονέκτημα έδρας τη Μπαρτσελόνα. Και αυτό γιατί η Ισπανία έχει το μάξιμουμ των εγγυημένων συμβολαίων που επιτρέπεται βάσει κανονισμού της Ευρωλίγκα, τα τέσσερα εγγυημένα των Μπαρτσελόνα, Κάχα Λαμποράλ, Ρεάλ Μαδρίτης και Ουνικάχα Μάλαγα και μόνο αν μία διαφορετική από αυτές ομάδα κατακτήσει το πρωτάθλημα κατ’ εξαίρεση θα γίνει η 5η ομάδα της χώρας στην Ευρωλίγκα. Θυμίζουμε, άλλωστε, τόσο πέρυσι όσο και πριν δύο χρόνια Μπανταλόνα και Βαλένθια ήταν η 5η ομάδα των Ιβηρων στη διοργάνωση έχοντας κατακτήσει το EuroCup παίρνοντας έτσι αυτόματη πρόκριση με ετήσιο συμβόλαιο.
Η περεταίρω πορεία της Μπιλμπάο (και όχι μόνον αυτής) στους τελικούς των πλέι-οφ ενδέχεται να επηρεάσει και μάλιστα άμεσα και τη χώρα μας και την παρασκηνιακή προσπάθεια που γίνεται να υπάρξει και τρίτη ομάδα (Αρης ή ΠΑΟΚ, όποιος από τους δύο κερδίσει στους μικρούς τελικούς) με εγγυημένο συμβόλαιο στη φάση των ομίλων και ο 4ος να παίξει στα προκριματικά. Και εξηγούμε παραθέτοντας τους παρακάτω πίνακες…
Εγγυημένο συμβόλαιο και για τη νέα σεζόν 2011-12 έχουν 13 ομάδες που είναι οι εξής (το καλοκαίρι του 2012 λήγουν τα τριετή συμβόλαια αυτών των ομάδων):
Εγγυημένα συμβόλαια (13)
Ομάδα
Χώρα
Μπαρτσελόνα
Ισπανια
Ρεάλ
Ισπανία
Κάχα Λαμποράλ
Ισπανία
Ουνικάχα Μάλαγα
Ισπανία
Παναθηναϊκός
Ελλάδα
Ολυμπιακός
Ελλάδα
Σιένα
Ιταλία
Ζαλγκίρις Κάουνας
Λιθουανία
ΤΣΣΚΑ Μόσχας
Ρωσία
Παρτιζάν Βελιγραδίου
Σερβία
Μακαμπί Τελ Αβίβ
Ισραήλ
Εφες Πίλσεν
Τουρκία
Φενέρμπαξε/Ούλκερ
Τουρκία

Από εκεί και πέρα η Ευρωλίγκα θα δώσει 8 μονοετή συμβόλαια στις πέντε πρωταθλήτριες ομάδες των παρακάτω χωρών…
Πρωταθλητές (5)
Πρωταθλητής
Χώρα
Σολέ ή Βιλερμπάν ή Νανσί
Γαλλία
Μπάμπεργκ ή Αλμπα Βερολίνου
Γερμανία
Ολίμπια Λουμπλιάνα ή Κρκα
Σλοβενία
ΚΚ Ζάγκρεμπ ή Τσεντεβίτα
Κροατία
Προκόμ Γκντίνια
Πολωνία

Καθώς και σε άλλες τρεις ομάδες, δύο εκ των οποίων θα προέρχονται από την Ιταλία
Φιναλίστ (3)*
Φιναλίστ
Χώρα
Καντού και Ολίμπια Μιλάνο
Ιταλία

Προσθέστε εδώ ως 9ο εγγυημένο μονοετές συμβόλαιο τη ρωσική Ουνίξ Καζάν ως τροπαιούχο του EuroCup.
Νικήτρια EuroCup (1)
Ομάδα
Χώρα
Ουνίξ Καζάν
Ρωσία

* Απομένει μία θέση για εγγυημένο συμβόλαιο που προς το παρόν είναι ανοιχτή. Υπάρχουν τα εξής ενδεχόμενα με βάση την έως τώρα πορεία στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα:
1. Αν η Μπιλμπάο πάρει το πρωτάθλημα στην Ισπανία θα πάρει το 8ο εγγυημένο μονοετές συμβόλαιο.
2. Υποψήφια για μονοετές συμβόλαιο είναι και η τουρκική Γαλατασαράι μόνο στην περίπτωση που κατακτήσει τον τίτλο στην γειτονική μας χώρα.
Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν συμβεί και οι τίτλοι σε Ισπανία και Τουρκία πάνε σε Μπαρτσελόνα και Φενέρμπαξε/Ούλκερ που είναι και τα φαβορί, τότε ενδέχεται να… περισσέψει μία θέση που δεν αποκλείεται να καταλήξει στην Ελλάδα και στον 3ο του πρωταθλήματός μας.
Υπάρχει φυσικά και η περίπτωση η Ευρωλίγκα να αποφασίσει (ως συνήθως…) με δικά της… κριτήρια. Θυμίζουμε, άλλωστε, ότι έχει δώσει τριετή wild card στη γαλλική Βιλερμπάν που θα συμμετάσχει στους ομίλους αν πάρει το πρωτάθλημα στη χώρα της, ενώ αν δεν το πάρει έχει εγγυημένη παρουσία στα προκριματικά της διοργάνωσης.
Πάμε λοιπόν και στην προκριματική φάση. Εκεί, με βάση τα περσινά δεδομένα και παίρνοντας ως σίγουρη τη συμμετοχή 16 ομάδων σε αυτά οι πιθανές ομάδες να συμμετάσχουν σε αυτά είναι οι παρακάτω:
ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΗ ΦΑΣΗ
Ομάδα
Χώρα
Μπάμπεργκ ή Αλμπα (φιναλίστ)
Γερμανία
Δύο ή τρεις εκ των Βιλερμπάν, Σολέ, Νανσί
Γαλλία
Χέμοφαρμ (φιναλίστ)
Σερβία
Γκαλίλ Γκιλμπόα (φιναλίστ)
Ισραήλ
Λέιντεν (πρωταθλήτρια)
Ολλανδία
Νίμπουρκ (πρωταθλήτρια)
Τσεχία
Σαρλερουά ή Αλόστ (πρωταθλήτρια)
Βέλγιο
Μπένετον Τρεβίζο (4η θέση)
Ιταλία
Μπουντιβέλνικ Κιέβου (πρωταθλήτρια)
Ουκρανία
Αρης ή ΠΑΟΚ (3η ή και 4η θέση)
Ελλάδα
Μπουντούτσνοστ (πρωταθλήτρια)
Μαυροβούνιο
Χίμκι Μόσχας ή Λοκομοτίβ Κουμπάν (3η θέση)
Ρωσία
VEF Ρίγα (πρωταθλήτρια)
Λετονία
Λιέτουβος Ρίτας (φιναλίστ)
Λιθουανία
ΚΚ Ζάγκρεμπ ή Τσεντεβίτα (φιναλίστ)
Κροατία

Λογικά, κάποιες από τις παραπάνω ομάδες (μάλλον οι περισσότερες εξ αυτών) θα συμμετάσχουν στην προκριματική φάση όπου και πάλι όπως έγινε και πέρυσι η Ευρωλίγκα αποφασίζει με… δικά της κριτήρια ενώ ενδέχεται να υπάρξουν και αρνήσεις όπως για παράδειγμα πέρυσι του Μαρουσίου, πριν τρία χρόνια της Ουκρανικής Αζόβμας κ.α.

1 σχόλιο:

  1. E,γινόμεθα κουραστικοί,αλλά έτσι δεν προκόβει το άθλημα παρά μόνο κάποιες ομάδες και κάποια πρωταθλήματα! Ο Πλατινί φαίνεται μπροστά στην κλίκα της ULEB ως μέγας μεταρρυθμιστής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails