Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Ο ένας θρύλος, ο άλλος Θρήνος

Για την ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού τα κοσμητικά επίθετα έχουν χάσει πλέον τη σημασία και την αξία τους. Οσα και αν έχουν γραφθεί και ειπωθεί εδώ και 15 χρόνια, τα χρόνια της απόλυτης κυριαρχίας εντός αλλά και εκτός συνόρων δεν αρκούν για να αποδώσουν την πραγματική διάσταση αυτής της ομάδας. Μιας ομάδας που –και δεν είναι υπερβολή να το γράψω- έχει αναχθεί σε θρύλο (το θ με… μικρό για να μην παρεξηγηθώ). Ένα ακόμη πρωτάθλημα, μία ακόμη ημερομηνία που θα μείνει στην ιστορία. Αν μέχρι πρότινος υπήρχαν κάποιοι που έστω δίσταζαν να συγκρίνουν την «πράσινη» κυριαρχία με τις επικές εποχές του «αυτοκράτορα» Αρη, πλέον δεν νομίζω ότι θα έχουν κανέναν ενδοιασμό να κατατάξουν το δημιούργημα του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς μακράν στην πρώτη θέση της ιστορίας του ελληνικού μπάσκετ.
Ο χθεσινός Παναθηναϊκός απλά επιβεβαίωσε με τον πιο τρανό τρόπο ότι αυτή η ομάδα δημιουργήθηκε πριν από 11 χρόνια για να μεγαλουργήσει υπό τις οδηγίες του μοναδικού «μαέστρο» Ζοτς. Ομάδα που αρνείται να χάνει, που, όπως το έχω γράψει και στο παρελθόν, μόνον όταν η ίδια αποφασίσει ότι έφτασε το πλήρωμα του χρόνου να παραδώσει τα σκήπτρα θα το κάνει και δεν θα αφήσει κανέναν να της τα πάρει.
Χθες δε, κατάφερε να αποτινάξει από πάνω της και τη… ρετσινιά της «ομάδας του Διαμαντίδη» αφού με τον 3D να παίζει μόλις 70 δευτερόλεπτα στον αγώνα απέδειξε ότι μπορεί να παίρνει νίκες και τίτλους ακόμη και δίχως τον καπετάνιο της στο παρκέ. Παράλληλα, όσον αφορά στον συγκεκριμένο αγώνα, αποδείχθηκε ότι ο Αντώνης Φώτσης είναι ένας από τους πιο «αδικημένους» (και από τον εαυτό του είναι η αλήθεια) παικταράδες του ελληνικού μπάσκετ και πως ο Νικ Καλάθης που στα 21 του βρέθηκε ξαφνικά να κουμαντάρει μία ομάδα εκατομμυρίων και τίτλων για 42 από τα 45 λεπτά του αγώνα έχοντας 6 πόντους, 11 ασίστ, 5 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα και μόλις 3 λάθη ότι είναι ένας παίκτης που αν πάρει τις σωστές κατευθύνσεις μπορεί να μεγαλουργήσει τα επόμενα χρόνια.
Οσο για τον Ολυμπιακό; Αν είχε βάλει έστω μία από τις τρεις χαμένες βολές στο τελευταίο μισό λεπτό του αγώνα τώρα ίσως να μην έγραφα όλους τους παραπάνω διθυράμβους για τον αντίπαλό του. Με τα αν όμως και τα θα δεν χτίζονται ομάδες πόσο δε μάλλον δεν κατακτούνται τίτλοι. Οι ερυθρόλευκοι αποδείχθηκαν ανίκανοι να διαχειρισθούν την προσωρινή ταμπέλα του «φαβορί» του αγώνα όταν προηγήθηκαν 74-72 λίγα λεπτά πριν το τέλος αλλά από εκεί και πέρα έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να το χάσουν. Τρεις συνεχόμενες επιθέσεις (δύο μάλιστα στο τρανζίσιον) με άστοχο σουτ τριών πόντων (Χαλπερίν, Σπανούλης, Πρίντεζης) ήταν αυτές που έβαλαν στο παιχνίδι τον Παναθηναϊκό ενώ οι χαμένες βολές, δύο του Παπαλουκά και μία του Μαυροκεφαλίδη ήταν απλά η ταφόπλακα στα όνειρά τους για ολική επαναφορά στους τελικούς.
Και για να το γράψω για μία ακόμη φορά. Κατά την ταπεινή μου άποψη ο Ολυμπιακός δεν μπορεί ωσάν Ιζνογκούτ να γίνει μέσα σε μία βραδιά ή μία χρονιά χαλίφης στη θέση του χαλίφη όσοι Σπανούληδες και αν αποκτηθούν, όσοι Ιβκοβιτς και αν κάτσουν στον πάγκο του. Ο Ολυμπιακός χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας και φιλοσοφίας σε όλα τα επίπεδα. Αποδείχθηκε στην πράξη ότι και το περασμένο καλοκαίρι οι μεταγραφές ήταν εντυπώσεων (πλην του Σπανούλη) και όχι ουσίας αφού ο μεν Νίλσεν βαρέθηκε την… εξέδρα, ο Κέσελ περισσότερο κακό παρά καλό έκανε όταν και όπου έπαιζε ενώ ο Λούκας ουδέποτε στηρίχθηκε εντός και εκτός γηπέδου. Ας αναρωτηθούν στον Ολυμπιακό που βρίσκονται οι ουκ ολίγοι Ελληνες παίκτες που είχε αποκτήσει τα προηγούμενα χρόνια (Βασιλειαδης, Βουγιούκας κ.α.) ας πάρουν παράδειγμα από τον Παναθηναϊκό στο χτίσιμο μιας ομάδας από τα θεμέλια και όχι… άρπα κόλα και μετά ίσως καταφέρουν να πατήσουν κορυφή. Γιατί όσο και αν συνεχίζουν να ανεβαίνουν αυτή… απομακρύνεται.
Υ.Γ. Για τα καφριλίκια του φινάλε από τους συνήθεις… γνωστούς άγνωστους ότι και να γράψει κανείς είναι λίγο. Αφού οι ίδιοι δεν καταλαβαίνουν (τι να καταλάβουν δηλαδή, αφού είναι… ακατοίκητο) το μέγεθος της ομάδας που υποστηρίζουν και το (όποιο) μυαλό τους είναι το πώς θα βρίσουν τη μάνα του Σπανούλη ή πως θα κλωτσήσουν τον Μπουρούση δεν τους αξίζει ούτε… φτύσιμο. Μπράβο σας... μάγκες. Καταφέρατε και ισοφαρίσατε τα όσα έγιναν στο ποδόσφαιρο. Η μαλακία σας, βλέπετε, είναι ανίκητη…

8 σχόλια:

  1. Συγχαρητηρια στον Παναθηναικο που εδειξε χαρακτηρα νικητη και οτι ειναι ομαδα, παιρνοντας τη νικη χωρις τον πιο σημαντικο της παιχτη.

    Βλεποντας καποιος τον αγωνα θα ελεγε οτι ο Ολυμπιακος ειναι ατυχος(και αν ηταν η ομαδα μου θα κοπανιομουν στους τοιχους απο τα νευρα μου), χανοντας τοσες κρισιμες βολες και κανοντας αβιαστα λαθη στα πιο καθοριστικα σημεια.
    Ομως ειναι κατι που συμβαινει συστηματικα(να τα χανει στο κρισιμο σημειο), οποτε η αιτια πρεπει να αναζητηθει αλλου. Μαλλον εκει που αναφερεις στο αρθρο σου Γιαννη...

    Μη μπορωντας να παραβλεψω οτι οι Γιαννακοπουλοι εκαναν τον Παναθηναικο αυτο που ειναι, δε μπορω να τους συγχωρησω οτι ενω θα μπορουσαν πολυ ευκολα να εξαλειψουν τετοιες συμπεριφορες, δεν εχουν κανει τιποτα. Δεν ειμαστε μεγαλη ομαδα σε ολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @keraynopoulos:

    Όταν επαγγελματίες παίχτες που ανήκουν στην ελιτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ χάνουν τις βολές, δεν μπορούμε να μιλάμε για ατυχία. Τυχερό ή άτυχο είναι ένα μαρκαρισμένο τρίποντο απο τα 9 μέτρα, όχι οι βολές όταν τις εκτελούν ένας point guard ευρωπαϊκός θρύλος και ένας ψηλός με καλό ποσοστό. Δεν έχασε ο Γιαφτόκας ή ο άλλος ο 2.30 της Παρτιζάν τις βολές. Ο Παπαλουκάς με τον Λουκά τις χάσανε.

    Σε τελική ανάλυση το κρύο αίμα, η ψυχολογία είναι -πρέπει να είναι- χαρακτηριστικά ενός παίχτη.

    Αντρίκιο και δίκαιο το πρωτάθλημα του ΠΑΟ, θλιβερή φιγούρα ο Αγγέλου με τις δηλώσεις του. Όταν κύριε Αγγέλου χάνετε 3 ματς από τους ξυλοκόπους της Σιένα (στάνταρ ο Ακιντέλε νομίζει ότι η μπάλα έχει κοτσάνι) δεν σας φταίει κανένας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @keraynopoylos
    Ειδικά στο τελευταίο, συμφωνώ με χίλια. Αυτό ισχύει για ολες τις ομάδες με "στρατους".
    @colonel gomelsky
    Εντάξει, δεν θα τον... εκτελέσουμε κιόλας τον Θοδωρή. Τουλάχιστον ειχε το θάρρος μετά και δεν κρύφθηκε, ανέλαβε την ευθύνη που του αναλογεί. Συμφωνώ στα περι χαρακτηριστικά ενός παίκτη. Οσο για τον Ακιντέλε; Κάτω τα χέρια από τον τίμιο Νιγηριανο :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διαφωνώ με τους διάφορους που κακολογούν τον Παπαλουκά.
    Όντως δεν έπαιξε στο επίπεδο που τον ξέρουμε....ούτε καν το πλησίασε.
    Οι χαμένες βολές δεν είναι θέμα ηλικίας.
    Θέμα ψυχραιμίας είναι.
    Δεν ξέρω πόσα χρόνια έχει ο Παπαλουκάς να χάσει δύο σερί βολές.
    Το γεγονός ότι ήθελε πολύ να νικήσει φάνηκε.
    Κανείς δεν μιλάει για την επόμενη φάση και την τάπα στον Νίκολας(νομίζω).
    Κανείς δεν μιλάει για τις ασίστ και την άμυνα και την προσπάθειά του.
    Κανείς δεν μιλάει για το ήθος του.
    Και αν πέρασαν τα χρόνια δεν φταίει αυτός αλλά ο χρόνος.
    Συμφωνώ με τον κεραυνοπουλο για τους στρατούς ηλιθίων που μπορούν και δεν θέλουν να διώξουν οι διοικήσεις των ομάδων.
    Ακόμα δεν έχω καταλάβει για ποιο λόγο.
    Συμφωνώ και με το Γκομέλσκι.
    Αυτός Αγγέλου έχει ακούσει αυτά που λέει;
    Συμπεριφορές Ιωαννίδη από το μακρινό '85 και '90.
    Θέλει να λέγετε προπονητής αυτός ο άνθρωπος;
    Ήδη τον έχουν καταγγείλει για απρεπή συμπεριφορά άλλοι προπονητές.
    Από εμένα ένα μεγάλο Χ.
    Προπονητής για ομάδες Αζερμπαϊτζάν και Γουαδαλαχάρα ο τύπος.
    Οι τρόποι και το ήθος "κύριε" Αγγέλου κάνουν έναν άνθρωπο μεγάλο.
    Και προπονητής μεγάλος δεν γίνεσαι αν δεν είσαι μεγάλος και ως άνθρωπος.
    Ρωτήστε όλους τους μεγάλους προπονητές.
    Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου Γιάννη, διαφωνώ όμως στο "γνωστούς-αγνώστους".
    Πότε θα γίνουν αυτοί "γνωστοί-γνωστοί";
    Ως πότε αυτή η ανωνυμία πίσω από έναν σύλλογο;
    Πραγματικά βαρέθηκα.
    Αν είμουν επαγγελματίας παίκτης θα έβγαινα και θα μιλούσα έξω από τα δόντια με διαφορετικούς χαρακτηρισμούς από το "ανεγκέφαλοι".
    Λέξη την οποία δεν νομίζω ότι μπορούν και να καταλάβουν ως τόσο καθυστερημένοι μέχρι το επίπεδο της απόλυτης έλλειψης παιδείας (κοινώς αγράμματοι).
    Θα έλεγα σε αυτούς τους Μ...ΚΕΣ ότι δεν τους θέλω στο γήπεδο.
    Αυτή θα ήτανε μαγκιά.
    Γιατί μέχρι τώρα μόνο λόγια του αέρα από όλους τους παίκτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε badanaman συμφωνώ σε όλα όσα λες με μία μόνο ένσταση. ΔΥΣΤΥΧΩΣ στον επαγγελματικό πρωταθλητισμό οι παίχτες κρίνονται με πρώτιστο κριτήριο το λεγόμενο value for money. Με βάση αυτό, ο Παπαλουκάς του Ολυμπιακού ανήκει σίγουρα στην 20αδα όλων των παιχτών όλων των αθλημάτων με αρνητική τιμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν και δεν ειμαι ο μεγαλυτερος fan του Παπαλουκα, μου φαινεται αδικο και ισοπεδωτικο να τον κρινουμε μονο απο τις βολες που εχασε, ενω συνολικα εκανε καλο παιχνιδι. Συμφωνω οτι απο ενα μεγαλο και εμπειρο παικτη περιμενεις και ψυχραιμια στα δυσκολα, αλλα βολες ειναι και χανονται(και ο Διαμαντιδης εχασε(μια) βολη που στοιχησε τον αγωνα με την Ολυμπια). Πιο λογικο ειναι να τον κρινουμε για τα υπολοιπα παιχνιδια της σειρας, οπου και δεν απεδωσε.

    Ασχετο: Γιαννη, θα ητο χωσιμο να ζητησω αρθρο για τη Μπιλμπαο..; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Keraunopoulos
    Για την Μπιλμπάο κάνει μία μικρή αναφορά το All Star Basket στο σημερινό περιοδικό προς το τέλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Thanks Badanaman. Εχω ηλεκτρονικη συνδρομη αλλα δε μου εχει εμφανισει ακομα το νεο τευχος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails