Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Την επόμενη φορά βάλε "μπιπ"

Ναι, το παραδέχομαι. Η παρουσίαση του πρωταθλήματος της Α1 το μεσημέρι της Δευτέρας μαζί με την κοινή συνέντευξη Τύπου προπονητών και αρχηγών των 14 ομάδων είχε Αίγλη. Ετσι λεγόταν το μαγαζί στο οποίο φιλοξενήθηκε. Γιατί όσον αφορά όλα τα υπόλοιπα; Μαύρη μαυρίλα πλάκωσε αφού οι περισσότεροι παίκτες και προπονητές, προς τιμήν τους, δεν κρύφθηκαν πίσω από το δάχτυλο, τα έψαλλαν από την καλή και από την ανάποδη στον ΕΣΑΚΕ (δηλαδή στις διοικήσεις των ΚΑΕ τους που στηρίζουν και εκτρέφουν το τέρας του ΕΣΑΚΕ) για το χάλι δίχως τέλος της Α1. Και ποια ήταν η αντίδραση της διοργανώτριας (;) αρχής; Να βγάλει μία ανακοίνωση-Φιλιππικό, ένα έκτρωμα (όπως είναι άλλωστε) ασυδοσίας, απειλών κατά ανθρώπων του μπάσκετ και υποβάθμισης των όσων ελέχθησαν προκειμένου για μία ακόμη φορά να βγάλει την ουρά της απ’εξω. Αλλωστε, πάντα οι άλλοι φταίνε και όχι εμείς, έτσι δεν είναι κ.Οικονομίδη;
Ιδού λοιπόν, εν συντομία, ορισμένες από τις πιο χαρακτηριστικές ατάκες που βγήκαν από στόματα ανθρώπων που βρίσκονται στον χώρο του μπάσκετ πάνω από δύο δεκαετίες και δεν είναι περαστικοί ή αμειβόμενοι αλεξιπτωτιστές σαν τον πρόεδρο της λίγκα…
Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς: Αν η λίγκα ήταν σοβαρή θα έπρεπε ήδη να έχουν ληφθεί μέτρα για τη βία.
Λάζαρος Παπαδόπουλος: Δεν έχουμε καταλάβει ότι το μπάσκετ είναι ήδη στη γωνία και ότι ο κόσμος έχει χάσει το ενδιαφέρον του και την αξιοπιστία προς το πρωτάθλημα.
Αργύρης Πεδουλάκης: Το ελληνικό μπάσκετ είναι χειρότερα από ότι φαίνεται. Αν θέλατε κύριε Οικονομίδη να λύσετε κάποια προβλήματα θα έπρεπε από τον Μάιο να φωνάξετε προπονητές και δημοσιογράφους.
Μηνάς Γκέκος: Τα τελευταία δέκα χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα. Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος αφού κάθε χρόνο λέμε ότι θα αναλάβουμε τις ευθύνες αλλά δεν γίνεται τίποτα.
Δημήτρης Παπανικολάου: Να δοθεί επιτέλους τέλος στην υποκρισία
Πρόδρομος Νικολαϊδης: Εχει χαθεί η αξιοπιστία του πρωταθλήματος το οποίο έχει πιάσει πάτο.
Νίκος Παπανικολόπουλος: Το κακό είναι ότι δεν βλέπω λύση για τα προβλήματα που υπάρχουν γενικότερα.
Υπάρχει ένας, έστω ένας εκεί έξω που να υποστηρίζει ότι όλοι οι παραπάνω είπαν κάτι αναληθές; Ναι, υπάρχει και όχι ένας αλλά πολλοί. Το Δ.Σ. του ΕΣΑΚΕ και κυρίως ο πρόεδρός του που έσπευσαν με σπουδή να «απαντήσουν» με τον πλέον… καυστικό τρόπο (εδώ γελάνε) στα όσα έσουραν μπασκετάνθρωποι σαν τον Ομπράντοβιτς, τον Πεδουλάκη, τον Γκέκο και άλλους κατά της λίγκας. Ανθρωποι που όχι μόνο ζουν από το μπάσκετ αλλά είναι το μπάσκετ. Προπονητές και παίκτες και όχι καρεκλοκένταυροι και ανίκανοι να πάρουν μία απόφαση παράγοντες…
Βέβαια, για το παραπάνω υπάρχει και ένα καλό νέο. Ότι στον ΕΣΑΚΕ δεν ενημερώνονται από το επίσημο site της λίγκας (στο οποίο δεν γράφθηκε ούτε αράδα από όλες τις παραπάνω δηλώσεις…) αλλά διαβάζουν και άλλα αθλητικά και μπασκετικά site
Οσο για την ουσία της απίστευτης ανακοίνωσης-κωμωδίας του ΕΣΑΚΕ; Τα περί «ανυπόστατων κατηγοριών», τα περί «εξασφάλισης από τη διοργανώτρια του μίνιμουμ βιωσιμότητας» (για τη δεύτερη τηλεοπτική πρόταση να μας πείτε…), τα «άνθρωποι που πληρώνονται και ζουν από το μπάσκετ έβαλλαν κατά της διοργανώτριας αγνοώντας ηθελημένα τους φυσικούς υπαίτιους όλων όσων επικαλούνται», μόνο γέλιο προκαλούν. Φτηνές δικαιολογίες από παραγοντίσκους που, ε, ναι, θα μείνουν στην ιστορία. Θα μείνουν στην ιστορία ως οι απόλυτοι καταστροφείς του πρωταθλήματος μπάσκετ. Αυτοί που κατάφεραν να απαξιώσουν ένα από τα κορυφαία πρωταθλήματα μπάσκετ στον κόσμο και το μετέτρεψαν σε τσίρκο, σε παρωδία, σε παρία του παγκόσμιου μπάσκετ. Να το χαίρεστε το πρωτάθλημά σας κύριε Οικονομίδη και όσοι τον εκτρέφετε και τον διατηρείτε στη θέση του. Να είστε σίγουρος πως όταν κάποια στιγμή αποχωρήσετε, δεν θα μας λείψετε καθόλου. Μα καθόλου…
Υ.Γ. Πρόεδρε, την επόμενη φορά κανόνισε να μπαίνουν «μπιπ» ή να κόβεται ο ήχος από τα μικρόφωνα όταν κάποιος κακοήθης κάνει δηλώσεις κατά της υπέροχης λίγκας σου.
Υ.Γ. 2 Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη… Δυστυχώς

13 σχόλια:

  1. Γιάννη, έχω την αίσθηση ότι όλη αυτή η απαξίωση κρύβει μια τεράστια σκοπιμότητα. Και ότι κάποιοι τη χρησιμοποιούν και την εκτρέφουν για να πλασάρουν το "σχέδιο σωτηρίας" του ελληνικού και, γιατί όχι, του ...μεσογειακού μπάσκετ. Νομίζω καταλαβαινόμαστε...

    Επίσης, η προσφώνηση "πρόεδρος", δεν νομίζω να είναι για το "πιόνι" Οικονομίδη. Αυτός που κάνει κουμάντο στο επαγγελματικό (μη γελάς...) και μη μπάσκετ στην Ελλάδα, λέγεται Γιώργος Βασιλακόπουλος και εσύ το ξέρεις καλύτερα από εμένα. Το ερώτημα που πρέπει κάποια στιγμή να απαντηθεί, είναι γιατί οι ΚΑΕ δεν κάνουν στην άκρη το Κυρ Γιώργη και δεν διαχειρίζονται εντελώς ανεξάρτητες με τεχνοκρατικά κριτήρια τη λίγκα τους. Δε μπορούν ή δεν θέλουν; Μάλλον το δεύτερο πιστεύω, καθώς υπάρχουν ΚΑΕ που χρωστούν την ίδια τους την ύπαρξη και επιβίωση στο "σωλήνα" και άλλες που τους βολεύει το καθεστώς του Βασιλακοπουλισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραιο και ολοσωστο το αρθρο σου Γιαννη,
    Ομως μηπως ολοι αυτοι επρεπε πρωτα να χουν τα φριδια οτι ειπαν να τα πουν στις διοικησεις τους;
    Ετσι για να μη ξεχναμε ποσες ψηφους υπερ ειχε ο Οικονομιδης στις τελευταιες εκλογες...προφανως καποιοι εμειναν ικανοποιημενοι απο το εργο του,αρα δε μας πεφτει λογος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μάλιστα. Δηλαδή σύμφωνα με εσάς ΚΑΙ για τη βία στον αθλητισμό ευθύνεται ο Βασιλακόπουλος...

    Τα πράγματα δυστυχώς είναι πολύ πιο σύνθετα και πολύ πιο δύσκολα. Πιο σύνθετα γιατί η βία έχει πρωτίστως σχέση ευρύτερα με την κοινωνία και τη δομή της και πιο δύσκολα γιατί εύκολο είναι ΠΛΕΟΝ να χτυπάει κανείς τον Βασιλακόπουλο όταν αυτός είναι πεσμένος. Τελευταία μάλιστα είναι πολύ της μόδας. Το τελευταίο δεν έχει να κάνει με εσάς καθώς τα λέγατε και στο παρελθόν. Είναι γενική παρατήρηση.

    Τα προβλήματα του ελληνικού μπάσκετ έχουν 2 βασικούς ενόχους: α) το κράτος που δεν φροντίζει να αναπτυχθεί μαζικά ο αθλητισμός στις γειτονιές και να ασχολείται ο κόσμος, να διαπαιδαγωγείται και μετά είτε ως παίκτης είτε ως φίλαθλος να έχει και ανάλογη συμπεριφορά και β) τις Ανώνυμες Εταιρίες (στις ομάδες αναφέρομαι) που λυμαίνονται -με την ανοχή του κράτους- το χώρο είτε για να πλουτίζουν κάποιοι παράγοντές τους (μικρές ομάδες) είτε για να διαφημίζονται οι μεγαλομέτοχοί τους (όχι τζάμπα-πληρώνοντας αδρά. Αυτό είναι το μπάτζετ) και να δημιουργούν οινεί ιδιωτικούς στρατούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συνταγματάρχα, εγώ δεν κατηγορώ τον Βασιλακόπουλο για τη βία και από όσο κατάλαβα ούτε ο Γιάννης στο άρθρο του κάνει κάτι τέτοιο. Συμφωνώ μαζί σου πως η βία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κοινωνία που ζούμε και δεν είναι αθλητικό φαινόμενο. Η βία εμφανίζεται στους δρόμους και στα σχολεία, με μεγαλύτερη συχνότητα από ότι στους αθλητικούς χώρους.

    Εγώ κατηγορώ τον Βασιλακόπουλο επειδή αυτός ουσιαστικά έχει οδηγήσει το πρωτάθλημα της Α1 σε αυτήν την κατάντια. Αυτός στηρίζει τόσα χρόνια τον Οικονομίδη και τις επιλογές του και κρατάει αρκετές ομάδες δέσμιες στο άρμα του. Πως να αρνηθεί στήριξη στον Οικονομίδη π.χ. η ΑΕΚ, όταν πέρυσι το καλοκαίρι ο Βασιλακόπουλος έβαλε εμμέσως υποθήκη στη FIBA την ίδια την εθνική ομάδα, αναλαμβάνοντας ο ίδιος, η ΕΟΚ δηλαδή, να τακτοποιήσει οφειλές της ΚΑΕ ΑΕΚ; Τα προβλήματα που αναφέρεις είναι υπαρκτά και χρήζουν συζήτησης αλλά δεν έχουν σχέση με το επαγγελματικό μπάσκετ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το πρόβλημα είναι το ίδιο το ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ μπάσκετ. Αλλά επειδή αυτό δεν αλλάζει από την μια μέρα στην άλλη (να σταματήσουν οι ομάδες να είναι εταιρίες) μέχρι να αλλάξει το να φτιάχνεις υποδομές και να διαπαιδαγωγείς νομίζω ότι είναι και το καλύτερο.

    Και γω δεν λέω ότι είναι αλάνθανστος ο Βασιλακόπουος. Ίσα-ίσα. Αλλά συνήθως επισημαίνονται (σκόπιμως) μόνο τα λάθη του. Ποιός άλλωστε θα βγει να στηρίξει έναν άνθρωπο που δηλώνει ευθαρσώς ότι με όρους αγοράς στήνεις κοινωνίες τυχοδιωκτών και όχι αθλητών; Το εννοεί; Δεν ξέρω. Πάντως στις εποχές που ζούμε και μόνο η δήλωση μετράει.

    Ο Οικονομίδης δεν διορίζεται-εκλέγεται από τις ομάδες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι δηλώσεις Βασιλακόπουλου είναι τόσο αληθινές όσο και οι προ 30ετίας υποσχέσεις του πολιτικού του μέντορα: "Έξω από την ΕΟΚ, έξω από το ΝΑΤΟ". Ο άνθρωπος απλώς έχει βρει έναν ιδεολογικό μανδύα για τις προσωπικές του φιλοδοξίες. Ήδη τα παπαγαλάκια του έχουν βγει παγανιά και μας μιλάνε για την αναγκαιότητα της Μεσογειακής Λίγκας, τώρα που η Α1 έχει υποβαθμιστεί. Φυσικά, δεν μας λένε ποιοι υποβάθμισαν την A1 όλα αυτά τα χρόνια αλλά ούτε και πως είναι δυνατόν να γίνει Μεσογειακή Λίγκα χωρίς ομάδες από τη Γαλλία και την Ισπανία. Συμπτωματικά αυτές είναι οι πατρίδες των Μαϊνινί και Μπερτομέου...

    Αν το πρόβλημα που γεννάει τη βία είναι το ίδιο το επαγγελματικό μπάσκετ, τότε γιατί στην Μέκκα του επαγγελματισμού το NBA και στην κορυφαία ευρωπαϊκή λίγκα την ACB, δεν πέφτουν καδρόνια, φωτοβολίδες και λοιπά ωραία πράγματα στο παρκέ;
    Το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο κατά την άποψή μου.

    Στις εκλογές του ΕΣΑΚΕ, εκλέγεται αυτός που στηρίζει η ΕΟΚ. Χρόνια τώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν είπα ότι αυτή είναι η λύση του προβλήματος της βίας. Είναι λύση γενικα. Όταν κάποιος ασχολείται με κάτι από το οποίο αποσκοπεί να βγάλει κέρδος, ασχολείται με αυτό στο βαθμό που τον εξυπηρετεί. Ό,τι καλό κάνει είναι για να μην σταματήσει να παράγει η ...μηχανή. Να εξασφαλίζεται η αειφορία.

    Όσο για το ΝΒΑ.... βία δεν είναι μόνο να πετάς καφέδες και να βγάζεις αεροβόλα. Στο ΝΒΑ υπάρχει "άλλη" βία: Κακοποίηση της άμιλας, της ομαδικότητας, απάνθρωπη σωματική καταπόνηση (82 παιχνίδια), αναβολικά κτλ κτλ. Εν τέλει αλλοίωση του αθλήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το θέμα είναι όμως πως η ενασχόληση των "επενδυτών" με το επαγγελματικό μπάσκετ στην Ελλάδα δεν αποφέρει κέρδος. Οι ιδιοκτήτες των μεγάλων ΚΑΕ "μπαίνουν μέσα" ενώ αυτοί των μικρότερων προσπαθούν να βγάλουν τη χρονιά με όσο το δυνατό μικρότερες απώλειες. Ουσιαστικά αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται επαγγελματικό μπάσκετ στην Ελλάδα, με την έννοια του "επενδύω για να πάρω κέρδος".

    Αν βία είναι η "κακοποίηση της ομαδικότητας", τότε ο Γκάλης θα έπρεπε να ήταν φυλακή σήμερα. Ας δεχτώ όμως πως το NBA περικλείει τη μορφή βίας που αναφέρεις. Η ACB; Το Αμερικανικό Κολεγιακό, που συγκεντρώνει τεράστιο ενδιαφέρον, οι αρένες γεμίζουν από δεκάδες χιλιάδες κόσμο και το πάθος είναι μεγαλύτερο; Εκεί γιατί δεν υπάρχει βία; Όταν πλακώνονται τα πιτσιρίκια στα "3 on 3" του σχολείου ή οι ερασιτεχνικές ομάδες στα ματς των τοπικών Ενώσεων, δεν νομίζω ότι ευθύνεται ο επαγγελματισμός. Κάτι άλλο φταίει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και βεβαια τα χειροτερα δεν εχουν ερθει..
    Το προβλημα δεν ειναι το επαγγελματικο μπασκετ η' οι οροι της αγορας,αλλα ολοι αυτοι που διαχειριζονται τις τυχες του..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @sixama
    Δεν κρύβεται καμία σκοπιμότητα πίσω από την απαξίωση. Κρύβεται η απύθμενη βλακεία όσων διοικούν το ελληνικό μπάσκετ και τις περισσότερες (αν όχι όλες) τις ΚΑΕ. Το υποτιθέμενο σχέδιο σωτηρίας του Βασιλακόπουλου (δεν φοβάμαι να γράψω όπως βλέπεις τα πράγματα με το όνομά τους) περί Μεσογειακής λίγκας είναι η μεγαλύτερη μπούρδα που έχει ακουσθεί. Ναι, ο Οικονομίδης είναι πιόνι, αλλά μόνο και μόνο επειδή δέχεται να είναι πιόνι, είναι υπεύθυνος. Το έχω ξαναγράψει και θα το ξαναγράψω. Οι πρώτοι υπεύθυνοι για την κατάντια του πρωταθλήματος είναι οι διοικήσεις Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού, Γιαννακόπουλοι και Αγγελόπουλοι που επιτρέπουν εδώ και χρόνια να παίζουν οι ομάδες τους σε ένα πρωτάθλημα αναξιοπιστίας, ένα αλλοιωμένο πρωτάθλημα προκειμένου να ικανοποιήσουν τη ματαιοδοξία τους και να πάρουν έναν ακόμη τίτλο οι μεν, τον πρώτο τους οι δε. Απαξ και αυτοί αποφασίσουν, σοβαρά όμως, και καταλάβουν ότι η υπάρχουσα κατάσταση μόνο κακό κάνει στις ομάδες-μαγαζιά τους, μόνο τότε θα βρεθεί λύση. Φοβάμαι όμως ότι τότε θα είναι πολύ αργά...

    @Crossover
    Δηλαδή να πάει ο Γκέκος για παράδειγμα στον Καραμανλή και να του τα πει ή ο Πεδουλάκης στον Μουγιάκο ή δεν ξέρω εγώ ποιόν; To good to be true… Εδώ όλοι κοιτάνε πως θα εξασφαλίσουν ένα κομμάτι ψωμί για τη φαμίλια τους και καλά κάνουν… Οι επαναστάσεις θέλουν θυσίες αλλά οι εποχή δεν προσφέρεται για τέτοιες...

    @colonel gomelsky
    Ποιος έγραψε ότι για τη βία ευθύνεται ο Βασιλακόπουλος; Εχουμε φτάσει στο σημείο να θεωρείται ο Βασιλακόπουλος κάτι σαν τον Κάιζερ Σοζέ στους «Συνήθεις Υποπτους». Αυτός που σύμφωνα με τους θρύλους βρισκόταν πίσω από κάθε δεινό, που κάποια στιγμή θεωρήθηκε ότι δεν ήταν καν υπαρκτό πρόσωπο αλλά μύθος αλλά τελικά ήταν κάτι μεταξύ των δύο... Το θέμα της βίας είναι πολύπλοκό και κατά την ταπεινή μου άποψη έχει κοινωνικοπολιτικές και καθόλου αθλητικές προεκτάσεις. Τον Βασιλακόπουλο τον θεωρούν όλοι λοιπόν ένα είδος Κάιζερ Σοζέ. Δεν τον... πειράζουμε για να μη νοιώσουμε ή αισθανθούμε την οργή του. Και αυτό το καλλιέργησε και το «κέρδισε» ο ίδιος εδώ και δεκαετίες μοιράζοντας δεξιά και αριστερά είτε υποσχέσεις, είτε βοήθειες και εξυπηρετήσεις βρισκόμενος πίσω από το μανδύα του (υπερ)παράγοντα της FIBA. Συμφωνώ όσον αφορά τις επισημάνσεις σου για τους «ενόχους» απλά να προσθέσω ότι όλα ξεκινούν από την παιδεία...

    Θα επανέλθω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @NobodyIsBiggerThanTheGame:

    Συμφωνούμε για τις κοινωνικοπολιτικές διαστάσεις της βίας και το "αντίδοτο" της παιδείας. Αλλά και πάλι η παιδεία εξαρτάται από τις εκάστοτε κοινωνικοπολιτικές βάσεις. Μεγάλη συζήτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @NobodyIsBiggerThanTheGame
    Ωραιο το παραδειγμα των "φτωχοπαιδων" Γκεκου-Πεδουλακη...υπαρχει και ο Ζοτς ομως....οκ το δεχομαι τρωνε ψωμι και ειδικα σε τετοια εποχη θα εκαναν τα παντα για να συνεχισουν να το τρωνε...Τοτε ομως προκειται περι υποκρισιας...εγω δεν προτρεπω να κανουν επανασταση....εγω προτρεπω να στηριξουν το λογο τους οποιος κι αν ειναι...γιατι αλλιως να χαμε να λεγαμε..και μας τα εχουν πει κι αλλοι αυτα...
    Ωραιο nickname btw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @colonel gomelsky
    Πολύ μεγάλη συζήτηση για την ακρίβεια και όχι της στιγμής..
    @crossover
    Αϊβερσονικέ φίλε! Το Nickname μου το λέω-γραφω και το εννοώ. Ολοι από το μπάσκετ ζούνε (και ζούμε) και μας πονάει αυτή η γ.μ.κατασταση

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails