Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Ανεπιθυμητοι δημοσιογράφοι για τη Ζαλγκίρις!

Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες… Στα μέρη μας μπορεί να μην έχουμε φτάσει (ακόμη…) σε τέτοιες μεθόδους και πρακτικές αλλά στη Λιθουανία το… διέπραξε η Ζαλγκίρις Κάουνας που απέκλεισε από όλους τους εντός έδρας αγώνες της τους δημοσιογράφους του ομίλου των ΜΜΕ της Λιέτουβος Ρίτας (χορηγός του μεγάλου τους αντίπαλου και ομώνυμης ομάδας) για όλη την τρέχουσα σεζόν και παράλληλα απαγόρευσε στους παίκτες της ομάδας να κάνουν δηλώσεις στην εφημερίδα, το πόρταλ και τον τηλεοπτικό σταθμό που ανήκουν στον συγκεκριμένο όμιλο!
Η κόντρα των δύο μεγάλων του λιθουανικού μπάσκετ αποκτά πλέον άλλη… διάσταση μετά την πρωτοφανή και αν μη τι άλλο κατακριτέα απόφαση της διοίκησης της Ζαλγκίρις Κάουνας να μη χορηγήσει διαπιστεύσεις στους δημοσιογράφους του ομίλου Lietuvos Rytas για την τρέχουσα σεζόν. Η Ζαλγκίρις μάλιστα, αδιαφορεί για τις ποινές που προβλέπεται και επιβάλλεται να της επιβληθούν από τη λίγκα αν και ο Γενικός Διευθυντής της LBL λίγκας, Γκίλις Λίνα δήλωσε πως «οι αγώνες της Ζαλγκίρις με τη Λιέτουβος διαφέρουν από όλους τους άλλους του πρωταθλήματος», προσθέτοντας απλά πως «θα ερευνήσουμε το θέμα».
Στο θέμα που προέκυψε τοποθετήθηκε ο παίκτης-θρύλος του Λιθουανικού μπάσκετ Σαρούνας Μαρτσουλιόνις που δήλωσε πως «η Λιθουανία είναι πολύ μικρή χώρα για να ταλανίζεται από αποφάσεις σαν και αυτή» ενώ ο Δήμαρχος του Κάουνας Αντριους Κουπτσινσκας χαρακτήρισε την απόφαση της διοίκησης της Ζαλγκίρις «κάτι παραπάνω από περίεργη». Ο, δε, πρόεδρος του Συνδέσμου Δημοσιογράφων της Λιθουανίας Νταίνιους Ραντζεβίτσιους δήλωσε πως «η πράξη αυτή της Ζαλγκίρις είναι αδικαιολόγητη και άδικη» προτείνοντας να θεσπιστεί νόμος που να απαγορεύει τέτοιες αποφάσεις απαγόρευσης σαν της Ζαλγκίρις.

4 σχόλια:

  1. "να μη χορηγήσει διαπιστεύσεις στους δημοσιογράφους του ομίλου Lietuvos Rytas"

    Από αυτό συμπεραίνω ότι η ομάδα και οι δημοσιογράφοι ανήκουν στον ίδιο επιχειρηματικό όμιλο. Ουσιαστικά δηλαδή δεν μιλάμε για δημοσιογράφους αλλά για εκπροσώπους τύπου. Χωρίς να ξέρω κάτι παραπάνω, όσο "περιέργη" είναι η απόφαση της Ζαλγκίρις, άλλο τόσο είναι η πρακτική να μισθώνουν οι ομάδες δημοσιογράφους.

    Εδώ στην Ελλάδα αποκαλούμε (και καλώς) μερικούς φανατικούς ρεπόρτερ υπαλλήλους των προέδρων χωρίς μάλιστα να πληρώνονται από αυτούς. Στην Λιθουανία μάλλον το κάνουν φάτσα φόρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @colonel gomelsky
    Σε πιάνω αδιάβαστο συνταγματάρχη μου... Η εταιρεία Λιέτουβος Ριτας ειναι χορηγός της ομάδας (σαν να λέμε Skoda Ξανθη ένα πράγμα) εδώ και πάνω από μία δεκαετία. Η απαγορευση αφορά όλους τους δημοσιογράφους της εταιρείας (που έχει εφημερίδα, πόρταλ και τηλεοπτικό σταθμό) και όχι τον εκπρόσωπο Τύπου της ομάδας. Το θέμα είναι πάρα μα πάρα πολύ σοβαρό. Και επειδή παρακολουθώ στενά εδώ και πολλά χρόνια το ευρωπαϊκό και δει το λιθουανικό μπάσκετ στη συγκεκριμένη εφημερίδα/ομιλο αντιμετωπίζουν (τις περισσοτερες φορές) σωστά τη Ζαλγκίρις και δεν ειναι φάτσα φόρα ντε και καλά "υπάλληλοι" της ομάδας. Μαλλον έχεις επηρεαστεί από την εδώ κατάσταση και πρακτικές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μα αυτό λέω και γω. Εννοείται ότι είναι καταδικαστέα και πολύ σοβαρό θέμα η απαγόρευση, αλλά και το άλλο ζήτημα άπτεται της ανεξαρτησίας του τύπου. Δεοντολογικά, δεν είπα ότι είναι παράνομα. Αυτό που γράφεις, αυτό κατάλαβα. Σαν να λέμε ότι ο ΔΟΛ είναι χορηγός του ΠΑΟ. Ε, οι δημοσιογράφοι του ΔΟΛ δεν θα διάκεινται ευμενώς (ή έστω δε θα δέχονται πιέσεις) προς τον ΠΑΟ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εφόσον βέβαια γράφεις ότι η άνθρωποι κάνουν αντικειμενικά τη δουλειά τους δεν τίθεται ζήτημα. Και να μην την έκαναν βέβαια πάλι η απαγόρευση θα ήταν τραγική.

    Απλά στο άρθρο σου εντόπισα δύο points.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails