Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Nobody's bigger than the game. Γκέγκε;

Τελικά ποιος είναι το μπάσκετ; Στο ρητορικό αυτό ερώτημα απήντησαν αυτόκλητοι κατά σειρά ο πρόεδρος του ΠΣΑΚ Λάζαρος Παπαδόπουλος και αμέσως μετά ο εκ των μεγαλομετόχων του Παναθηναϊκού Θανάσης Γιαννακόπουλος υποστηρίζοντας ο καθένας από την πλευρά του πως «εμείς είμαστε το μπάσκετ». Εμείς οι παίκτες, εμείς οι χρηματοδότες αντίστοιχα. Λυπάμαι κύριοι αλλά το μπάσκετ δεν είστε μόνον εσείς. Είστε και εσείς…
Να ξεκαθαρίσω αρχικά ότι με την κήρυξη απεργίας από τον ΠΣΑΚ αυτή τη δεδομένη στιγμή και με τον τρόπο και χρόνο που πάρθηκε αυτή η απόφαση δεν συμφωνώ καθόλου. Δίκαια, δικαιότατα τα αιτήματα των παικτών αλλά όπως και οι κατέχοντες τα σκήπτρα του ελληνικού μπάσκετ (ΕΟΚ, ΕΣΑΚΕ, Υπουργείο) θα μπορούσαν, αν είχαν τη βούληση και το πραγματικό κίνητρο να δουλέψουν για το καλό του αθλήματος να έχουν κάτσει στο ίδιο τραπέζι και να έχουν λύσει τις διαφορές τους πολλούς μήνες για να μην πω χρόνια πριν.
Όμως, σε τελική ανάλυση, δεν μπορώ να πω ότι η απεργία τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι το πρόβλημα για το ελληνικό μπάσκετ και τα πρωταθλήματά του ειδικότερα. Μη σώσει και γίνει ποτέ ένα πρωτάθλημα στο οποίο κυρίως ο ΕΣΑΚΕ, μετά η ΕΕΑ υπό την ανοχή της ΕΟΚ προσπάθησαν, όπως και τις περισσότερες από τις προηγούμενες σεζόν, να διεξαχθεί με το… ζόρι. Να αρχίσει όπως να ‘ναι και να τελειώσει όπως να ‘ναι. Συγγνώμη, αλλά ένα τέτοιο πρωτάθλημα το οποίο είναι να γίνει για να γίνει, ένα πρωτάθλημα στο οποίο η λίγκα και η ΕΕΑ βάλθηκαν με το στανιό να βάλουν κάποιες ομάδες να παίξουν καταπατώντας κάθε έννοια δικαίου και νόμων, προσωπικά δεν με ενδιαφέρει αν θα ξεκινήσει και αν θα τελειώσει. Ένα πρωτάθλημα οπερέτα, ένα πρωτάθλημα τραβεστί για να τα γράψω πιο χοντρά.
Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω τους λόγους που ο ΕΣΑΚΕ θυμήθηκε –κυριολεκτικά- στην τούρλα του Σαββάτου και βλέποντας όσα με… κόπο κατέστρεφε τόσο καιρό, και κάλεσε τους εκπροσώπους του ΠΣΑΚ για κουβέντα. Κουβέντα για τι πράγμα; Λες και στον ΕΣΑΚΕ μπορούν ή θέλουν να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των παικτών. Ο,τι έγινε το απόγευμα της Παρασκευής στην Ερατοσθένους ήταν για τα μάτια του κόσμου. Για να τσακωθούν ο Λάζος με τον Θανάση, να διχαστεί και πάλι το δύσμοιρο μπασκετικό κοινό (ή όσοι έχουν απομείνει τέλος πάντων) στην απάντηση του ερωτήματος «ποιος είναι το μπάσκετ», για να γίνουν εκατέρωθεν άνευ ουσίας δηλώσεις και να πάνε άπαντες σπίτια τους να δουν Big Brother ή καμιά εκπομπή μαγειρικής.
Σε μία υπόθεση που όλοι έχουν, ο καθένας από το μέρος του, τα δίκια τους και τα αιτήματά τους αλλά που σε τελική ανάλυση ο ΕΣΑΚΕ ούτε ανεξάρτητος φορέας είναι αφού δίνει λογαριασμό στην ΕΟΚ όπως έχει κατ’ επανάληψη αποδειχθεί, ούτε οι παίκτες φαίνεται να έχουν επίγνωση του τι αγώνα ξεκίνησαν εις βάρος όλων, και των ιδίων περισσότερο προκειμένου να ικανοποιήσουν τα κατά τα’αλλα δίκαια αιτήματά τους, άκρη δεν βγαίνει και ούτε πρόκειται. Αν οι παίκτες είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους επ’ αόριστο μέχρι να δικαιωθούν, όπως δηλώνουν, είμαι μαζί τους επαναλαμβάνοντας ότι ειδικά το φετινό πρωτάθλημα δεν αξίζει και δεν υπάρχει κανένας λόγος έστω να ξεκινήσει. Αν είναι την άλλη ή την παράλλη εβδομάδα να κάνουν πίσω και να επιστρέψουν στα γήπεδα έχοντας κάνει το κομμάτι τους σαν να μη συνέβη τίποτα, τότε κακώς το ξεκίνησαν όλο αυτό.
Τώρα, αν ο Παναθηναϊκός του κ.Γιαννακόπουλου θέλει να φύγει και να πάει να παίξει στη… Μεσογειακή Λίγκα με ‘γεια του με χαρά του. Ελα όμως που το μπάσκετ δεν είστε μόνον εσείς κ.Γιαννακόπουλε, κ.Αγγελόπουλε, κ.Λιανέ αλλά το μπάσκετ κινείται (και) από εσάς. Με απειλές και αφορισμούς από ανθρώπους που αποδεδειγμένα έχουν δείξει ότι ξέρουν να διαχειρίζονται σαφώς πιο δύσκολες καταστάσεις στις επιχειρήσεις τους από αυτή που βιώνουν τώρα, τα προβλήματα δεν λύνονται. Το έχω γράψει στο παρελθόν άπειρες φορές θα το ξαναγράψω και τώρα. Αν αυτοί που «τρέφουν» το μπάσκετ δεν πάρουν επί της ουσίας όμως την κατάσταση στα χέρια τους για να διορθώσουν τα κακώς κείμενα μιας ολόκληρης δεκαετίας διάστημα στο οποίο αποδεικνύεται ότι ήταν απλοί θεατές αδιαφορώντας για το καλό του αθλήματος που οι ίδιοι χρηματοδοτούν, λύση δεν πρόκειται να βρεθεί και ας ξεκινήσει το ρημάδι το πρωτάθλημα την ερχόμενη εβδομάδα. Του χρόνου θα γίνουν τα ίδια και χειρότερα. Το μπάσκετ κύριοι είναι παιχνίδι και κανείς δεν είναι πάνω από το παιχνίδι…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails