Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Ευρωλίγκα 2009-2010 (Update 29 Μαίου)

Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες θα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα αλλά ήδη μπορεί να γίνει μία πρώτη εκτίμηση για τη "σύνθεση" της Ευρωλίγκα την επόμενη σεζόν αν και εφόσον ισχύσει η αρχική πρόταση του Εκτελεστικού Διευθυντή της Ευρωλίγκα, Τζόρντι Μπερτομέου, πρόταση πάντως η οποία συνεχίζει και τυγχάνει αποδοκιμασιών κυρίως στην Ισπανία.
Με βάση λοιπόν το σύστημα επιλογής των ομάδων το οποίο είχαμε αναλύσει πρόσφατα, θέση στις 24 ομάδες της Ευρωλίγκα έχουν οι 13 ομάδες με τριετές συμβόλαιο (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Εφες Πίλσεν, Φενέρμπαξε/Ούλκερ, Σιένα, Λοτομάτικα Ρόμα, Ζαλγκίρις Κάουνας, Τάου, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Ουνικάχα Μάλαγα). Από εκεί και πέρα λαμβάνεται υπ'όψην η θέση κάθε χώρας στην ειδική βαθμολογία της Ευρωλίγκα για να προκύψουν άλλα 8 εισιτήρια, συν ένα από το EuroCup συν άλλα δύο από την προκριματική φάση. Τα 8 εισιτήρια με βάση την κατάταξη της Ευρωλίγκα θα πάνε σε ομάδες από τις εξής χώρες:
1. Ισπανία
2. Ιταλία
3. Ελλάδα
4. Ρωσία
5. Γαλλία
6. Τουρκία
7. Λιθουανία
8. Σερβία
9. Κροατία
10. Σλοβενία
11. Γερμανία
12. Πολωνία
13. Ισπανία (φιναλίστ)
14. Ιταλία (φιναλίστ)
15. Ελλάδα (φιναλίστ)
16. Ρωσια (φιναλίστ)
Εξαιρούνται φυσικά οι ομάδες που έχουν ήδη εγγυημενο συμβόλαιο. Ετσι, βγαίνει εκτός η Ισπανία (θέσεις 1, 13) αφού και οι 4 ομάδες που βρίσκονται τώρα στα ημιτελικά έχουν συμβόλαιο. Βγαίνει η Ελλάδα για τον ίδιο λόγο (θέσεις 3, 15). Βγαίνει η Ρωσία για την 4η θέση λόγω ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Στην Ιταλία για τις θέσεις στην Ευρωλίγκα λαμβάνεται υπ'οψην η ειδική βαθμολογία της LEGA σύμφωνα με την οποία η Σιένα δεν χάνει την 1η θέση ακόμη και αν δεν πάρει τον τίτλο, άρα βγαίνει εκτός και θέση 2. Στην Τουρκία Εφες Πίλσεν και Φενέρμπαξε/Ούλκερ προηγούνται με 2-0 στα ημιτελικά, θέλουν άλλη μία νίκη και λογικά βγαίνει εκτός και η θέση 6. Ετσι μένουν οι εξής θέσεις για τα 8 εισιτήρια:
5. Γαλλία
7. Λιθουανία
8. Σερβία
9. Κροατία
10. Σλοβενία
11. Γερμανία
12. Πολωνία
14. Ιταλία (φιναλίστ)
16. Ρωσια (φιναλίστ)
17. Γαλλία (φιναλίστ ή πρωταθλήτρια)
Θέσεις που θα πάνε στις ομάδες: Βιλερμπάν (ως 1η της κανονικής περιόδου σύμφωνα με τη γαλλική Ομοσπονδία), Λιέτουβος Ρίτας (Λιθουανία), Παρτιζάν Βελιγραδίου (Σερβία), Προκόμ Σοπότ (Πολωνία) και στις πρωταθλήτριες Κροατίας (Τσιμπόνα ή Ζαντάρ), Σλοβενίας (Ολίμπια Λουμπλιάνα ή Ελιος) και Γερμανίας (Αλμπα, Μπάμπεργκ, Ολντενμπουργκ ή Βόννη). Η 8η θέση (2η ομάδα Ιταλίας) αυτή τη στιγμή ανήκει στη Ρόμα που έχει συμβόλαιο άρα μπορεί να βγει εκτός. Η μόνη περίπτωση να αλλάξει κάτι είναι να πάρει η Αρμάνι Τζινς Μιλάνο το πρωτάθλημα και να ξεπεράσει τη Ρόμα στη βαθμολογία, άρα να πάρει το 8ο εισιτήριο. Η 8η θέση, λογικά, πάει στη φιναλίστ της Ρωσίας (Κίμκι) αν η Αρμάνι Τζινς δεν πάρει το πρωτάθλημα και μένει εκτός η επιπλέον γαλλική ομάδα (πάει στα προκριματικά).
Αρα, ήδη ξέρουμε τις 18 από τις 22 ομάδες. Εκκρεμεί η απόφαση της Ευρωλίγκα για τη θέση που έχει κερδίσει η Λιέτουβος Ρίτας μέσω του EuroCup θέση που λέγεται ότι θα δοθεί σε ομάδα της επιλογής της Ευρωλίγκα ως wild card αφού και η φιναλίστ της διοργάνωσης (Κίμκι) έχει κερδίσει θέση στην Ευρωλίγκα.
Πάμε τώρα στις 8 ομάδες που θα συμμετάσχουν στον προκριματικό γύρο. Αν ισχύσουν τα παραπάνω και κυρίως να μην πάρει το πρωτάθλημα στην Ιταλία η Αρμάνι Τζινς Μιλάνο, τότε οι 8 ομάδες των προκριματικών θα είναι από τις εξής χώρες με βάση τη βαθμολογία της Ευρωλίγκα.
17. Γαλλία (φιναλίστ ή πρωταθλήτρια)
18. Φιναλίστ Τουρκίας
19. 3η θέση Ισπανίας
20. 3η θέση Ιταλίας
21. 3η θέση Ελλάδας
22. Πρωταθλητής Βελγίου
23. Πρωταθλητής Λετονίας
24. Πρωταθλητής Ουκρανίας
25. Φιναλίστ Λιθουανίας
26. Φιναλίστ Σερβίας
27. Φιναλίστ Κροατίας
28. Πρωταθλητής Ισραήλ
29. Πρωταθλητής Τσεχίας
30. Πρωταθλητής Ολλανδίας
Οι θέσεις 18, 19, 25 και 28 βγαίνουν εκτός αφού τις έχουν καταλάβει ομάδες με εγγυημένο τριετές συμβόλαιο. Μένουν έτσι οι θέσεις:
17. Γαλλία (φιναλίστ ή πρωταθλήτρια)
20. 3η θέση Ιταλίας
21. 3η θέση Ελλάδας
22. Πρωταθλητής Βελγίου
23. Πρωταθλητής Λετονίας
24. Πρωταθλητής Ουκρανίας
26. Φιναλίστ Σερβίας
27. Φιναλίστ Κροατίας
29. Πρωταθλητής Τσεχίας
30. Πρωταθλητής Ολλανδίας
Την 3η θέση στην Ιταλία αυτή τη στιγμή έχει η Βίρτους Μπολόνια με βάση την ειδική βαθμολογία. Θα τη χάσει αν η Αρμάνι Τζινς Μιλάνο φτάσει έστω στους τελικούς των πλέι-οφ αποκλείοντας τη Σιένα. Αρα είτε Βίρτους Μπολόνια είτε Αρμάνι Τζινς στα προκριματικά. Στην Ελλάδα η 3η θέση θα πάει σε Αρη ή Μαρούσι. Στο Βέλγιο σε μία εκ των Σαρλερουά, Μονς, Αλόσταρ ή Αντβέρπ και στην Κροατία σε Τσιμπόνα ή Ζαντάρ. Σίγουρη θέση στα μπαράζ έχουν ήδη η Αζόβμας (Ουκρανία), ο Ερυθρός Αστέρας Βελιγραδίου (Σερβία) και η Βέντσπιλς (Λετονία) ενώ εκτός προκριματικών μένει η πρωταθλήτρια Τσεχίας (Νίμπουρκ ή Γκεοφίν) και Ολλανδίας (Αμστερνταμ ή Ντεν Μπος) εκτός και αν μία από κάποια από τις παραπάνω ομάδες πάρει το wild card της Ευρωλίγκα για τη θέση του EuroCup.
Αρα η συγκεντρωτική λίστα έχει ως εξής, με βάση όλα τα παραπάνω και τα έως τώρα δεδομένα:
1. Παναθηναϊκός
2. Ολυμπιακός
3. ΤΣΣΚΑ Μόσχας
4. Μακάμπι Τελ Αβίβ
5. Εφες Πίλσεν
6. Φενέρμπαξε/Ούλκερ
7. Σιένα
8. Λοτομάτικα Ρόμα
9. Ζαλγκίρις Κάουνας
10. Τάου
11. Ρεάλ Μαδρίτης
12. Μπαρτσελόνα
13. Ουνικάχα Μάλαγα
14. Βιλερμπάν
15. Λιέτουβος Ρίτας
16. Παρτιζάν Βελιγραδίου
17. Τσιμπόνα ή Ζαντάρ
18. Ολίμπια Λουμπλιάνα ή Ελιος
19. Αλμπα ή Ολντενμπουργκ ή Μπάμπεργκ ή Βόννη
20. Προκόμ Σοπότ
21. Κίμκι Μόσχας
22. Wild Card
23-24. Προκριματικά
1. Βίρτους Μπολόνια ή Αρμάνι Τζινς Μιλάνο
2. Αρης ή Μαρούσι
3. Σαρλερουά ή Μονς ή Αλόσταρ ή Αντβέρπ
4. Τσιμπόνα ή Ζαντάρ
5. Πρωταθλητής ή φιναλίστ Γαλλίας
6. Αζόβμας
7. Ερυθρός Αστέρας
8. Βέντσπιλς
Επιλαχούσες: Νίμπουρκ ή Γκεοφίν και Αμστερνταμ ή Ντεν Μπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails