Όπως δεν χρειαζόταν να έρθει η καταστροφή και να ισοπεδωθούν
τα πάντα από την ήττα από τους Σκοπιανούς έτσι και δεν πρέπει να –συνεχίσουμε να-
τρέφουμε υπέρμετρες ελπίδες διάκρισης στο Ευρωμπάσκετ από αυτή την Εθνική μετά
την πρόκρισή της στη Β φάση της διοργάνωσης.
Τα πράγματα, για να ξεκινήσουμε από το ζητούμενο βαθμολογικά,
είναι απλά. Κερδίζουμε την τελευταία αγωνιστική τη Γεωργία που ίσως μέχρι τότε
δεν έχει καν βαθμολογικές ελπίδες πρόκρισης και πάμε στους «8» αν τα υπόλοιπα
αποτελέσματα είναι φυσιολογικά. Και ότι περισσότερο πετύχουμε κόντρα σε Σλοβένους
και Ρώσους προς όφελός μας θα είναι αφού είτε πρώτοι βγούμε είτε τέταρτοι στον όμιλο
της Β φάσης θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε κάποιον, θεωρητικά αυτή τη στιγμή με
βάση την εμπειρία και το ρόστερ, καλύτερό μας αντίπαλο. Μία εκ των Ισπανίας,
Γαλλίας, Λιθουανίας, Σερβίας, Τουρκίας δηλαδή.
Ο αρχικός στόχος εισόδου στην 8αδα λοιπόν είναι εφικτό να
επιτευχθεί αφού είναι μέσα στις δυνατότητες αυτής της ολοκαίνουργιας ομάδας μας.
Όμως το ζητούμενο, κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι άλλο, και η Εθνική μας έχει
ήδη κερδίσει πόντους όχι απλά μόνο στην εκτίμηση του κόσμου αλλά στην εξαιρετική
προσπάθεια που γίνεται για το χτίσιμο της ομάδας της τρέχουσας δεκαετίας.
Η Εθνική λοιπόν έδωσε τις εξετάσεις της και τις πέρασε σχεδόν
με άριστα στην πρώτη φάση. Ψήθηκε, γαλουχήθηκε, ανέδειξε νέους πρωταγωνιστές
(Βασιλειάδης, Κουφός, Μπράμος, Παπανικολάου κ.α.) που θα παίζουν για πολλά ακόμη
χρόνια στην ομάδα, έδειξε χαρακτήρα στα δύσκολα, κέρδισε δύο απανωτούς «τελικούς»
με την πλάτη στον τοίχο δείχνοντας στοιχεία μιας ομάδας που όλοι θέλουμε να βλέπουμε.
Να μάχεται για κάθε μπάλα, να παίζει ομαδικά, να μη τα χάνει στη δύσκολη στιγμή,
να μην τα παρατάει. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο κέρδος της και αυτό θα πρέπει να
κρατήσουμε.
Κανείς δεν περίμενε να πάμε στη Λιθουανία και να ρίχνουμε…
30αρες όπως στα φιλικά. Ισως να δημιουργήθηκαν υπερβολικές προσδοκίες όχι όμως στο
μυαλό όσων βρίσκονται στην ομάδα αφού κανείς και ποτέ δεν δήλωσε πως «πάμε για
το χρυσό ή ένα μετάλλιο». Ο στόχος παραμένει η 6αδα και αν δεν έρθει, δεν χάθηκε
και ο κόσμος. Όπως δεν χάθηκε ούτε το 1999, το 2001 και το 2003. Και μόνο το
γεγονός ότι έπονται άλλοι τρεις… τελικοί στη Β φάση, κέρδος θα είναι για μία ομάδα
που συνεχίζει να χτίζεται, όπως φαίνεται, σε στέρεες βάσεις. Με έναν προπονητή
που ζει για να δουλεύει σε αυτή την ομάδα, για παίκτες που κάθε μέρα μαθαίνουν
και κάτι παραπάνω. Πάνω απ’ όλα μαθαίνουν τους ίδιους τους τους εαυτούς μέσα από
πρωτόγνωρες καταστάσεις. Βλέπετε, άλλο να παίζεις για έναν σύλλογο και άλλο να
εκπροσωπείς την πατρίδα σου.
Το είχα γράψει από τα μέσα Αυγούστου, όταν η προετοιμασία
βρισκόταν στα μισά της. Αυτή η ομάδα έχει μέλλον, έχει προοπτική. Δεν λέω ότι
απαραίτητα και οι 12 που βρίσκονται στη Λιθουανία αποτελούν το «λαμπρό μέλλον» της
ομάδας, αλλά υπάρχει το υπόβαθρο, υπάρχουν οι βάσεις για κάτι καλό, είτε τώρα
(καλώς να έρθει) είτε στο άμεσο μέλλον. Το μόνο που χρειάζονται όλοι είναι στήριξη,
συνέπεια και συνέχεια στην προσπάθειά τους και όλα τα άλλα θα έρθουν…
Συμφωνω απολυτα! Μαλιστα νομιζω οτι αυτη η Σλοβενια και αυτη η Ρωσια δεν τρομαζουν! Ομως ολες οι αλλες ομαδες του αλλου ομιλου της β φασης ειναι θεωρητικα καλυτερες! Πως βλεπεις το σεναριο και οι τεσσερις ομαδες των ημιτελικων να ειναι απο τον πρωτο ομιλο της δευτερης φασης???
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπισης θα ηθελα να μου γραψεις αν μπορεις την αποψη σου για το τουρνουα 24 ομαδων... Πως μπορει Γεωργια και Φινλανδια να παιζουν στη φαση των 12???! Δεν ειναι λιγο τραγικο???
Ευχαριστω,
Δημητρης
Δηλαδή ο Καζλάουσκας δεν "ζούσε για να δουλεύει σε αυτή την ομάδα"; :Ρ
ΑπάντησηΔιαγραφή>...HOMERUN...<
Πέρα από την πλάκα, είναι τρομερό πώς ο "κύκλος" περνάει ως επιτυχία μια είσοδο στην 12αδα του Ευρωμπάσκετ, ενώ είχε αμφιβολίες με ένα χάλκινο μετάλλιο 2 χρόνια πριν!!
Aν μπορουσαμε να κερδιζαμε & εναν ακομη παικτη στο μπακ-κορτ οπως τον Σλουκα....
ΑπάντησηΔιαγραφή@Δημήτρης
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιαφωνώ περί Γεωργίας και Φινλανδίας. Γιατί δηλαδη να μην προκριθούν; Νέο αίμα, νέες δυνάμεις δημιουργούνται. Μακάρι να δείξουν και σταθερότητα τα επόμενα χρόνια. Περί του τουρνουά 24 ομάδων την έχω γράψει πολλες φορές στο παρελθόν την άποψή μου. Οπως λέει και ο banou "system FAILED"
@banou
Εγώ δεν μιλάω από "κυκλους", "τετραγωνα", "τραπέζια" και... "κώνους. Μιλάω για τον εαυτό μου όπως πάντα κάνω. Το 2009 είχα γράψει για τεράστια επιτυχία, πέρα από κάθε προσδοκία και ήμουν από τους ελάχιστους που δεν πέρασαν κοκορετσάδα τον Λιθουανό ο οποίος ειρίσθω εν παρόδω πάντως δεν "ζούσε για να δουλευει σε αυτή την ομάδα". Επιμένω ότι για ΑΥΤΗ την Εθνική το κέρδος και η επιτυχία δεν είναι η είσοδος στη 12αδα, την 8αδα την 6αδα, αλλά το ψήσιμό της μέσα από αυτή τη διαδικασία του Ευρωμπάσκετ και των "διχως γυρισμου" αγώνων. Διακρίνω πάντως μία εμμονή για τον Ζούρο ή είναι ιδέα μου;
@ανωνυμος
Μαζί σου, αλλα αυτους εχουμε. Και μην ακούσω λεξη για τον Βασιλακη τον Ξανθόπουλο. Το παλικάρι αντί για μηνα του μέλιτος, πήγε σε... Ευρωμπάσκετ από το πουθενά και είναι κρίμα και άδικο να τον "κράζουν" διάφοροι ξερόλες. Ποτέ και κανείς δεν είπε (πόσο μάλλον ο ίδιος) ότι είναι παίκτης για την Εθνική.
Πιστεύω ότι η Σλοβενία είναι ομάδα στα μέτρα μας και μπορούμε να κάμψουμε την αντίσταση της ενώ αντίθετα η Ρωσία είναι ανώτερη και έχει ικανότητες και για μετάλλιο αν εκμεταλλευτεί τα δυνατά της σημεία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Ελλάδα είναι 50-50 για μένα όσον αφορά την πρόκριση στην 6άδα. Όμως όπως είπε ο Ζούρος αυτή είναι η ομάδα του μέλλοντος και της επόμενης δεκαετίας χωρίς υψηλές βλέψεις στο συγκεκριμένο τουρνουά. Ταυτόχρονα όμως θα είναι ισχυρό πλήγμα η απουσία από την Ολυμπιάδα του 12. Θα το παλέψουμε και σε οποιαδήποτε περίπτωση θα ξέρουμε ότι βαδίζουμε σωστά. Άλλωστε είναι πιθανό η τόσο απότομη ανανέωση του ρόστερ να μην κοστίσει μονο ήττες όπως αυτή από τα Σκόπια, αλλά και ισχυρότερες αποτυχίες όπως ένα δίχως αγωνιστική δράση καλοκαίρι για την Εθνική.
Υ.Γ. Η Φινλανδία ανεξαρτήτως συνέχειας έχει τρελάνει κόσμο!
O Ζουρος,οπως ο καθε προπονητης κρινεται...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μαλιστα θεωρω πως η οποια διαδικτυακη κριτικη που του ασκηθηκε,μπορει να ηταν & ενα πρωτης ταξεως ωφελιμο feedback...
Οταν η κριτικη που ασκειται,βασιζεται σε καθαρα & ατοφια μπασκετικα επιχειρηματα & οχι σε ''αναρθρες κραυγες'',ειναι θεμιτη & εποικοδομητικη πιστευω...
Καλο το ψησιμο,καλη η σφυρηλατηση,οπως καλος & ο εντοπισμος των οποιων λαθων,μιας & περιθωρια για βελτιωση παντα υπαρχουν...
Επισης δεν μιλησα για τον Βασιλακη...αλλα για τον Σλουκα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠιστευω οτι ο ρολος του Βασιλακη θα πρεπε να ειναι 100% βοηθητικος & για τις προπονησεις & ο οποιος χρονος του δοθηκε,θα 'πρεπε να δοθει στον Σλουκα...
Και ας κανει λαθη,δεν πειραζει...
Απ τον Σλουκα μπορουμε να προσδοκουμε πραγματα μεσ'στην επομενη 10ετια,απ τον Ξανθοπουλο οχι...
Αν καθιερωνοταν ενας ολιγολεπτος ρολος στον Σλουκα,εκτος του οτι μπορει να ειχαμε ενα επιπλεον κερδος σε παικτη(οπως με τους Βασιλειαδη,Μπραμο,Κουφο & ολιγον απο Παπ),θα διευρυνοταν & το βαθος στο μπακ-κορτ,που σημαινει οτι θα μπορουσαμε να επιμεινουμε για περισσοτερη ωρα σε ενα up tempo & στην διατηρηση ενος υψηλου επιπεδου ενεργειας...
@Nobody'sBiggerThanTheGame
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα όταν έγραφα για φαινόμενα στρέβλωσης της πραγματικότητας, δεν αναφερόμουν σε εσένα. Δεν καταλαβαίνω γιατί ένιωσες την ανάγκη να επαναλάβεις τα όσα πίστευες το 2009. Τα θυμάμαι μια χαρά.
Απλώς διακρίνω μια ταυτόσημη άποψη - δίκην Δελτίου Τύπου - να αναπαράγεται από δημοσιογραφικές πένες και με παραγοντικό τρόπο.
Για τον Ζούρο δεν έχω καμία εμμονή. ΚΑΜΙΑ. Αλλά έχω άποψη. Την ίδια που έχει και μεγάλος κόουτς με τον οποίον συνυπήρξαν στην ίδια ομάδα & εγώ φέτος μαζί του στην ίδια παραλία(!) :)
ΥΓ: Όσο για τον Ξανθόπουλο, φυσικά και δεν φταίει ο ίδιος. Φταίει εκείνος που τον κάλεσε, τη στιγμή που η θέση θα μπορούσε να γεμίσει από την δεξαμενή εκείνων των ελπιδοφόρων παικτών που δυνητικά μπορούν να στελεχώσουν την ομάδα για τα επόμενα χρόνια.
@banou
ΑπάντησηΔιαγραφήΜην προσπαθείς να με πείσεις για το αντίθετο. Είναι εμφανές και στο ποστ στο Blog σας (εκεί ήθελα να τα γράψω τα παρακάτω, αλλά ας όψεται ο περιορισμός που υπαρχει-τουλαχιστον στη δικη μου περιπτωση ;-) στα σχόλια) ότι έχετε ένα... θέμα με τον Ζούρο και μάλιστα δίχως καν να ολοκληρωθεί η διοργάνωση.
Ο Ζούρος λοιπόν για να τα λέμε τα πράγματα με το όνομά τους "φορτώθηκε" μία ομάδα που δεν ήθελε ή αν προτιμάτε που δεν είχε κατά νου. Λίγο το έχετε δηλαδή να σου λέει ένας παίκτης (Παπαλουκάς) πως μάλλον θα επιστρέψει και να μην το κάνει, να έχεις δύο παίκτες πεντάδας (Σπανούλης-Σόφο) που σου φεύγουν στο ξεκινημα της προετοιμασίας για λόγους εκτός Εθνικής (και όποιος κατάλαβε κατάλαβε), να χάνεις και τον Μαυροκεφαλιδη, τον Περπέρογλου και να υποχρεώνεσαι να καλεις στην προετοιμασία παίκτες που ούτε κατά διάνοια δεν θα έπαιζαν υπό άλλες συνθήκες. Και να παίζεις τελικά και με έναν που δεν ήθελε να παίξει και τον "υποχρέωσαν"... Ειλικρινά, γυρω στις 10 Αυγούστου περίμενα να την... κάνει και ο Ζούρος από την προετοιμασία αλλά θα έτρωγε όλη τη λέζα και άδικα.
Το να αναζητήσουμε τους λόγους που η Εθνική πήγε με 2ο πλέι-μέικερ τον Ξανθόπουλο και οχι καποιον άλλο είναι πολύ μεγαλη κουβέντα που δεν ειναι της στιγμής και για το ποιοι άλλοι θα μπορουσαν να ειναι στη θέση του ή καποιου άλλου παίκτη της 12αδας ή της προετοιμασίας. Και εγώ (οπως είχα γράψει άλλωστε) θα ήθελα αντι του Ξανθοπουλου τον Γιαννακιδη ή τον Αθανασούλα και αντί του Χαραλαμπίδη τον Ιωάννου αλλά δεν αποφασιζω εγώ.
Πάμε τώρα στα περι κριτικής. Δηλαδή θέλετε να μας πείτε (και πείσετε) ότι χάρη στην κριτική που έγινε για το ματς με τά Σκόπια ο Ζούρος άλλαξε τα πλάνα του. Δηλαδή είναι ηλίθιος, δεν ειναι προπονητής και διαβάζει την κριτική που του γίνεται για να πράξει αναλόγως. Φυσικά θα αστειεύεστε. Παραδέχθηκε (εμμεσα) το/τα λαθη του με τα Σκόπια στα δυο επόμενα ματς.
Και επανέρχομαι στο θεμα μας. Ο Ζουρος που δεν ειναι ούτε δημοσιοσχεσιτης ούτε εχει καλυψη όπως πολλοί προκάτοχοί του (ονοματα δεν λεμε) κανει τη δουλεια του καλώς ή κακώς. Με τις συνθήκες που φτιαχτηκε αυτή η ομαδα, τις μονάδες και τα αποτελέσματά της στο Ευρωμπάσκετ η πρόκριση στους 12 είναι τεράστια επιτυχία. Τεράστια το τονίζω, με την Εθνική να παίζει έστω κατά διαστήματα και όμορφο μπάσκετ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠριν δω την ομάδα στα φιλικά δεν είχα την παραμικρή ελπίδα πρόκρισης στους 12 και το λέω ευθαρσώς βλέποντας τις μονάδες και βαζοντας στη ζυγαρια την απειρια, την ελλειψη παραστασεων και την ελλειψη ηγέτη. Οταν ομως καταλαβα ότι έχει πλάνο και στυλ που θελει να δωσει στην ομαδα (πιεση στην αμυνα με τα γρηγορα νεανικά πόδια, έλεγχος ριμπάουντ, παιχνίδι στο τρανζίσιον) εξέφρασα ανοιχτά την συμπαράστασή μου στο εγείρημα ανεξαρτήτως αποτελέσματος στη συγκεκριμένη διοργάνωση.
Εν κατακλείδι. θεωρώ ότι κάνετε ένα μεγάλο λάθος. Βλέπετε την ομάδα όπως θα θέλατε/φαντάζεστε να είναι και όχι όπως πραγματικά είναι. Μέχρι ενός σημείου θεμιτό, όχι όμως μπασκετικό. Αυτούς τους παίκτες έχουμε, με αυτούς πορευόμαστε.
Και κάτι τελευταίο... Δηλαδή το 2005 στο βελιγράδι που πήραμε το χρυσό η εθνική είχε βγάλει μάτια με το μπάσκετ που έπαιξε. Για όσους έχουν ασθενή/επιλεκτική μνήμη θυμίζω: Νικήσαμε τους Γάλλους στο ξυλίκι της πρεμιέρας με τον Ντιαό να έχει 1/11 βολές και τους "σαβάδες" πάνω από 20 χαμένες. Τους Βόσνιους από συνήθεια, μας πέρασαν "κοντοσούβλι" οι Σλοβένοι και στο μπαράζ με το Ισραήλ ο μόνος που δεν χρεώθηκε με φάουλ ήταν ο φροντιστής της ομάδας του Σερφ. Στον προημιτελικό με τους Ρώσους η ομάδα για ένα ημίχρονο ήταν απλά τραγική και το γυρίσαμε όταν χτύπησε ο Κιριλένκο απο την αθελη αγκωνια του Χατζηβρέττα, ενώ το ίδιο μπάσκετ παίξαμε και στο μεγαλύτερο μέρος του ημιτελικού με τους Γάλλους. Στον δε τελικό, με 20.000 στις εξέδρες ποιός θα κέρδιζε; Εμείς ή οι Γερμανοί; Και ολα αυτά με παίκτες που θεοποιήθηκαν και δικαίως κρίνοντας απο το τελικό αποτέλεσμα. Ποιους παίκτες; Τον αρχηγό πενταδατο Κακιουζη που 2 χρονια πριν είχε παιξει δευτερόλεπτα στη Σουηδία, τον αποτυχημενο 2 χρονια πριν στον Ολυμπιακο Παπαλουκά, το "αιωνιο ταλεντο" Ζηση που ηταν 1ος σκορερ της ομαδας και παει λεγοντας. Εκείνη η ομάδα που έλαμψε και το 2006 και το 2007 τα πέτυχε όλα αυτά με τον χαρακτήρα που είχε χτίσει μέσα από τις σφαλιάρες του 1999, του 2001, του 2003 και του 2004 που θεωρήθηκε αποτυχία η 5η θέση στους Ολυμπιακούς.
Μου πέταξες το γάντι; Κατάλαβα καλά;! Ε θα το σηκώσω! Το θέμα με τον Ζούρο είναι ότι μας έχει βάλει στο payroll μια από τις γνωστές σκοτεινές δυνάμεις, μια από εκείνες που επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα αποστεθαροποίησης και διαρκώς υπονομεύουν το προφίλ του πατερούλη. Όπως καταλαβαίνεις, δεν μπορώ να συνεχίσω γιατί θα αποκαλύψω την ταυτότητά μου και τους σατανικούς μου συμμάχους...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣοβαροί, να είμαστε. Η άποψη που έχουμε για τον Ηλία Ζούρο, είναι παράγωγο των όσων έχουμε δει και δεν δει πάνω στο πάρκε. Η εμμονή είναι της Ομοσπονδίας, που έχει αναγάγει σε στοίχημα ζωής το να βρει κάποιον Έλληνα τεχνικό για τον πάγκο της Εθνικής. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι υπάκουο και φθηνό ξένο κόουτς δύσκολα βρίσκεις σήμερα.
Σε αντίθεση με όσους έχουν κάνει τις απουσίες σημαία και προσπαθούν με κάθε ευκαιρία να επικαιροποιήσουν το τέλειο άλλοθι, εγώ θεωρώ ότι η ομάδα έχει ταλέντο. Δεν είναι άσχημο το σύνολο που έχει μαζευτεί και κυρίως μοιράζει υποσχέσεις. Όταν, όμως, διακρίνουμε κάποιες αδυναμίες σε επίπεδο αντίδρασης στα προβλήματα που σου βάζει στο τραπέζι ο αντίπαλος, ορισμένες δογματικές αντιλήψεις για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να εκδηλώνονται επιθέσεις, προβληματική διαχείριση του υλικού κλπ, θα το επισημάνουμε. Άποψη έχουμε και την καταθέτουμε.
Όσο για την αγαπημένη σου ζηλευτή συνήθεια να κάνεις αναδρομές στο παρελθόν, θέλω να σημειώσω ότι η Εθνική του 2005 δεν έχτισε χαρακτήρα από σφαλιάρες που δέχθηκε το 1999, 2001, γιατί πολύ απλά ήταν μια άλλη ομάδα. Ένα νέο project, με μικρή διάρκεια ζωής και λίγους συνδετικούς κρίκους με το παρελθόν. Συμφωνώ ότι δεν εντυπωσίασε στο τουρνουά του Βελιγραδίου - αλλά ποιος εντυπωσίασε; Εγώ πάντως την πίστεψα την ομάδα και ήμουν ένας από τους 20 που παρακολούθησε τις προσπάθειές της από πολύ νωρίς και με προσωπικά έξοδα. Ή αμμισθί, αν προτιμάς, που λέει και μια ψυχή...
>...HOMERUN...<
@banou
ΑπάντησηΔιαγραφήΕθνική 2001: Χατζηβρεττας, Παπαλουκάς, Ντικούδης, Παπαδόπουλος, Φώτσης, Κακιούζης. Τα 6/10 (Μπουρουσης και Βασιλοπουλος ηταν διακοσμητικοι το 2005) της ομάδας του Βελιγραδιου. Αυτοί είναι οι "λιγοι συνδετικοι κρικοι με το παρελθόν";
>...stolen base...<
Οσο για τα υπολοιπα, μαζι σου, δεν ειπε κανεις να μην έχετε άποψη (αυτό θέλουμε ολοι μας) και να μην την καταθετετε.
Για τα περι "υπακουου" μαλλον δεν... κολλανε στον ξεροκέφαλο Ζουρο γιατι πριν καν ξεκινησει η προετοιμασια ειχε παψει να ειναι... αρεστος επειδή δεν ηταν υπάκουος. Περισσότερα επιφυλάσσομαι να γράψω καποια αλλη στιγμη.
Ωπ! Επανήλθες; Βρε Γιάννη επιχειρείς να με ΤΡΕΛΑΝΕΙΣ; Δεν παρατήρησες ότι ΔΕΝ ανέφερα το Ευρωμπάσκετ του 2003; Μίλησα για σφαλιάρες από το μακρινό 2001 και 1999, που υποστήριξες ότι γαλούχισαν τους μετέπειτα πρωταθλητές Ευρώπης. Μα εκείνα τα βιώματα και αποτυχίες, δεν μπορείς να τις χρεώσεις στην ομάδα του 2005!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντίθετα, με το 2003, όπου πράγματι υπάρχει σύνδεση (δεν υποστήριξα το αντίθετο), αλλά ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για αποτυχία (5η θέση στην Ευρώπη και πρώτη νίκη με τους Σέρβους/Μαυροβούνιους μετά το 87).
ΥΓ: Μη υπάκουος ο Ζούρος; Και τα φακελάκια από τον ιδιοκτήτη της Ζαλγκίρις; Σε παρακαλώ, μην με αναγκάζεις να γίνομαι κακός... :)
Nα καταθέσω και γω μια ταπεινή άποψη καθώς έχω και και έχω σε μεγάλη εκτίμηση τον συγγραφέα του μπλογκ.Εμένα με ενοχλεί η απουσιολογία γιατί δεν είναι απότοκο κάποιου ρεαλισμού γενικά,αλλά μια προσπάθεια για άλλοθι που δε χρειάζεται η Εθνική.Ας είμαστε σοβαροί,ποτέ δε συναντήθηκαν ο δημοσιογραφικός λόγος,ο ρεαλισμός και η Εθνική μπάσκετ.Απλά γίνονται συνεχόμενα άλματα λογικής για να προστατευτεί η ομάδα.Οι ίδιοι άνθρωποι που θεωρούσαν σοβαρή την ομάδα των 90s που κατέβαινε με Μπακατσιά,Γαλακτερό,Τσέκο και λοιπούς αστέρες και έπεφταν από τα σύννεφα σε κάθε σφαλιάρα,οι ίδιοι κάνουν τώρα το πολιτισμικό άλμα και ζητάνε πενταετή προσμονή και διάφορα τέτοια.Οι μεταβατικές περίοδοι όμως είναι και αυτές στοιχειο του παιχνιδιού.Το άθλημα δεν κάνει παύση όταν μια ομάδα χάνει έναν η δυο αστέρες και οι μεταβατικές περίοδοι είναι και αυτές ενδεικτικές του στάτους κάθε ομάδας.Για παράδειγμα την πιο μεταβατική περίοδο περνάει εδώ και δύο χρόνια η Σερβία.Έχει τον μικρότερο όρο ηλικίας,οι παίκτες της πριν το 2009 είχαν λιγότερες διεθνείς παραστάσεις από τους δικούς μας και βλέπουμε τι μπάσκετ παίζει.Όπως εμείς θεωρούμε ''απουσία '' τον Παπαλουκά,αυτοί θα μπορούσαν αν θεωρούν απουσία τον Πέτζα ή τον Ρακόσεβιτς(που τον έστειλαν μόνοι τους) ή ακόμη περισσότερο τον Βελίτσκοβιτς.Η διαφορά όμως του μπασκετ που παίζει η μεταβατική Σερβία από αυτό που παίζει η μεταβατική Ελλάδα είναι ενδεικτικό του τι μπάσκετ έχει η κάθε χώρα.Οι Ισπανοί όταν παίζουν χωρίς Γκασόλ θα πρεπει να μην κατεβαίνουν στο γήπεδο?Αν όσοι ζητάνε τώρα υπομονή,σε τρία χρόνια που οι Λιθουανοί,οι Ισπανοί και οι Σέρβοι θα παίζουν ακόμη καλύτερο μπάσκετ μας πούνε ''ε οκ τι να κάνουμε αυτό το μπάσκετ έχουμε'' τότε πάσο.Αλλά τότε θα ζητάνε ευθύνες.Σέβομαι ,λοιπόν,το πολιστισμικό άλμα που έκανε εσχάτως ο μπασκετικός Τύπος,αλλά για να ξέρουμε τι λέμε αν στη θέση του Ζούρου ήταν ξένος προπονητής μετά το ματς με τη FYROM θα είχε κλείσει εισιτηρια για νησιά Φίτζι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓενικά η κουβέντα για την Εθνική ποτέ δεν είναι αποδραματοποιημένη,ούτε και όταν φαίνεται τέτοια.Για αυτό και χαμογελάω όταν ακούω για μακροπρόθεσμα σχέδια,νεανικά προγράμματα και τα τοιαύτα.Αφενός γιατί καμια χώρα πέραν Σερβίας και Λιθουανίας δεν μπορεί να τα τρέξει με συνέπεια,αφετέρου γιατί κανείς στην Ελλάδα-και κυρίως οι δημοσιογραφικοί κύκλοι- δεν έχουν τέτοια υπομονή όσον αφορά την Εθνική.Για μένα η λύση είναι μία.Κάθε χρόνο καλούνται οι δώδεκα καλύτεροι,τους αντιμετωπίζουμε με ρεαλισμό και θέτουμε ανάλογο στόχο.Ούτε κουβέντα για το μέλλον(ποιος θα την κανει εξάλλου) ούτε δράματα,ούτε βαθυστόχαστες αναλύσεις για το 2020.Στο ίδιο επίπεδο κρίνω και την επιλογή Ζούρου.Ούτε δράμα,ούτε απαξίωση,ούτε καούρα για αν δικαιωθεί στο πρόσωπό του ο Έλληνας κόοουτς.Το θέμα είναι αν ήταν η καλύτερη επιλογή.Κα η απάντηση είναι ότι δεν ήταν(χωρίς να σημαίνει ότι ήταν και ατυχής).Η καλύτερη θα ήταν εγνωσμένος ξένος τεχνικός και αν δε βρίσκαμε οι καλύτεροι Έλληνες,δηλαδή Μαρκόπουλος ή Αλεξανδρής.Τόσο απλή είναι η συζήτηση.
Με εκτίμηση
@Γιώργος Λεβέντης
ΑπάντησηΔιαγραφή"Eγώ πάντως επειδή την κουρούνα την έχω για τα δύσκολα και για αυτά που έχουν κόστος και επειδή πέρα από το Βασιλακοπουλακισμό υπάρχουν και πιο σημαντικά ιδεολογικά θέσφατα όπως ο ''επισημενοαγαπημενητισμός'' θα περιμένω να με τιμήσει με μια απάντηση στο ερώτημα.Ποιος είναι πιο γρήγορος παίχτης?Ο Ζήσης ή...ο Λάζος?"
Φίλε Γιώργο, μακράν το καλύτερο σχόλιο που έχω διαβάσει κατά την περιόδο του Ευρωμπάσκετ! ΜΑΚΡΑΝ!! Σε αγαπώ! :)
@Banou
ΑπάντησηΔιαγραφήΈβαλα δύσκολο ερώτημα,για να βγει τουλάχιστον x το ματσάκι.Αν ζητούσα σύγκριση Ζήση-Γκαγκαλούδη ή Ζήση-Ταπούτου θα το κλειδωνε ο ΟΠΑΠ..:)
@banou & Γιωργος Λεβέντης
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ατάκα απλά θεϊκή. Περιμενω με αγωνία την απαντηση της κουρουνας (αν και την υποψιάζομαι...)
@banou
Παμε παλι... Το 2001 λοιπον (δεν ανεφερα πουθενα το 2003) επαιζαν τα 6/10 της ομαδας του 2005. Τι απο τα παραπάνω δεν είδες/κατάλαβες; Μαλλον χρειάζεσαι γυαλια :-)
@Γιωργο Λεβέντη
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιώργο ευχαριστώ που τελευταία έρχεσαι και στο... τσαρδι μου καθώς και για τα καλα σου λογια.
Εγώ πρωτος πριν εναμιση μηνα ειπα "τελος στην απουσιολογια" για αυτη την ομάδα. Χρησιμοποιησα στο σχολιο τις απουσίες για να καταδειξω τη δυσκολη θεση στην οποια βρεθηκε ο Ζουρος. Ειμαι απο αυτους που δεν στεκονται στις απουσιες και στους λόγους που οδηγησαν σε αυτες και υπερμαχος της... γαλλικης σχολης της "κάρτας διαθεσιμοτητας" που υπογραφουν ελεύθερα οσοι Γαλλοι επιθυμουν να θεσουν εαυτούς στην εθνική τους ομάδα περα απο κλίσεις κλπ
Οσο για τον Ζούρο, το προβλημα μας ειναι οτι ειναι Ελληνας, για να καταλαβω; Αν η επιλογη Ζουρου ηταν απο αδιαφορη εως αποτυχημενη ή αναγκαστικη, τοτε αυτη του Καζλαουσκας ως διαδοχου του Γιαννακη τι ηταν; Ανέκδοτο φυσικα.
Για τα περί "πλανου" μακροπρόθεσμων σχεδιων κλπ δεν θεωρω ότι ηταν το άλωθι της φετινης ομάδας αλλά επιτακτικη ανάγκη μετά το σταματημα σημαντικών παικτών. Και ετσι επρεπε να γινει, άλλο το αν εγινε άκομψα και εκτός προγράμματος.
Εγώ δεν έχω κάποιο πρόβλημα με την επιλογή Ζούρου,ούτε τη θεωρώ ατυχή.Αν κάθε επιλογή μάλιστα έχει υπό την ευρεία έννοια και σαν γενικό πρόσημο ή ένα συν ή ενα πλην,στην ιδέα Ζούρου δίνω συν.Απλά θεωρώ πως έχουν συζητηθεί υπερβολικά τα περί υπολογιστών,το πόσο ψάχνει το μπάσκετ κλπ.Όχι πως αυτά είναι άσχημα(το ακριβως αντίθετο),απλά για τον κάθε προπονητή πιστεύω πως μιλάνε οι ομάδες του,όχι τα σεμινάρια που έχει δει.Όσο και αν το ψάχνει δηλαδή το μπάσκετ ο Ζούρος βρίσκεται (προς το παρόν) μια σκάλα κάτω από τον Σφαιόπουλο και δύο από τον Μαρκόπουλο και τον Αλεξανδρή.Γνώμη μου,έτσι;Μακάρι μέσα από την Εθνική να απογειωθεί ο άνθρωπος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια τα του ξένου προπονητή,απλά πιστεύω πως αν στη θέση του Ζούρου ήταν ένας προπονητής της δέυτερης σκάλας του ευρωπαικού μπάσκετ(Περάσοβιτς,Πιανιτζάνι,βάλτε όποιο όνομα θέλετε) πολλοί θα έγραφαν ''τι καταλάβαμε που δεν εμπιστευτήκαμε Έλληνα'',''χρειάζεται προπονητής και ρόστερ για να κερδίσεις τη ΦΥΡΟΜ'' και άλλα τέτοια.Υπόθεση κάνω,αλλά νομίζω πως έχω καλή ιστορική βάση για την κάνω :)
Εν οίδα ότι ουδέν οίδα ή στην περίπτωσή μου ένα είδα ότι δεν είδα τίποτα... Πραγματικά χρειάζομαι γυαλιά, ακόμα πιστεύω ότι έχεις γράψει 2003! Μάλλον επειδή πρώτα διάβασα τους παίκτες που ήταν κοινοί στα 2 Ευρωμπάσκετ! Με θόλωσε η κόντρα μας ##$%^#$^&*!! Αλλά για να την συνεχίσω, επιμένω ότι ήταν άλλη ομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ και οι ομάδες έχουν σύνθεση 12 παικτών - όχι 10 :Ρ
Γιαννη,για να καταλαβω & εγω με την σειρα μου...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Ζουρος δηλαδη,ολα αυτα τα χρονια που τον παρακολουθουμε,εχει ως σημα κατατεθεν του,την ικανοτητα του ελιγμου & της αναπροσαρμογης σε χρονο dt?
Κατοπιν μαλιστα,ταχυτατης επεξεργασιας των δεδομενων?
Σπαω το κεφαλι μου να θυμηθω...
Αναγνωριζω ως προσον την ικανοτητα αναπροσαρμογης,αλλα το προλαμβανειν,ως στοιχειο ατομου με πολυ μεγαλη ικανοτητα...
Για το πλανο & το στυλ που ανεφερες,η εμφαση στην αναζητηση φασεων μεσα απ το επιθετικο τρανζισιον,προεκυψε ως αναγκαιοτητα & οχι ως ενα συστατικο της αγωνιστικης φιλοσοφιας του Ζουρου...
Μην τρελαθουμε κιολας...
Μαλιστα μπορει να υπαρχουν παικτες που διαθετουν την ικανοτητα να κινηθουν γρηγορα στο γηπεδο,ομως θα μου επιτρεψεις να σου πω οτι η ομαδα ειναι αδουλευτη στις καταστασεις αιφνιδιασμου(καταστασεις με αριθμητικο πλεονεκτημα),καθως & στην γρηγορη προωθηση της μπαλας,με την λιγοτερη δυνατη χρηση-καταχρηση της ντριμπλας...
Η αμυνα ειναι το σημα κατατεθεν της ''Ελληνικης Σχολης Μπασκετ'',οποτε δεν μπορω να εισχωρησω στην αποψη περι ''εγχειρηματος''...
Αντιλαμβανομαι πληρως τις αντικειμενικες δυσκολιες που αντιμετωπισε,οπως αντιλαμβανομαι & το πολυ ενδιαφερον-ελκυστικο υλικο που διαθετει στα χερια του,καθως & την δυναμικοτητα των αντιπαλων μας στον ομιλο που βρισκομασταν...
Που σημαινει Γιαννη,οτι & αυτα θα πρεπει να μπουν στην ζυγαρια επισης..
Λες σε ενα σημειο:
''Εν κατακλείδι. θεωρώ ότι κάνετε ένα μεγάλο λάθος. Βλέπετε την ομάδα όπως θα θέλατε/φαντάζεστε να είναι και όχι όπως πραγματικά είναι. Μέχρι ενός σημείου θεμιτό, όχι όμως μπασκετικό. Αυτούς τους παίκτες έχουμε, με αυτούς πορευόμαστε.''
Θα μου επιτρεψεις να σου πω πως ειμαι σε θεση να γνωριζω τους παικτες που διαθετει αυτη η Εθνικη,τα χαρακτηριστικα τους,τα δυνατα τους σημεις,καθως & τις αδυναμιες τους.
Ποτε δεν αναφερθηκα στο τι θα 'θελα η' πως θα την φανταζομουν...αλλα στο πως αυτη η ομαδα θα μπορουσε να ανταποκριθει-λειτουργησει,στις δοσμενες συνθηκες & αντιπαλους,με τις ελαχιστες γνωσεις που μπορει να εχω για το αθλημα.
Και με οδηγο αυτες τις ελαχιστες γνωσεις,θα συνεχισω να τοποθετουμαι,επιβραβευοντας τα καλα & καυτηριαζοντας τα κακα..
ΥΓ: Καλη η αβαντα,αλλα ακομη καλυτερη,η καλα τεκμηριωμενη κριτικη.